7 najčešćih grešaka vozača. Provjerite imate li ih i vi na savjesti

18334

Lijenost, nedostatak vremena, traženje uštede pod svaku cijenu, loše navike, nedostatak znanja, to su razlozi grešaka koje vozači najčešće čine. Provjerite imate li ih i vi na savjesti i ako imate, šta namjeravate učiniti da ih popravite.

Novi automobili postaju sve jednostavniji za upotrebu (naravno, za vozače, ali sigurno ne i za mehaničare), a sve rjeđe zahtijevaju redovne posjete servisu. Pored ovoga, automobil, za razliku od nekadašnjeg, više nije životni saputnik, pa nas nije toliko briga za to kako rade naši automobili. Stoga, često potpuno nesvjesno, radimo pogreške koje nas dugoročno mogu koštati puno novca.

1. Preskakanje servisnih intervala

Odgađanje intervala zamjene uljaBudući da prema uputama proizvođača može proći i do 30 000 kilometara od promjene ulja do promjene ulja mnogi vozači vjeruju da su konstruktori morali ostaviti određenu sigurnosnu rezervu i produžiti servisne intervale za još nekoliko hiljada kilometara. Ovo je greška! Standardni servisni intervali obično se definišu ne samo vrlo optimistično, već i uzimajući u obzir optimalne radne uslove automobila. U slučaju veće kilometraže ili intenzivne upotrebe, intervale zamjene ulja treba čak i skratiti, što je intenzivnije iskorištavanje? Ovdje ne govorimo samo o vožnji u teškim uslovima ili vuči teških prikolica, već  i o vožnji na kratkim udaljenostima u gradskom saobraćaju.

Sve više novih automobila ima sisteme koji nadziru i neke parametre kvalitete ulja i načina vožnje. Na temelju tih podataka kontrolor određuje kada automobil treba ići u servisu na zamjenu ulja. Dobro je znati da kontroler motora sprema podatke o tome koliko dugo vozač može odgađati posjetu servisu. Sve češće takve informacije automobil u stvarnom vremenu šalje direktno proizvođaču. Takvi su podaci izvrstan argument za proizvođača, u slučaju bilo kakvih zahtjeva vezanih za garanciju.

2. Ušteda na potrošnom materijalu

Filtar loše kvalitete može se začepiti prije sljedeće planirane zamjeneNema sumnje da su proizvođački intervali servisa mnogih novih automobila vrlo optimistični. Međutim, dobro je znati i da su definisani pod pretpostavkom da će automobil koristiti potrošni materijal najviše kvalitete. U praksi se često dogodi da vozač želi koristiti produžene servisne intervale, jer je to jeftinije i prikladnije, a s druge strane ne želi preplatiti visokokvalitetne filtere ili ulja. U međuvremenu, često se dogodi da jeftiniji filtar, iako na prvi pogled izgleda gotovo isto kao onaj skuplji, razlikuje upravo po tome što u sebi ima manje filtrirajućeg materijala, pa umjesto 30 hiljada kilometara njegovih pora bit će ispunjeno prljavštinom već nakon polovice ove udaljenosti.

Većina filtara je naravno zaštićena tako da začepljenje filtarskog papira ne zaustavi cirkulaciju ulja u sistemu. Zaštićen je posebnim ventilom. Međutim, problem je što ulje tada cirkuliše oko motora zaobilazeći filtar, noseći sa sobom metalne opiljke i druge onečišćenja.

3. Vožnja na rezervi

Česta vožnja u rezervi šteti sistemu gorivaVožnja na rezervi česta je navika, posebno među vozačima automobila opremljenih plinskim instalacijama.. Zašto je ovo loša ideja? Prije svega, na ovaj način nepotrebno “prokuhavamo” gorivo. Kada motor radi, samo mali dio goriva koje pumpa pumpa zapravo odlazi u cilindre, većina se vraća u rezeroar, ali se značajno zagrijava na putu. Ako u rezervoaru ima puno goriva, nema problema, ali kada ostane samo malo goriva, temperatura postaje stvarno visoka, što nije dobro za gorivo ili sistem napajanja, a može ometati i rad motora. Ostali problemi: i pumpa za gorivo i mlaznice podmazuju se i hlade gorivom. Ako pumpa usisava zrak makar i povremeno, ovi skupi dijelovi stvarno mogu patiti.

4. Prenizak pritisak u gumama

Premalo napuhana guma stari alarmantnom brzinomPremalo napuhane gume povećavaju otpor kotrljanja, što povećava potrošnju goriva. Automobil vozi lošije, ali potencijalni problemi tu ne završavaju. Ako je pritisak prenizak, temperatura guma tokom vožnje raste do te mjere da ne samo da im skraćuje vijek trajanja, već čak može uzrokovati ljuštenje gaznoga sloja s gume. Nakon samo 20 minuta brze vožnje na premalo napuhanim gumama, njihova temperatura može doseći 120 Celzijevih stepeni. Stručnjaci pretpostavljaju da se gume s pritiskom nižim za 0,4 bara od preporučenog troše za 30% brže. Mekana, premalo napuhana guma također je osjetljivija na oštećenja i manje štiti uglove od oštećenja. Pažnja! Problem se odnosi i na nove automobile opremljene jednostavnim sistemima za nadzor pritiska u gumama.

5. Vožnja pri preniskom broju okretaja

Vožnja vrlo malom brzinom pomaže uštedjeti gorivo, ali oštećuje motor i pogonski sklopŠta je štedljiva vožnja? Za mnoge vozače radi se o što bržem prebacivanju najvišeg stepena prijenosa kako bi motor održavao najmanju moguću brzinu. Čini se da moderni motori to podnose bez puno protesta, jer ih je puno teže natjerati da se tresu zbog niskog broja okretaja. Međutim, to su često samo pojave – ne osjećate drhtaj, jer ga obično potiskuje dvodjelni plivajući zamajac. Nažalost, kao rezultat česte, pretjerano male brzine vožnje, “plivajući zamajac” je izložen takvim opterećenjima s kojima se dugoročno ne može nositi. Također je dobro znati da je ubrzanje u visokom stepenu prijenosa iz niskih okretaja nešto što opterećuje sistem radilica-klip, a motor se brže troši nego zbog dinamičnije vožnje.

6. Zadržavanje noge na kvačilu duže vrijeme


Trkate se od semafora do semafora, zaustavljate se, ili želite biti spremni odmah za polazak kad ponovno upali zeleno. Šta radite u ovoj situaciji? Držite li svoj automobil u brzini s pritisnutom papučicom kvačila? Ako vam se to često događa, nemojte se iznenaditi ako nakon nekog vremena čujete kako potisni ležaj kvačila proizvodi zvuk ili kvačilo počne pucati. Sami ste krivi! Zaustavite se, ubacite u neutralni položaj, skinite nogu sa kvačila, i stavite je na kočnicu! Osim ako nemate automobil s automatskim mjenjačem – u ovom slučaju samo držite nogu na kočnici, jer ovdje je prebacivanje u “N” besmisleno.

7. Držite ruku tokom vožnje na ručici mjenjača

Pogrešno je držati ruku na ručici mjenjača tokom vožnjeTo je refleks kojeg se doista teško riješiti, jer u mnogim automobilima, nakon što zauzmu ugodan položaj za volanom, desna ruka gotovo automatski prelazi na ručicu mjenjača. Ovdje je često ugodnije držati nego na upravljaču. Ali stalno držanje ruke na ručici ručice ozbiljna je pogreška iz najmanje dva razloga. Prije svega, držanje volana samo jednom – i lijevom rukom ograničava kontrolu nad automobilom. Drugo, čak i lagani pritisak ruke na ručicu uzrokuje značajno opterećenje komponenata mjenjača zbog sistema poluga – uključujući selektor, sinhronizatore. Ruke na volan!

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakFord lansirao parfem s mirisom benzina. Za kupce električnih vozila
Sljedeći članakPredstavljen novi Audi RS 3 sa 400 KS

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime