Tradicionalno najveći američki i jedan od najvažnijih međunarodnih salona automobila – NAIAS Detroit koji se održavao svake godine u januaru, prošle godine je bio pomeren pa otkazan zbog pandemije koronavirusa. To je bio tek prvi u nizu otkazanih velikih salona 2020. godine.

Na toj manifestaciji koja se decenijama održavala u halama Cobo Centera (danas TCF Center) u Detroitu i koja je bila svojevrsni putokaz u kom smjeru se kreće autoindustrija u tekućoj godini, neće se održati ni ove godine, a što će ostati trajno. Pandemija korona virusa je promenila svijet pa tako i automobilski, ali već pre toga, generalno, tradicionalni saloni automobila kakve smo poznavali počeli su da gube svrhu.

Što se Detroita tiče, već za poslednje održano izdanje 2019. godine nastup su otkazali Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar, Land Rover i Volvo, pa je bilo jasno da je potrebna neka promjena, neka bitno atraktivnija manifestacija kao i datum koji bi snažnije privukao izlagače i posjetioce. Proizvođači su, naime, već pre pandemije prigrlili digitalne platforme kao značajno jeftiniji i bolji “kanal” za promociju novih modela automobila novim generacijama vozača. Tako je posljednji veliki sajam koji se održao (doduše u okrnjenom obliku jer je i na njemu većina proizvođača jednostavno otkazala preskupi nastup) bio međunarodni salon automobila IAA u Frankfurtu iste godine. Nisu ga bojkotovali tek njemački proizvođači jer je ipak riječ o “domaćem terenu”.

Iz današnje perspektive, definitivno je prošlo vrijeme klasičnih auto salona jer su se promenili ciljevi proizvođača koji sve više postaju “tehnološke firme”, baš kao i navike i interesi kupaca koji očigledno više ne žele da šetaju između automobila koji su statično izloženi u velikim halama pod svjetlima reflektora. A, šta bi to moglo da bude što bi privuklo izlagače, posjetioce i kupce na jedno mesto pokazuju upravo događaju oko salona u Detroitu.

Kako piše Jutarnji.hr, manifestacija u smislu NAIAS Detroit je jednostavno ugašena, a zamjeniće je značajno atraktivniji koncept priredbe, višednevni događaj pod nazivom Motor Bella. Događaj će se održati na lokaciji M1 Concourse u gradiću Pontiacu u predgrađu Detroita i to od 21. do 26. septembra, i za javnost od 23. do 26. septembra 2021., javljaju organizatori.

Prelazak na novu lokaciju M1 Concourse će omogućiti da se događaj odvija u potpunosti na otvorenom, što će možda biti korisno za ublažavanje problema s koronavirusom. Međutim, sama činjenica da jedan auto salon zatvorenog tipa seli na otvoreno, na jedan prostor koji definitivno nudi atraktivnije doživljaje od šetnje između automobila, bez obzira na mjere oko korona virusa čini se dobitkom.

Šta zapravo nudi koncept poput M1?

M1 Concourse je odredište za autoentuzijaste koje se prostire na 87 hektara s 2,4 kilometra dugom trkačkom stazom “Champion Motor Speedway”, gdje auto entuzijasti u s 250 privatnih garaža na raspolaganju mogu da drže, izlažu i voze vlastite automobile u društvu ostalih entuzijasta i da uživaju ​​u nezaboravnim iskustvima.

Staza i pripadajući sadržaji mogu se iznajmiti za posebne događaje poput lansiranja novih vozila, festivala, demonstracija proizvoda i izložbi automobila, baš kao što je Motor Bella. Specijalizovane prodavnice, cjelogodišnji zabavni program otvoren za javnost, koncerti, demonstracije vožnji i proizvoda…

Dakle, organizatori Motor Bellu pozicioniraju kao uzbudljiviju alternativu tradicionalnom salonu pružanjem atmosfere sličnije festivalu, kao i priliku da ljudi vide auto novitete na stazi, ili da posvjedoče najnovijim tehnologijama na licu mjesta. Za sada još nije poznato da li se neko od proizvođača ili kompanija iz sektora prateće opreme prijavio za učestvovanje na događaju ili nije.

“Pandemija je izazvala promjene u našem društvu i svijetu na načine koji ranije nisu bili zamišljeni i svi bismo morali da tražimo nove i vrlo kreativne načine poslovanja”, rekao je izvršni direktor Rod Alberts u novoj najavi i dodao, “ovaj novi događaj ima taj kreativni duh. To je novi koncept koji pruža nova iskustva u mobilnosti i inovativnije pristupe auto industriji i proizvodima.”
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR