Audi Q4 e-tron je dokaz da jedan električni automobil može da ima prilično konvencionalan dizajn, bez mnogo eksperimentisanja. Ipak, s obzirom da je riječ o konceptu, auto je opremljen masivnim točkovima koji će, najvjerovatnije, kada se stigne do produkcijske verzije biti za broj manji. Osim toga, za razliku od prvog Audijevog električnog SUV-a, modela e-tron, koji umjesto ogledala u spoljnim kućištima ima kamere, Q4 e-tron je zadržao klasične bočne retrovizore.

Audi Q4 e-tron concept

Automobil je opremljen parom elektromotora ukupne kombinovane snage od 306 ks (225 kW) Kako kažu u Audiju, električni motor na zadnjoj osovini proizvodi 204 ks (150 kW) i 310 Nm, a prednja pogonska jedinica isporučuje 102 ks (75 kW) i 150 Nm. Zahavljujući ovakvoj konfiguraciji elektromotora, Q4 e-tron ima quattro pogon na sva 4 točka. Automobil iz stanja mirovanja do stotke ubrzava za 6,3 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 180 km/h. Audijev koncept električnu energiju skladišti u baterijama kapaciteta 82 kWh, zahvaljujući čemu može da pređe preko 450 km (mereno po WLTP standardu) prije nego što se baterije isprazne.
Audi Q4 e-tron concept

Za dopunu do 80% kapaciteta na brzom punjaču potrebno je 30 minuta. Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od 2,77 m, Audi je novi električni koncept svrstao blizu gornje granice kompaktnih vozila, kada je riječ o prostoru u kabini. Ako se zna da sve više proizvođača dugmiće i prekidače raznih komandi “prebacuje” na ekran multimedijalnog sistema, kao i da su instrument table na regularnim produkcijskim modelima postale digitalizovana, unutrašnjost koncepta Q4 e-tron ne može se smatrati pretjerano futurističkom.

I ovdje dominira veliki 12,3 inčni displej na centralnoj konzoli, a fizičke komande svedene su na minimum. Audi je najavio da će Q4 e-tron početi da se proizvodi krajem 2020. godine, kao 5. serijski model na struju ovog njemačkog brenda. Saopšteno je i da produkcijski model neće mnogo stilski odudarati od koncepta.

Audi Q4 e-tron concept specifikacije:

Audi Q4 e-tron concept

– 82 kWh baterija (težina baterije 510 kg)
– autonomija preko 450 km po WLTP
– pogon na sve točkove
– 0-100 km/h za 6.3 sekunde
– maksimalna brzina 180 km/h
– brzina punjenja do 80% baterije oko 30 minuta (na 125 kw)
– 4.59 metara dužina, 1.90 metera širina, 1.61 metera visina,
– međuosovinsko rastojanje 2.77 metara
– izrađeno na VW MEB platformi
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR