10 jednostavnih pravila za značajno povećanje trajnosti motora

9626

Motor je najskuplja komponenta bilo kojeg automobila. Stoga ne treba čuditi da vozači traže odgovore kako produžiti životni vijek motora. Ispada da nije teško! Veliki popravak motora košta od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka. Zamjena oštećenog motora polovnim, ali uz garanciju zakonitosti i tehničkog stanja te uz nekoliko potrebnih servisnih aktivnosti, koštat će nekoliko hiljada maraka. Nije ni čudo što su vozači zabrinuti zbog dugovječnosti motora svojih automobila. Imajući na umu nekoliko jednostavnih pravila može se značajno povećati trajnost pogonske jedinice.

1. Prije kretanja pričekajte samo 30 sekundi nakon pokretanja motora

Dugotrajno zagrijavanje motora u stanju mirovanja je besmisleno, doprinosi rasipanju goriva, stvaranju nepotrebnih izduvnih gasova i konačno produžuje vrijeme zagrijavanja motora koji tokom rada brzo dostigne radnu temperaturu. S druge strane, ne vrijedi kretati odmah nakon pokretanja motora, pogotovo ako vozilo nije korišteno nekoliko dana. Pustivši da radi do pola minute u praznom hodu, ulje će se raspodijeliti po unutrašnjosti pogonske jedinice, što će smanjiti stopu trošenja ključnih elemenata

2. Nježno postupajte s motorom prije zagrijavanja na radnu temperaturu

Motrom treba rukovati vrlo nježno prije nego što postigne radnu temperaturu. Ako je moguće, ne smije se voziti više od 2500 okretaja u minuti.Nemojte preopteretiti motor prije nego što ga zagrijete na radnu temperaturu, koja iznosi oko 90 Celzijevih stepeni. Pažnja! To se odnosi i na rashladnu tekućinu i na ulje koje se zagrijava dvostruko sporije od “vode”. Kad se igla temperature tekućine zaustavi na pola skale, ulje je obično oko 40-50 Celzijevih stepeni. Ovisno o motoru i uslovima, dostizanje 80-90 Celzijevih stepeni stvar je od nekoliko kilometara vožnje. Postepeno zagrijavanje motora važno je iz nekoliko razloga. Elementi motora izrađeni su od različitih metala, koji se zagrijavaju različitim brzinama, mijenjajući svoje veličine, što u ekstremnim situacijama uzrokuje stvaranje nepovoljnih naprezanja. Kako se ulje zagrijava, postaje fluidno, zahvaljujući čemu bolje štiti elemente koji sarađuju.

3. Ne pokušavajte pod svaku cijenu održavati brzinu niskom

Nakon zagrijavanja motora može se koristiti cijeli raspon okretaja. A u određenim slučajevima to bi trebalo učiniti. Ništa nije toliko štetno za čahure, dvodjelni (plivajući) zamajac  ili ležajeve mjenjača kao pokušaj ubrzanja gasom do poda u visokom stepenu prijenosa. Potrošnja goriva se povećava, porast brzine je mali, a opterećenja ogromna. Bolje je prebaciti u niži stepen prijenosa, okretati motor na 3500 o / min i više, da biste brzo prešli u viši stepen prijenosa nakon postizanja željene brzine. Važno je da periodična upotreba performansi potiče sagorijevanje naslaga iz komora za izgaranje, izduvnog sistema, čađe DPF, kao i prisiljavanje rada sistema promjenjive geometrije u turbopunjaču (ako vozač vozi samo pri malim okretajima, češće će se paliti lampica DPF-a).

4. Ne gasite motor odmah nakon naporne vožnje

Turbopunjač radi u ekstremnim uslovima. Da biste mu produžili vijek trajanja, nemojte gasiti motor odmah nakon naporne vožnje.U većini automobila isključivanje motora jednako je zaustavljanju njegovog podmazivanja i hlađenja. Vrijedno je zapamtiti i ne gasiti motor odmah nakon naporne vožnje. Čak i deseci sekundi praznog hoda prije isključivanja mogu omogućiti barem djelomično hlađenje najopterećenijih elemenata, uključujući turbopunjač, ​​koji se doslovno može zagrijati do usijanja. Kada pokazivač temperature rashladne tekućine pokaže 90 Celzijevih stepeni, temperatura turbopunjača može biti nekoliko stotina stepeni.

5. Ne podcjenjujte kvarove

Motor i njegova dodatna oprema čine jednu cjelinu koja sarađuje. To znači da neki kvarovi mogu stvarati druge. Kada istrošene mlaznice za gorivo počnu prosipati gorivo, dolazi do pretjeranog ispiranja ulja iz cilindra, što dovodi do trljanja motora, a zatim i do izgaranja ulja. Ako su dizne djelomično zagušene, postoji mogućnost da će senzori registrovani “siromašnu” mješavinu pa će kompjuter dodati više goriva. Međutim, problem nastaje kad kompjuter pokušava kompenzirati ovu pojavu dodajući više goriva i u cilindre gdje dizne nisu zagušene, praveći smjesu koja je sada “prebogata” i koja ne proizvodi dovoljno jake detonacije. Kod djelomično zagušenih dizni također postoji mogućnost da umjesto finog spreja izađe mlaz koji se ne može zapaliti. Neravnomjeran rad uništava dvodijelni zamajac i mjenjač. Kao rezultat izgaranja ulja, u motoru se nakuplja puno taloga – u ekstremnim situacijama može dovesti do začepljenja i kvara na motoru. Curenje ulja može otopiti gumena crijeva. Popis srodnih grešaka zaista je dugačak. Stoga, ako utvrdimo da motor radi drugačije nego prije, treba posjetiti servis.

6. Ne uklanjajte dijelove po ličnom mišljenju
Kad automobil počne zahtijevati ozbiljnije popravke, vozači koji traže uštedu pod svaku cijenu počinju razmišljati o uklanjanju “po njihovom mišljenju” nepotrebnih dijelova. Jedan od njih je dvodjelni zamajac. Ugradnja krutog zamajca iz slabijeg dizela ili neke druge jedinice je naravno moguća. Međutim, povezano je s stvaranjem nepovoljnih vibracija i sila. Najviše pate mjenjači, ali imajte na umu da vožnja sa oštećenim ili uklonjenim zamajcem može prouzrokovati pucanje radilice motora. Obično su troškovi popravka toliko visoki da trebate potražiti polovni motor. Također, deaktivacija EGR ventila može donijeti više štete nego koristi – automobil će početi ulaziti u hitni način i gubiti snagu.

7. Provjerite razinu ulja

Provjera stanja ulja nije ni teška ni dugotrajna. Nažalost, većina vozača to ignoriše, što može skratiti životni vijek motora.Pravilno podmazivanje bitno je za trajnost motora. Da bi se održao, mora se provjeriti razina ulja. Najbolje je steći naviku redovnih provjera, npr. Prilikom točenja goriva. Vrijedno je uložiti napore kako bi se osiguralo da razina ulja ne padne na minimum. Donja i gornja crta na šipci za mjerenje odvojene su otprilike 0,5-1 litara ulja koje ne samo da podmazuje motor, već i iz njega odvaja toplinu. Stanje ulja posebno je važno ako više volite dinamičnu vožnju. Za svakodnevnu vožnju dovoljno je držati razinu oko maksimuma. Vlasnici dizela mogu primijetiti … porast razine ulja. To je rezultat loše vođenog postupka izgaranja DPF-a – elektronika povećava doze goriva kako bi povećala temperaturu izduvnih gasova. Višak goriva prolazi kroz cilindar u ulje, miješa se s njim i pogoršava podmazivanje.

8. Koristite visokokvalitetna ulja i često ih mijenjajte

Štednja na ulju nema smisla. No, jednako su važne i pravovremene promjene – bolje jeftinije ulje, koje će se često mijenjati, a vozač će se brinuti o redovitim provjerama svog stanja, nego skupo ulje koje vozača uopće ne zanima.Ne vrijedi štedjeti na ulju. Bolje je kupiti visokokvalitetno mazivo koje udovoljava bilo kojim preporukama proizvođača. Jednako je važno kupiti ulje na provjerenim mjestima. Sa tržišta dolaze signali o krivotvorenom ulju od poznatih proizvođača koje se pojavljuju na tržištu (obično s puno lošijim parametrima nego što je navedeno na etiketi). Također je vrijedno prisjetiti se da bi čak i jeftino ulje koje udovoljava svim preporukama proizvođača, a koje će se često mijenjati, trebalo zaštititi bolje od skupog, ali rijetko mijenjanog ulja. Drugačije je za automobil koji se koristi samo u gradskoj vožnji (favorizira miješanje goriva i ulja) i automobil koji vozi velike udaljenosti. Mehanika sugeriše da ne prelazi 15-20 hiljada kilometara između promjena.

9. Ne kupujte jeftine filtere za ulje

Dobro ulje nije dovoljno. Filtar za ulje također je važan, odgovoran je za hvatanje nečistoća, uključujući piljevine koje su izuzetno razorne za metalne elemente. Na tržištu ne nedostaje jeftinih zamjenskih filtera. Pametno je obratiti pažnju na ono šta kupujemo. Jeftini ili krivotvoreni filtri imaju uložak za filtar izrađen od najjeftinijih materijala, često smanjene površine. Razlog tome može biti nepravilna izvedba ili odsutnost jednosmjernih i premosnih ventila. Prvi sprječavaju ispuštanje ulja kad se motor ugasi, drugi osiguravaju cirkulaciju ulja kad se filtar začepi. Razlika između dobrog i lošeg filtra je od desetak do nekoliko desetaka maraka. Učinci kvarova uzrokovani njihovom upotrebom mogu se izbrojati u hiljadama maraka.

10. Ne štedite na filtrima za zrak i gorivo

Na tržištu postoji obilje filtara. Čak i ako se ne razlikuju u veličini i broju, mogu imati drugačiji materijal za filtriranje.Moderni automobili imaju dizne (mlaznice) izrađene s preciznošću izrade satova. Bilo koja neuhvaćena kontaminacija gorivom može dovesti do začepljenja mikroskopskih mlaznica u mlaznicama. Cijena popravka može doseći hiljade maraka. Čišćenje dizni platit ćemo nekoliko stotina – ako budemo imali sreće, vratit će im izvornu učinkovitost. Stoga ne vrijedi štedjeti na filtru za gorivo – kupujte originale ili zamjenske marke i redovito ih mijenjajte. To možemo reći i za zračni filtar. Oni najjeftiniji mogu biti previše restriktivni, imaju premalo površine za filtriranje ili ne mogu dobro stati na kućište filtra. Sve to može rezultirati padom snage, povećanjem potrošnje goriva ili usisavanjem nečistoća u motor.

Komentari

komentara

Prethodni članakŠkoda Octavia TDI prešla 700,000 kilometara. Pogledajte koliko je snage ostalo
Naredni članakToyota je počela označavati katalizatore. Hoće li ovo zaustaviti lopove?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here