Audi A6 e-tron – tihi prototip

224

Nije tajna da Audijevi inženjeri rade na razvoju budućeg modela A6 e-tron, kao i njegove karavnske izvedbe A6 e-tron Avant, predstavljene u martu ove godine u formi koncepta.

Audi A6 e-tron prototype

Kako će izgledati proizvodni Audi A6 e-tron, možda najbolje pokazuju nove špijunske fotografije, snimljene tokom testova na Nürburgringu – kažemo ‘možda’ jer je prototip potpuno prekriven kamuflažnim folijama.

Također, špijunski fotografi su prokomentarisali da je testni prototip nečujan i da je njegov nailazak najavlia samo škripa guma na grubom asfaltu.

Audi A6 e-tron prototype

Ipak, vidljivo je da prototip ima velike felge na kojima su niskoprofilne gume, te da ima nizak klirens i glatku siluetu koja nagovještava dobru aerodinamiku.

Budući Audi A6 e-tron će biti zasnovan na novoj PPE (Premium Platform Electric) platformi, koristiće bateriju napona 800 V, vjerovatno sa kapacitetom ne manjim od 100 kWh, za doseg od barem 700 km.

Pretpostavlja se da će osnovni A6 e-tron pokretati jedan elektromotor sa prenosom na stražnje točkove, a ponudu će upotpuniti bar jedna verzija sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka.

Za sada, iz Audija nisu zvanično najavili kada će predstaviti A6 e-tron, ali se pretpostavlja da će prvi primjerci u prodajne salone stići tokom 2024. godine.

Prethodni članakElektrični Abarth 500e zvanično. Cijena je pomalo zastrašujuća
Sljedeći članakMercedes nudi povećanje snage uz pretplatu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime