Audi RS Q e-tron E2: Novi bolid za nastup na Dakaru

234
Audi RS Q e-tron E2

Audi je protekle godine pripremio električni (hibridni) Rally bolid Audi RS Q e-tron, sa kojim je prvu pobjedio odnio na pustinjskom reliju u Abu Dhabiju, u martu ove godine.

Za nastupajuću sezonu, Audi Sport je pripremio novi bolid RS Q e-tron E2, koji izgleda drugačije, ima manju masu za 200 kg, te downforce veći za 15%.

Pogonski sklop je ostao nepromijenjen, a čine ga motor SUS, koji služi za pokretanje generatora koji napaja visokonaponsku bateriju, dok točkove pokreću dva elektromotora, za svaku pogonsku osovinu po jedan.

Također, zadržane su i posade (vozač/suvozač), koje čine: Mattias Ekström (šampion Rallycrossa)/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel (Mr.Dakar)/Edouard Boulanger i Carlos Sainz (El Matador)/Lucas Cruz.

Trenutno Audi Sport sprovodi intenzivne testove izdržljivosti u Maroku, u okviru priprema za nastup na marokanskom reliju (Rally du Maroc 2022. 1.-6. oktobra), što će zapravo biti uvod za nastup na reliju Dakar 2023.

Novi 9-dnevni testni ciklus vode Arnau Niubó Bosch, vođa projekta Track Operations i Uwe Breuling, vođa Audi Sporta, koji će omogućiti da svaka posada na raspolaganju ima po 3 testna dana.

Arnau Niubó Bosch i Uwe Breuling

Audi RS Q e-tron E2 iza sebe već ima prvi testni ciklus, a na nakon testovu u Maroku, u kojima će prevesti ukupno 4.218 testnih kilometara, imaće preveženih ukupno 6.424 kilometara.

Prethodni članakVolkswagen Tiguan – kako će izgledati novi Tiguan?
Sljedeći članakZnate li koji automobil troši najviše goriva?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime