Audi RS6 Avant i RS7 Sportback Performance. Brži i lakši

287

Predstavljanje ovih verzija zapravo je bilo samo pitanje vremena. Za prethodnu generaciju, Performance varijante značile su više snage i još bolje vozne karakteristike. Ni u ovom slučaju nije drugačije jer je njemačka marka svoje brze automobile solidno unaprijedila. Audi RS6 Performance i RS7 Performance nude više snage, bolje performanse i više zabave u vožnji.

Audi RS6 Avant i RS7 Sportback Performance

Audi RS6 Performance i RS7 Performance 2023. Šta se promijenilo?

Audi RS7 Sportback Performance

Počnimo s osnovama, a to je snaga. Ispod haube nalazi se 4,0-litarski twin-turbo V8. Zahvaljujući promjenama u softveru i pritisku prednabijanja, snaga je porasla na 630 KS i 850 Nm okretnog momenta.

Posljedica? Sprint do 100 km smanjio se za 0,2 sekunde i sada traje 3,4 sekunde. Standardna oprema oba automobila uključuje i RS Dynamic paket koji maksimalnu brzinu povećava na 280 km/h.

Uz nadoplatu je dostupan paket RS Dynamic Plus koji uvodi keramički kočioni sistem (34 kilograma lakši!). U ovom izdanju Audi RS6 Performance i RS7 Performance lako prelaze granicu od 305 km/h.

Audi RS6 Avant Performance

Kod oba automobila smanjen je broj zvučnih izolacija, zahvaljujući čemu se motor bolje čuje, a auto je “smršavio” za čitavih 8 kilograma. RS7 Performance teži 2.065 kilograma, a RS6 Avant 2.090 kilograma.

Audi RS7 Sportback Performance

Vrhunac je novi središnji diferencijal. Zahvaljujući njemu, Audi RS6 Performance i RS7 Performance trebaju ponuditi još bolje vozne karakteristike

Audi RS6 Avant Performance

Potpuno novi središnji diferencijal je manji, ali učinkovitiji. Prijenos snage i momenta između osovina sada je brži, a stražnja osovina može podnijeti više težine, što će poboljšati ponašanje ovih automobila na cesti.

Audi RS6 Avant i RS7 Sportback Performance

Audi je također počeo mijenjati softver mjenjača. 8-stepeni automatik postao je brži, a promjene su oštrije i uočljivije.

Šta se promijenilo u izgledu ovih automobila?

Audi RS6 Avant i RS7 Sportback Performance

To su detalji. Kao prvo, standardno dobivamo felge od 21 inči, koje je po želji moguće zamijeniti za inč veće točkove. Oni imaju uzorak koji poboljšava hlađenje kočnica (inspirisan motosportom), a istovremeno svaka od felgi teži 5 kilograma manje od svog pandana iz standardne verzije. Tako odabirom točkova od 22 inča izrezujemo 20 kilograma – i to je puno. Za to se točkovimogu završiti mat lakovima, uključujući crni i zlatni.

Audi RS6 Avant i RS7 Sportback Performance

Paletu boja nadopunit će Ascari Blue i Dew Silver. U kabini će, osim tipične crne završne obrade s crvenim šavovima, biti dostupna crna koža i alcantara s plavim šavovima. Alcantara se nalazi na upravljaču i pločama s instrumentima.

Prethodni članakKupio BMW xDrive, jer je skoro dobar kao Quattro? (video)
Sljedeći članakAudi Q6 e-tron Sportback – testovi u Skandinaviji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime