5 najskupljih kolekcija automobila na svijetu

957

Posedovanje lepih automobila je luksuz za većinu, ali je preduslov ako si slavna ličnost. I ko može da ih krivi? Za većinu ljudi posedovanje starih automobila predstavlja trošak, ali je za bogate još jedna prilika da uživaju u najfascinantnijiim hobijima na svetu.

Od specijalno izrađenog lamburginija Mario Balotelija do roze Bentlija Paris Hilton, poznate ličnosti se voze u stilu (ili nedostaktu istog). Ali, ovi pojedinačni primerci nisu dovoljni za prave kolekcionare automobila; i kada imate novac, jednostavno vam treba još.

Ispod su super kul najskuplje kolekcije automobila na svetu. Od egzotika, retkih klasika, Hot Rodova, super automobila, šta god vam padne na pamet, ovi ljubitelji automobila imaju to u garaži. Priznajte da biste i vi voleli da svoj stari auto date na otkup automobila i počnete pravljenje sopstvene kolekcije? No ajmo redom!
Sultan od Bruneja

Kombinacija naizgled neutoljive žeđi za skupim egzotičnim automobilima, luksuznih automobila visoke klase, neprocenjivih klasičnih automobila i jedinstvenih koncept automobila i bankovnog računa od 20 milijardi dolara je stvorila najveću i najskuplju kolekciju automobila na svetu. Egzotična sultanova kolekcija automobila je tako dekadentno masivna da se procenjuje da trenutno vredi blizu 350 miliona dolara.

http://otkupautomobila.rs/

Njegov najskuplji automobil, a jedan od najskuplji automobila na svetu, je specijalno izrađen Rolls Roice Silver Spur limuzina ukrašena 24k zlatom i vredi 14 milio

na dolara. Njegova kolekcija sadrži najređe brze egzotične automobile kojih se možete setiti uključujući McLaren F1 (i to ne jedan nego 8 njih), Ferari FX, Mercedes-Benz CLK GTR i Bugatti Veiron 16.4. Po nekim listama kolekciju čini:
● 209 BMW-a
● 574 Benz-a
● 452 Ferarija
● 179 Jaguara
● 382 Bentlija
● 134 Koenigsega
● masa Lamborginija, Aston Martin, SSC, Ciceron BDB Maestro, i tako dalje.
kolekcije-automobila-skupocene

Ima i koncept automobile koji su napravljeni samo za njega kao što su: Ferrari Mithos, Pininfarinin dizajniran Jaguar, Bentli Java, Koenigsegg Agera CC GT i Porsche Carma koji su definitivno prizor za oči.

Džej Leno
Džej Leno je trenutno najpoznatiji kolekcionar automobila na svetu i poznat je po tome skoro isto koliko i po njegovoj stand-up komediji i talk šou voditeljstvu. Njegova kolekcija je dinamična, tako da je stalno dopunjuje, trgovanjem ili modifikovanjme automobila i motocikala, trenutno se priča da ima preko 100 automobila i preko 90 motocikala. Lenova kolekcija je raznovrsna u pogledu starosti, cena, veličine, konfiguracije motora, brenda, itd.

Na primer ima Stanley Steamer iz 1906. godine i takođe potpuno novi McLaren P1 super auto. Džej Leno se poštuje kao pravi ljubitelj automobila koji nabavlja automobile (mada skuplji) samo zato što voli automobile, za razliku od prikupljanja automobila kao statusnih simbola. U okviru njegovih mnogobrojnih skladišta i garaži on ima specijalnu opremu za rad na automobilima kao što je aparat za zavarivanje, sekač na vodeni mlaz, , plazma rezač, itd.

najskuplje-kolekcije-automobila

Ken Lingenfelter
Ušuškana u velikom, čistom skladištu u mirnom gradu Brajtonu u državi Mičigen je jedna od najboljih kolekcija retkih automobila na svetu. Pripada Kenu Lingenfelteru koji je sin uspešnog direktora General Motorsa. Ken se obogatio u industriji nekretnina i u poslednjih nekoliko godina je napravio ime za sebe kupovinom kompanije svog rođaka koja se bavi proizvodnjom aftermarket delova visokih performansi.

Kenova kolekcija uključuje neke od najvažnijih egzotičnih automobila na svetu, a da ne pominjemo koliko koštaju. On ljubazno omogućava javnosti da dođe i pogleda njegovu kolekciju automobila prilično redovno i donira sredstva u dobrotvorne svrhe. Kao i Sultan od Bruneja i Džej Leno, Ken Lingenfelter nastavlja da svake godine povećava svoju neverovatno retku kolekciju automobila.
Stvorio je veliku kolekciju sa 20 Lamborgini Reventona na vrhu liste. On ima više od 150 američkih muscle automobila i neverovatnu zbirku Korveta, Mustanga, Bugattija, Porschea i drugih senzacionalnih vozila koje su mu pala šaka. Nije ni čudo, bila mu je potrebna zgrada od 12.000 kvadratnih metara u Mičigenu za garažu.
Kolekcija Markonijevog muzeja

Smeštena u Kaliforniji, nalazi se skrivena kolekciju automobila u Marconi muzeju vredna 30 miliona dolara. Muzej je osnovo Dick Marconi, strastveni kolekcionar i preduzetnik koji se bavio medicinskom opremom, koji je odlučio da kupi skladište od 30.000 kvadratnih metara i da ga pretvori u neprofitni auto muzej, koji izlaže najređe automobile i motocikle svih epoha.

Ralf Loren
Gospodin Loren vredi mnogo novca, 7.1 milijardi dolara da budemo precizniji. Sa tolikim novcem može da priušti da ima veoma retku i veoma skupu kolekciju starih roadstera. Njegova kolekcija odgovara imidžu njegove odevne kompanije: klasična i elegantna.

Iako primerci iz njegove kolekcije se ponekad pojave u reklami njegove kompanije, on lično ne provodi mnogo vremena sa svojim automobilima. Ovo je pomalo tužno, jer automobili koji se nalaze u Ralfovom vlasništvu uključuju neke veoma specifične modele uključujući:
● 1938 Bugatti Tipe 57SC Atlantic (jedan od samo 2 u svetu),
● 1958 Ferarri Testarosa,
● 1938. Alfa Romeo Mille Miglia i 1
● 929 Bentlei Blover.

Njegov Bugatti se procenjuje da vredi oko $ 40 miliona i osvojio je ,,Concorso d'Eleganza Villa d'Este’’ najprestižniju automobilsku nagradu na svetu.
Čija vam se kolekcija vama najviše dopada i koje biste modele voleli da imate u svojoj kolekciji ako ikada budete imali jednu?

Prethodni članakZvanično BMW serije 5
Naredni članakVW e-load up! – veliki među malima

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here