Citroën C4 Cactus je nastao na osnovu potrebe tržišta, jer se crossover vozila traže sve više. Citroën Cactus je u formi koncepta predstavljen 2013. godine na sajmu automobila u Frankfurtu, da bi već na sajmu automobila u Ženevi 2014. bio predstavljen kao proizvodni model  Citroën C4 Cactus.

Proizvodnja je započela tokom aprila iste godine, u tvornici Villaverde u Španiji, a kao osnova poslužila je PSA platforma PF1, kakvu koriste Citroën C3 i DS3. Prvi modeli pojavili su se u prodajnim salonima već u junu, što je rezultiralo dobrim prodajnim rezultatima.

Naime, Citroën C4 Cactus je donio brojne dizajnerske/stilske novosti, a posebnu pažnju privukli su bočni štitnici nazavni Airbump, osmišljeni kako bi zaštitili vozilo od oštećenja na parkiralištima.

Osim toga Citroën C4 Cactus je donio prepoznatljiv dizajn prednjeg dijela sa razdvojenim svjetlosnim grupama, kao i unutrašnjost koja je odisala retro stilom, što je osvojilo brojne kupce, posebno žensku populaciju. Zbog toga je ovaj model postao globalno popularan, jer je dostupan na tržištima Australije, Novog Zelanda, Kine, Južne Amerika i Južne Afrike, a uspjehu je svakako doprinijela činjenica da je upravo ovaj model osvojio najviše Euro NCAP ocjene za zaštitu pješaka (u svojoj klasi).

S tehničke strane, korištena je PF1 platforma, što je osiguralo malu masu, te uvođenje nagrađivanih benzinskih PureTech 1.2 i dizelskih BlueHDi 1.6 motora, čime je zagarantovana ekonomičnost.

Drugu modelsku generaciju, Citroën je najavio na jesen protekle godine, novi C4 Cactus premijerno je predstavljen u Beču početkom ove godine, a već sada je dostupan na gotovo svim značajnim tržištima, uključujući i bosanskohercegovačko .

Novi Citroën C4 Cactus se stilski distancira od svog prethodnika, prije svega dizajnerskim detaljima, jer je potpuno promijenjen izgled prednjeg dijela, iako je raspored svjetlosnih elemenata zadržao osnovnu formu. Airbumpovi sada su spušteni, iako je njihova funkcija zadržana,  a i silueta je ostala slična, iako su razlike uočljive.

Unutrašnjost, iako je u retro stilu, donosi visok nivo udobnosti i opuštenosti. Prije svega, tu su Advanced Comfort sjedišta, koja su naizgled neprofilisana, ali su neočekivano udobna, vozača i suvozača postavljaju u ispravan sjedeći položaj i pružaju dobru lateralnu podršku.

Ispred vozača je, logično, volan i mali displej koji mijenja tablu sa instrumentima. Iako djeluje spartanski, daje gotovo sve potrebne informacije. Centralno mjesto zauzima veliki taktilni displej dijagonale 7 inča, a koji omogućuje upravljanje gotovo svim funkcijama, od radio prijemnika, navigacije do klima uređaja.

Ispred suvozača je pretinac za rukavice, nazvan Top Box, koji koristi motiv remenja kao na vratima, te podsjeća na žensku tašnu, što je svakako još jedan veoma znimljiv, nesvakidašnji detalj.

Na stražnjoj klupi ima dovoljno prostora za tri putnika, a prtljažnik ima osnovnu zapreminu od 348 l, koja se po potrebi može povećati na gotovo 1.200 l.

Ono na šta su u Citroënu posebno ponosni je udobnost, koja je uvijek krasila automobile ovog proizvođača. Tako novi C4 Cactus, prvi u Evropi, uvodi ovjes sa progresivnim hidrauličnim graničnicima, PHC (Progressive Hydraulic Cushions). Tokom razvoja ovog sistema vješanja, registrovano je 20 patenata. Naime, klasično riješen sistem vješanja, osim veznih elemenata, čine amortizeri, opruge (kao nosivi element)i i meganički graničnik, dok su kod PHC sistema, sa svake strane po dva hidraulična graničnika – jedan za kompresiju, i jedan za povratni hod. Tako ovjes radi na dva načina, u zavisnosti od potrebe. Kod blage kompresije i ekstenzije, opruga i amortizer zajedno kontrolišu vertikalne kretnje, bez uključivanja hidrauličnih graničnika. To je inženjerima ostavilo prostor za duži hod, što ostavlja utisak letećeg ćilima.

Nasuprot tome, kod velike kompresije i povratnog hoda, opruga i amortizer djeluju zajedno sa hidrauličnim graničnicima, koji progresivno usporavaju vertikalne kretanje, i tako onemogućuju naglo zaustavljanja na kraju hoda amortizera. Kod sistema sa mehaničkim graničnikom, dio tako nastale energije se apsorbuje, a dio vraća, dok se kod hidrauličnih graničnika, sav višak energije raspršuje, bez negativnih povratnih efekata.

Uvjerili smo se da ovako riješen sistem ovjesa ima brojne prednosti. Na primejr, vožnja gradskim ulicama sa brojnim neravninama, šahtovima koji nisu u nivou sa asfaltom, rupama u asfaltu, tramvajskim šinama i sličnim nepogodnostima, je iznenađujuće udobna i glatka. Također, vožnja po vijugavim cestama postaje privlačna, čak i manje temperamentnim vozačima, budući da je osjećaj sigurnosti izuzetan. Ulazak u oštru krivinu, ček i većom brzinom, neće stvoriti neugodnosti, a automobil se ponaša kao da se vozite po šinama, koliko to gume dozvoljavaju. Naravno, sa neistrošnim gumama koje daju dobru lateralnu podršku, možete biti potpuno sigurni. Za pohvalu je i upravljački sistem koji je direktan, pa iako se volan relativno lako okreće, veoma dobro prenosi informacije sa podloge. Svemu tome, svakako treba dodati da je C4 Cactus relativno lagan automobil, što vožnju čini zabavnom, ali istovremeno i dosta ekonomičnom.

Prema našim mjerenjima, prosječna potrošnja iznosi 5.0 – 5,1 l/100 km, dok će pažljiv vozač potrošiti i manje.

Automobil na testu je imao paket opreme Shine, te još neke dodatke, uključujući i kameru za vožnju unatrag i 17 inčne felge Cross, što je cijenu vozila podiglo sa osnovnih 32.449 KM, na 35.337 KM, ali konačna cijena, sa pospustom iznosi 33.863,14 KM.

Potrebno je napomenuti, da C4 Cactus kupcima nudi 9 boja karoserije, 31 kombinaciju vanjske personalizacije, te 5 mogućnosti unutrašnjeg uređenja. Naravno, tome treba dodati da je osim dizelskog motora sa 100 KS (kao na testu), dostupna i benzinska izvedna sa varijantama snage 82, 110 i 130 KS.

Tako bi se najjeftiniji model sa opremom Feel, i motorom PureTech sa 82 KS, mogao nabaviti po cijeni od 25.697 KM.

Budući da su mogućnosti izbora zaista velike, potencijalni kupci će posjetiti najbliži prodajni salon sa Citroënovim vozilima, te otkriti da mogu naručiti automobil po svom ukusu, i pri tome, možda, uštedjeti.


Serijska oprema:

ABS/REF/AFU/ESP/ASR
Prednji zračni jastuci za vozača
Prednji zračni jastuci za suvozača u stropu, sa mogućnošću deaktivacije
Bočni zračni jastuci za putnike u prvom redu
Zavjesasti zračni jastuci
Kontrolna lampica za nepričvršćene sigurnosne pojaseve
Detektor niskog pritiska u gumama
Hill Assist
ISOFIC (2x) u drugom redu
Indikator promjene stepena prijenosa
Set za popravak guma
Stražnji parking senzori
Prednje maglenke s funkcijom statičkog osvjetljenja pri skretanju
Parkirni senzori sprijeda
7” ekran na dodir
Radio MP3, 6 zvučnika
Bluetooth, USB i 12V
Citroën Connected NAV
3D navigacija
Mirror Screen (Apple Carplay, Android Auto)*
Klima uređaj
Naslon stražne klupe deljiv u omjeru 1/3 – 2/3
Servo volan
Volan podesiv po visini i dubini
Električno sekvencijalno pomicanje prednjih stakala
Električno podesivi i grijani vanjski retrovizori
MAGIC WASH  (prskalice ugrađene u metlice brisača)
Osvetljenje prednjeg i stražnjeg prostora za putnike
Daljinski upravljač sa 3 komande (centralno zaključavanje)
Tempomat i limitator brzine
Po visini podesivo vozačevo sjedište
Progressive hydraulic cushions ™(Ovjes s progresivnim hidrauličnim graničnicima)
Vozačevo sjedište podesivo u lumbarnom djelu
PAKET AUTO : Automatski klima uređaj ,automatski prednji brisači, automatsko paljenje svjetala
Unutrašnji fotosenzibilni retrovizor
Rešetka za dovod zraka sa krom obrubom
Umetak ispod farova u sjajnoj crnoj boji
Ručice na vratima u boji karoserije
Kućište vanjskih retrovizora u sjajnoj crnoj boji
Stub okvira vjetrobranskog stakla u sjajnoj crnoj boji
Etiketa za gornji dio stražnjeg ugla vozila u sjanoj crnoj boji
Etiketa za donji dio stražnjeg ugla vozila u sjajnoj crnoj boji sa napisom «Cactus»
Dekorativni profil spojlera u sjajnoj crnoj boji
PAKET U BOJI GLOSSY BLACK : Airbump® i prednje maglenke sa umetkom u sjajnoj crnoj boji
Dodatno zatamnjena zadnja stakla
16” aluminijske felge Square u sivoj boji
Siva unutrašnjost Mica Grey
Središnja visoka konzola sa dekoracijom u sjajnoj crnoj boji
Zatvoren pretinac na kraju središnje konzole
Multifunkcijski kožni volan sa umetkom u satin boji
Ručna parkirna kočnica u koži
Armaturna ploča u boji siva Delice sa posebnom ukrasom na gornjem dijelu armaturne ploče ‘Top Box’
Ručica mjenjača u koži sa krom


Opcijska oprema:
D403 – paket pomoči za vozača – 1032,00 KM
ED61 – PAKET U BOJI ANODISHED WHITE : detalji u bijeloj boji – 0 KM
UB07 – Kamera za vožnju unatrag  – 675,00 KM
YD04 – Otključivanje i pokretanje vozila bez ključa – 600,00 KM
ZH57 – 17” dvobojne aluminijske felge Cross crno – siva – 581,00 KM


 

Tehnički podaci:
Motor BlueHDi 100 BVM, 1.560 cm3
Maksimalna snaga 73 kW (99 KS) pri 3.750 o/min
Maksimalni obrtni momenat 254 Nm pri 1.750 o/min
Potrošnja goriva 3,8 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2 99 g/km
Masa vozila  1.218 kg
Performanse
Maksimalna brzina 185 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,8 s
Dimenzije
Dužina 4.170 mm
Širina 1.714 mm (bez retrovizora)
Visina 1.480 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.595 mm
Zapremina rezervoara 45 l
Zapremina prtljažnika 348 /1.170 l
Cijena testiranog vozila 32.863,41 KM

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR