AUTO TEST: Audi A6 Limousine 50 TDI quattro Tiptronic Sport – bez napora

Audi A6 je poslovna limuzina koja već dugi niz godina održava svoj visok status. Audi je oznaku A6 uveo 1994. Godine, kao nasljednika, također veoma popularnog modela Audi 100.

Aktuelna, osma generacija A6 predstavljena je ove godine na sajmu autmobila u Ženevi. U odnosu na direktnog prethodnika duži je i širi, i ma veće međuosovinsko rastojanje, a donosi stil koji je uveden sa modelom A8, tako da se za dizajn može reći da je bez kreativnog viška, jednostavno rečeno: Audi A6 izgleda čvrsto, samouvjereno i bezvremenski.

Ipak, malo detaljnije razgledanje upućuje da se radi o veoma savremenom automobilu, jer tu su na primjer HD Matrix LED svjetla, radarski sistem, kamere i brojni senzori, koje prethodne generacije nisu imale.

Naime, kako bi automobil bio siguran i kako bi vozaču olakšao vožnju u brojnim situacijama, opremljen je sistemom koji vas drži na sigurnoj udaljenosti od vozila ispred. Elektronika može automatski podešavati i održavati brzinu, zadržavati vozilo u kolovoznoj traci, prepoznavati saobraćajne znakove, upozoravati vozača gotovo na sve i svašta.

To je realizirano sistemom koji nazivaju Audi Pre Sense sistemom, Tour Assist paketom i Pre Sense Plus. Tehnički rečeno, to je sistem koji objedinjuje radar, laser i kamere, te sve prikupljene informacije obrađuje, a zatim vozača obavještava, da je na primjer, brzina ograničena na 40 km/h.

U unutrašnjosti, vozača će dočekati brojna iznenađenja. Prije svega unutrašnjost je, u odnosu na prethodnu generaciju, značajno redizajnirana, ta stvara osjećaj prostornosti i lakoće. Centralna konzola zakrenuta je prema vozaču, a čine je dva multifunkcionalna taktilna displeja.

Gornjim displejom se uporavlja MMI sistemom, a može prikazati mnogo toga, od komandi audio sistema, navigacije, do prikaza slike sa stražnje kamere. Ispod ovog glavnog displeja je manji, također taktilni displej koji služi uglavnom za upravljenje sistemom klimatizacije. Treći ekran je zapravo tabla sa instrumentima, smještena ispder vozača. Taj ekran prikazuje brzinomjer i obrtomjer, te ostale elemente vezane za vožnju. Naravno, funkcionalni ekran nalazi se i između sjedišta, okrenut prema stražnjoj klupi i služi za upravljanje klimatizacijom za putnike straga. Svi ovi displeji su napravljeni tako da svaki put kada pritisnete funkcionalnu tipku, osjetite ‘klik’ pod prstom, a istovremeno na površini ekrana ne ostaje prepoznatljiv otisak. Uz sve to, ne treba zaboraviti ni Head-up displej, iako se zapravo ne radi o displeju, već o projektoru koji projektuje sliku na prednje vjetrobransko staklo, te vozaču daje osnovne informacije, tako da ne skreće pogled sa ceste.

Testirani model se mogao pohvaliti posebnim Advanced Sound Systemom, danskog proizvođača Bang & Olufsen, namijenjen potpunom uživanju pri slušanju muzike.

Vozač će za upravljačem lako pronaći odgovarajući položaj, jer su prednja sjedišta električno podesiva, te luksuzno opšivena. Između prednjih sjedišta je pretinac, u kojim je indukcioni punjač za mobitel. Na stražnjoj klupi ima dovoljno udobnosti i prostora za dva putnika. Naravno, na stražnju klupu se može smjestiti i treći putnik, na sredinu. Taj putnik neće uživati u udobnosti, jer podnica nije ravna, budući da je centralni tunel veoma visok, kako bi i stražnji točkovi imali pogon.

Naime, testirani model je nosio već poznatu oznaku quattro, što jednostavno znači da ima pogon na sve točkove, a u vozaču budi sportske ambicije, iako A6 nije sportski automobil.

U oznaci modela, stoji 50 TDI, to drugim riječima znači da ovaj model pokreće turbodizelski V6 motor radne zapremine 3 litra, kojem u pomoć priskače i elektromotor koji radi na naponu od 48 V. Elektromotor prilikom ubrzavanja pomaže dizelskom motoru, a prilikom usporavanja dopunjujue bateriju. Takav sistem je hibridni, a nazivaju ga blagim hibridom (MHEV). Motor razvija 286 KS uz 620 Nm obrtnog momenta, što možete osjetiti svaki put kada pritisnete pedalu gasa. Naravno, zbog pojačane zvučne izolacije i stakala u Acoustic izvedbi, buku motora i zraka koji opstrujava skoro da i nećete čuti, ali ćete zato osjetiti da leđima snažno pritiskate naslone sjedišta. Odlučnim pritiskanjem pedale gasa, iz mjesta do 100 km/h stići ćete za manje od 6 sekundi, kao kod pravog sportskog automobila.

Kako bi sve tokom vožnje funkcionisalo kako treba, i kako bi vožnja bila sigurna i udobna, brinu se mnogobrojni sistemi, koji su na prvi pogled skriveni. Tako će se za izmjene stepeni prenosa brinuti automatika 8-stepenog Tiptronic mjenjača, iako se stepeni prenosa mogu mijenjati povlačenjem ručica smještenih uz volan. Sistem se brine da na svaki točak prenese upravo onoliko obrtnog momenta koliko može prenijeti na podlogu. A kako bi kontakt sa podlogom bio što bolji, testni model opremljen je sistemom zračnog ovjesa, koji će svoja superiorna svojstva pokazati u gotovo svakoj situaciji. Također, potrebno je napomenuti da su i stražnji točkovi upravljivi, što je prava blagodet. Na primjer, kada ste na tijesnom parkiralištu, stražnji točkovi se zakreću u suprotnom smjeru od prednjih, čime se prečnik okretanja smanjuje na tek nešto više od 11 metara. Međutim, kada se krećete brzinama većim od 60 km/h situacija je obrnuta, a stražnji točkovi se zakreću u istom smjeru kao i prednji, čime se značajno poboljšava stabilnost.

Drugačije rečeno, vožnja ovakvim automobilom je pravo uživanje, bez obzira na podlogu, vremenske uslove… sistemi prenosa i vješanja će u svakoj situaciji pokazati odličnu prilagodljivost.

Iako ima snažan motor i veoma zahtjevne sisteme, ovaj automobil će vas iznenaditi i kada je u pitanju potrošnja goriva. Prema tvorničkim podacima, ovaj automobil u prosjeku će potrošiti nešto više od 5,5 l/100 km, iako u relanim uslovima vožnje možete očekivati da će prosječna potrošnja iznositi između 7 i 8 l/100 km. To je odličan rezultat za automobil mase gotovo 2 tone i motor takve snage. Dio tajne niske potrošnje krije se upravo u elektromotoru, koji sa 12 kW ipak ima značajan utjecaj, što se osjeti prilikom startanja i ubrzavanja. Prevedeno u troškove, ovakav blagi hibridni sistem, u prosjeku štedi oko 0,7 l/100 km.

Pri tome treba imati na umu da testirani model ima povećan rezervoar za gorivo u kojeg stane 73 litra goriva, što će osigurati veliku putnu autonomiju, pa ćete, kada krenete na putovanje otvorenom cestom, bez brige i napora prevesti vie od 1.000 km bez zaustavljanja radi doljevanja goriva.

Na dužim putovanjima će vas dobro poslužiti i prtljažnik osnovne zapremine 530 l, koji se može otvoriti i daljinskim upravljačem, te po želji zatvoriti jednostavnim pritiskom na dugme, na unutrašnjoj strani poklopca.
Ovakav automobil sa ovakvom opremom će oduševiti gotovo sve vozače, a Audi na veoma dobar način opravdava svoj premium status.

Automobil sa ovakvom opremom i motorom nije i ne može biti jeftin, i očigledno nije automobil masovne produkcije. Za automobil sa opremom kao na testu potrebno je izdvojiti 185.528 KM. Za ovaj iznos dobijate vrhunski komfor i luksuz, a svako putovanje postaje nenaporno uživanje.

Naravno, ako ćete se zadovoljiti osnovnim paketom opreme i slabijim motorm (204 KS), te pogonom samo na prednje točkove, tada cijena osnovnog modela (Audi A6 Limusine 40 TDI S tronic Basic) iznosi tek nešto više od 88 hiljada KM.

Serijska oprema:
Hybrid propulsion sistem (MHEV)
Rezervoar za gorivo 73 l
Progressive upravljač
Tvornički kod
Uputstvo na hrvatskom jeziku
Serijski ovjes
Bez kuke za vucu
Rezervni točka umanjenih dimenzija
Detekcija putnika u vozilu
Standardni vijci za točkove
Alat i dizalica
Bez dodatne zastite motora
Sigurnosni trokut i prva pomoć
Kožni sportski multifunkcionalni upravljač sa 3 kraka i ručicama za izmjenu stepeni prenosa
Povećana količina natočenog goriva
Upravljač podesiv po visini i dubini
Audi Drive select
Automatska recirkulacija zraka
ISOFIX na straznjim sjedištima
Bez ISOFIX za prednje sjedište
Manualno podesiva prednja sjedišta
3 stražnja sjedišta, preklopivo u omjeru 40/20/40 sa središnjim naslonom za ruke
Bez krovnih nosača
Alu naplatci 5 krakova 8Jx18 sa gumama 225/55 R18
Elektro otvaranje prtljažnika iz kabine
Vjetrobran od termoizolacionog stakla
Centralno daljinsko zakljucavanje/otključavanje bez deadlocka sa “Keyless-Go” funkcijom
Termoizolaciona stakla bočno i stražnje
Unutrašnji retrovizor automatski zatamnjiv
Zračni jastuci za vozača i suvozača
Prednji bočni zračni jastuci i zračna zavjesa
Paket High gloss
Unutrašnje ukrasne lajsne u Alu Fragment
Vanjsko lijevo ogledalo, asfericno
5XC Osvijetljena Make-up ogledala
Prednji sredisnji naslon za ruku High
Obojena kućista vanjskih retrovizora u boji karoserije
Lane departure warning sa poluautomatskom kontrolom u hitnim slučajevima
Audi pre sense city bez pre care
Strop u tkanini, standard
Kokpit i obloge u vratima iz jednog dijela (single color)
Zaštitna obloga prtljažnika
Vanjska ogledala elektro podesiva i grijana
Limitator za brzinu kretanja vozila (Vmax 250 km/h)
Elektronska blokada motora
Emisija izduvnih gasova EU6 plus
Električni pomoćni grijač zraka kabine (Samo za TDI modele)
Kožna ručica mjenjača
Standardni paket
Signal za ispuhanu gumu
Start/stop sistem
Alu ukrasne lajsne na pragovima vrata Basic
Lumbalna podrska za prednja sjedišta elektropodesiva
Prednji i stražnji parking senzori
Automatska kontrola snopa dugih svjetala
LED prednja glavna svjetla
Dnevna svjetla
8 pasivnih zvucnika
Stražnja svjetla u LED tehnici
Tempomat sa programirajucim limitatorom brzine
Automatski klima uređaj, 2 zone
Paket za pušače
Info sistem za vozaca, colour
Bluetooth interface
Tvornicka garancija 4g. ili 120.000 km
Rezervoar za AdBlue 24 l (Samo za TDI modele)
quattro sa self-locking centralnim diferencijalom
Prekidači u Matte Black boji
Gume 225/55 R18 102Y xl
MMI radio Plus sa MMI touch response
Audi Connect 3 godine koristenja za pojedine usluge
Presvlake sjedišta Rhythmus tkanina
Tour assist paket: upozorenje o napuštanju vozne trake sa asistentom, te adaptivni tempomat sa asistentom, Presense naprijed Plus, te radar i laser kao dio paketa pomoći za skretanje
ISOFIX sa deaktivacijom airbaga suvozača
MMI navigation sa MMI touch response
Sportska sjedišta, naprijed
Paket za odlaganje
Multifunkcionalna kamera za asistent sisteme
Unutrašnje osvjetljenje standardno
Kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova
Elektromehanički servo upravljač
Audi Music interface naprijed i 2x USB data i punjenje, te čitač SD kartice
Proširena zaštita za pješake

Dodatna oprema:
Adaptivni zračni ovjes
Kožni sportski multifunkcionalni upravljač, 3 kraka s ravnom donjom stranom i ručicama za izmjenu stepeni prenosa
Panorama stakleni pomični krovni otvor
Grijanje prednjih sjedišta
Elektro otvaranje/zatvaranje poklopca prtljaznika
Audi Exclusive Black High gloss styling paket
Audi Sport Alu naplatci 5 V krakova Star dizajn Matt Titanium look 8.5Jx20 sa gumama 255/40 R20
Unutrašnje ukrasne lajsne Alu Matt tamne brušene (samo sa WQS S line paketom)
Kokpit i obloge u vratima iz dva dijela (single ili multi color)
Vanjska ogledala elektro podesiva, preklopiva i grijana sa memorijom i samozatamnjiva
DVD player
Kožni paket 3: konzola i nasloni za ruke u vratima Leatherette
Automatski klima uređaj, 4 zone
Adaptivni brisači sa integriranim mlaznicama za tekućinu za pranje dužinom metlica
Bang & Olufsen Premium zvučni sistem sa 3D zvukom
Audi Phone box
LTE interface za Audi Phone Box (samo sa Audi Phone Box)
quattro® sa sportskim diferencijalom
Prekidaci u black glass look sa haptic feedback i proširenim paketom Alu look na prekidacima
Elektro asistencija prilikom zatvaranja vrata vozila
Audi Smartphone interface
Head-up Display
S line presvlake sjedala u kombinaciji Alcantara/koža (samo sa WQS S line paketom)
Assistance paket City
Kamera 360˚
Convenience key sa senzorom za otvaranje poklopca prtljažnika i alarmom
Dinamično upravljanje svim točkovima
MMI navigation plus sa MMI touch response uključujući i Audi virtual cockpit
S line paket exterior
Elektro podešavanje prednjih sjedišta uključujući memoriju za sjedište vozača i lumbalnu podršku za prednja sjedišta podesivu u 4 smjera
HD Matrix LED glavna svjetla sa dinamičnim pokazivačem smjera, uređajem za pranje prednjih svjetala, te stražnjim LED svjetlima sa dinamičnim pokazivačem smjera i animacijom prilikom zaključavanja/otključavanja vozila
Zatamnjena stakla: straznja bočna i stražnje vjetrobransko
Ambiente Plus LED paket unutrašnjeg osvjetljenja – multicolor
Bočna i stražnje vjetrobransko staklo u Acoustics izvedbi
S line sportski paket

Tehnički podaci:
Motor 3.0 TDI V6, 2.967 cm3
Maksimalna snaga 210 kW (286 KS) pri 3.500 o/min
Maksimalni obrtni momenat 620 Nm pri 2.250 o/min
Potrošnja goriva 5,6 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2 146 g/km
Masa vozila 1.890 kg
Performanse
Maksimalna brzina 250 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 5,7 s
Dimenzije
Dužina 4.939 mm
Širina 1.886 mm (bez retrovizora)
Visina 1.457 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.924 mm
Zapremina rezervoara 73 l
Zapremina prtljažnika 530 l
Cijena testiranog vozila 185.528 KM

 

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR