Ford Edge je premijerno predstavljen u januaru 2006. godine, na sajmu automobila u Detroitu. Prva modelska generacija koristila je CD3 platformu, a model je obnovljen 2010. godine i predstavljen na sajmu automobila u Chicagu.

Zbog dobrih prodajnih rezultata, tokom 2015. godine, predstavljena je njegova druga modelska generacija, na CD 4 platformi, u SAD-u, nakon čega je 2016. Edge predstavljen i evropskom tržištu, kao dio strategije „One Ford“.

Na američkom tržištu, kupci imaju veoma bogat izbor, jer su u ponudi motori 2.0 EcoBoost sa 245 KS, 2.7 EcoBoost V6, sa 315 KS i 3.5 Duratec V6 sa 280 KS, te modeli sa pogonom samo na prednje ili sva četiri točka.

Ford Edge, koji se nudi evropskim kupcima, iako se proizvodi u istoj tvornici Oakville (Ontario, Canada), dostupan je isključivo sa turbodizelskim četverocilindarskim motorom 2.0 Duratorq i pogonom na sve točkove, pa kupci mogu odabrati motor sa 180 KS i manuelnim 6-stepenim mjenjačem, ili kao model na testu sa motorom snage 210 KS i 6-stepenim PowerShift mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

Edgeovi prodajni rezultati u Evropi nisu izostali, jer je tokom 2017. godine, u zemljama Zapadne Evrope, prodano 16.000 primjeraka.
Dizajnerski gledano, Edge je pravi SUV, čvrstih linija i bez ekstravagantnih detalja. Prednjim dijelom dominira velika heksagonalna maska hladnjaka sa dvije horizontalne prečke i velike svjetlosne baterije sa dnevnim LED elementima. Ispod maske, u braniku je veliki zračni otvor, sa čije lijeve i desne strane su svjetla za maglu oivičena hromom. Bočne linije su jasno oblikovane sa velikim, blago izbočenim blatobranima, u kojima su veliki točkovi prečnika 20 inča i adekvatne gume široke 255 mm.

Stražnja svjetla su postavljena kao logičan nastavak profila, duboko zadiru u blatobrane, a nastavljaju se na velikom poklopcu prtljažnika. Bočni pragovi ispod vrata služe za zaštitu, dok je slično profilidsan i stražnji difuzor, sa umetnutim hromiranim završecima izduvnih cijevi. Krovna ploha je ostakljena i glatka, bez očekivanih krovnih nosača.
Iako je Edge velik automobil, ne izgleda glomazno ni nespretno, već naprotiv, dosta skladno i uglađeno.

Sklad eksterijera, prenešen je i u enterijer , što se posebno odnosi na veoma dobro pozicionirana sjedišta. Naime, vozačevo sjedište se može podešavati u 10 različitih smjerova, ali njegov položaj je takav da ga gotovo nije ni potrebno pomijerati. Dovoljno je da otvorite vrata i sjednete za upravljač. Također, i položaj upravljača je dosta dobar, iako se može pomijerati i po visini i po dubini. Slična konstatacija važi i za instrumente na kontrolnoj tabli i za centralnu konzolu, što jednostavno znači da je postignut dobar ergonomski sklad.

 

Imajući u vidu da je Edge dugačak više od 4,8 m i da je mešuosovinsko rastojanje duže od 2,8 m, proatora ne nedostaje ni u unutrašnjosti, ni u prtljažniku osnovne zapremine veće od 600 l.
Ispod prednjeg poklopca smješten je poznati turbodizelski motor iz serije Duratorq, koji uz dva turbo punjača razvija 210 KS i ozbiljnih 450 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi preko 6-stepenog PowerSift mjenjača sa dvostrukim kvačilom na sva četiri točka preko Intelligent AWD sistema. Motoru i prenosnom sistemu je zaista teško naći naći zamjerku, jer će se dobro pokazati u gotovo svim situacijama.

Zahvaljujući velikim točkovima i dobro riješenom sistemu vješanja sa gasnim amortizerima, vožnja je veoma udobna i relaksirajuća, posebno na dužim putovanjima, jer je tu čitav niz sistema asistencije, koji će pomoći da vozač može voziti zaista dugo, prije nego osjeti zamor. Naravno, potrebno je napomenuti da će pri dužim putovanjima dobro doći i mogućnost grijanja i ventilacije prednjih sjedišta, kao i grijanje stražnjih sjedišta.

Zahvaljujući snažnom motoru i veoma dobrom mjenjaču, veliki i 2 tone težak Edge će svoje prednosti pokazati na dužim putovanjima, jer se vozač i putnici neće zamarati. Ipak, zbog vlikih dimenzija i mase, ovaj autmobil zahtijeva i adekvatnu količinu goriva.

Tvornički deklarisani podaci o potrošnji su gotovo nedostižni, čak i uz mnogo pažnje. Tako u gradskoj vožnji, Edge će potrošiti 9 – 9,2 l/100 km, dok na otvorenoj cesti možete računati na potrošnju od 7 – 7,6 l/100 km. Naravno, trebate imati na umu da rezervoar za gorivo ima zapreminu od 69 l, što je svakako podatak o kojem trebate voditi računa.

Testni model nosi oznaku ST-Line, što znači da je paket opreme bogatiji i od, inače veoma bogatog paketa Titanium, a posebno treba istaći panoramski, električno pokretani krov, koji putnicima daje dodatni osjećaj prostranosti.

Kao što smo i očekivali, takav automobil nije i ne može biti jeftin, pa je cijena testiranog modela 120.000 KM. Takva cijena je bila malo ali prijatno iznenađenje, jer konkurencija teško da može ponuditi bogatiju opremu za isti iznos novca. Uz sve to, dobro je znati da se ovakvi i slični automobili, zapravo, naručuju, pa kupac može odabrati specifikaciju opreme prema svojim željama i potrebama, što će svakako ostaviti trag na krajnjoj cijeni vozila.

Pekt opreme Titanium:
Global Open / Close
Zvučni indikator prednjih pojaseva, stražnji pojasevi označeni na monitoru
ABS sa kontrolom protiv prevrtanja (RSC), Advance trac sistem sa kontrolom u krivinama, uključuje elektronsku raspodjelu sile kočenja (EBD), kontrolu trakcije (TCS), Torque Vectoring sistem (pomoću kočnica)
Prednji nasloni za glavu manualno podesivi u 4 smjera
Intervalno stop svjetlo u slučaju naglog kočenja
My Key Gen II
Zračni jastuk za vozača i suvozača
Bočni zračni jastuk za vozača i suvozača
Zračni jastuk za koljena vozača
Zračne zavjese 1. i 2. reda sjedišta
Stražnji nasloni za glavu podesivi u dva smjera i odvojivi
Manualna deaktivacija zračnog jastuka suvozača na ključ
Passive Keyfobs (2)
El. zaključavanje stražnje brave vrata (za djecu)
Centralno daljinsko dvostruko zaključavanje
Hill Launch Assist – pomoć pri kretanju uzbrdo
Emergency Brake Assist – sistem pomoći kod naglog kočenja
Collision Avoidance Driver Support Gen3 – automatsko kočenje i funkcija otkrivanja pješaka
Grijano vjetrobransko staklo, uključuje grijane mlaznice za pranje stakla i vjetrobransko staklo sa zaštitom od infracrvenih zraka
El. podizači prednjih stakala (sa funkcijom podizanja/spuštanja jednim dodirom)
El podizači stražnjih stakala (sa funkcijom podizanja/spuštanja jednim dodirom), uključuje zaključavanje str. prozora sa komandama na vratima vozača
Automatsko pranje vjetrobrana s varijabilnim podešavanjem senzora za kišu i autom. brisača
El. podesivi, preklopivi (bez memorije) i grijani vanjski retrovizori sa pokazivačem smjera i svjetlom prilaska vozilu
Manualno podesiv snop svjetala
Električni dopunski grijač
Remote Easy Fold – Elektromehaničko preklapanje 2. reda sjedišta (naslon sjedišta preklapa se prema dole)
Tempomat – uključuje automatsko ograničavanje brzine
Start/Stop sistem
Sistem nadopune goriva bez čepa sa zaključavanjem vrata goriva (povezano sa centralnim zaključavanjem) i zaštitom protiv ulijevanja pogešnog goriva
Električna vrata prtljažnika, uključuje Keyless Entry sa Hands Free vratima prtljažnika
Kamera za vožnju unazad
Varijabilni el. servo upravljač (EPAS)
Ručno podesiv stup upravljača s el. zaključavanjem
Aktivna kontrola buke
ICE FEATURE PACK 53 – Navigacija, Radio CD, AM/FM Dual Tuner Radio, DAB (Digital Audio Broadcasting) i TMC (Traffic Message Channel), High Global HMI, DM8 – 8” TFT LCD zaslon osjetljiv na dodir, 8 zvučnika, SYNC Gen III (Compass Display, Multimedija s 2 USB priključka)
Keyless Entry (Passive Entry Passive Startup, PEPS) – ulazak i pokretanje vozila bez ključa s Hands Free vratima prtljažnika
220V utičnica dostupna za 1. i 2. red sjedala
Grijani obruč volana
Lane Keep Assist – uključuje upozorenje pri napuštanju trake, sustav nadzora umora vozača, unutarnje osvrtno ogledalo sa kamerom, automatsko pranje i brisanje vjetrobrana, autom. senzor za kišu, automatska kratka i duga svjetla
Električna integrirana ručna kočnica (EIPB) Prednji i stražnji parkirni senzori
Grijana prednja sjedišta
Prednji branik u boji karoserije – donji dio u crnoj boji
Stražnji branik u boji karoserije – donji dio u crnoj boji
Gornja rešetka mrežasta, horizontalno kromirani barovi s kromiranim obrubom
Donja mrežasta rešetka s kromiranim obrubom
Aktivne rešetke hladnjaka
Obloge pragova u crnoj boji
Vanjske ručice vrata u boji karoserije
Stražnji spojler u boji karoserije
Bočna stakla prednjih vrata višeslojno akustički izolirana
Akustično vjetrobransko staklo sa zaštitom od IC zračenja
Tonirana prednja stakla i zatamnjena stražnja stakla iza B stupa
Vanjski retrovizori u boji karoserije
Follow me home (nije dostupno sa Perimeter lighting)
Halogena prednja svjetla
Prednja svijetla za maglu – halogena (okvir u crnoj boji s kromiranim prstenom)
Stražnja svjetla za maglu
Dnevna prednja svjetla integrirana u prednje farove (nisu LED)
Osvjeljenje ugla putem svjetla za maglu
Stražnja LED svjetla
Prednja i stražnja kuka za vuču
19” x 8.0” Premium aluminijski naplatak (Euroflange)
Mini rezervni kotač 17” x 4.0” (čelični)
Krovni nosači – uzdužni svjetli (bez poprečnih nosača)
Dual Zone – elektronska automatska kontrola temperature
Stražnji podni ventilacijski otvori (za 2. red sjedala)
Ventilacijski otvori stražnje konzole (podesivi)
Stropna konzola s pretincem za naočale
Prednja konzola sa fiksnim naslonom za ruku i pretincem za skladištenje, uključuje i pretinac u stražnjem dijelu konzole
Držač čaša u prednjoj konzoli Instrument table – level 3
LED svjetla za čitanje u 2. redu sjedala
Elektrokromatni unutrašnji retrovizor sa kamerom
Sjenila za sunce vozača i suvozača sa osvjetljenim ogledalom
Kožni volan i ručica mjenjača
Obloga praga (osvjetljena) kod prednjih vrata
Obloga praga na stražnjim vratima
Pretinac s poklopcem na središnjoj konzoli
Tonneau Cover – poklopac prtljažnog prostora
Kuke u prtljažnom protoru za osiguranje prtljage i tereta
Mreža u prtljažnom prostoru
Paket za pušače
Deluxe podne prostirke za prvi i drugi red
Sjedište vozača podesivo u 4 smjera sa polugom naslonjača, lumbalnog dijela sjedala i ručni teleskopski stup upravljača
Sjedište suvozača podesivo u 2 smjera – ručno podesiv naslon sjedala Preklopna stražnja klupa 60/40 s naslonom za ruku i 2 držača za čaše
ISOFIX
4 x 12V utičnica
Ambijentalna rasvjeta unutrašnjosti
SPORT – dodatno na Titanium:
Sportski ovjes
ICE FEATURE PACK 59 – Sony Navigacija, CD, AM/FM Dual Tuner Radio, DAB (Digital Audio Broadcasting) i TMC (Traffic Message Channel), Sony Global HMI, DM8 – 8” TFT LCD zaslon osjetljiv na dodir, 12 Sony zvučnika, SYNC Gen III (Compass Display, Multimedija sa 2 USB priključka)
Varijabilni električni servo volan (EPAS) sa Active Front Steering (nije dostupno sa električnim memorijskim i teleskopskim stupom volana)
Prednji branik u boji karoserije
Stražnji branik u boji karoserije
Pragovi u boji karoserije
Krovni nosači nisu standardna oprema
20“ x 8,5“ Premium aluminijske felge (Euroflange)
Aluminijske papučice
Premium podne prostirke za prvi i drugi red

Dodatna oprema:
Metalik boja Burgundy Velvet
Prednja grijana i hlađena sjedišta, stražnja grijana sjedala, dostupno s perforiranim A sjedalima
Adaptivna LED prednja svjetla (distribuira fiksni snop) (Bi-funkcionalan) sa statičkim odsjajem, uključuje prednja LED dnevna svjetla, automatsko podešavanje pr. svjetala
Pranje prednjih svjetala
El. panoramski krov sa laminiranim (slojevitim) staklom i IC zaštitom
Adaptivni tempomat – uključuje automatski limitator brzine, prednje i stražnje parking senzore
Sigurnosni pojasevi na napuhavanje u 2. redu sjedišta (samo bočni)

Tehnički podaci:
Motor 2.0 CDTi 1.997 cm3
Maksimalna snaga 210 KS pri 3.750 o/min
Maksimalni obrtni momenat 450 Nm pri 2.000 o/min
Potrošnja goriva 5,9 l/100 km (tvornički podatak)
Emisija CO2 152 g/km
Masa vozila 1.950 kg
Performanse
Maksimalna brzina 211 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 9,4 s
Dimenzije
Dužina 4.808 mm
Širina 1.928 mm
Visina 1.707 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.849 mm
Zapremina rezervoara 69 l
Zapremina prtljažnika 602 – 1.847 l
Cijena testiranog vozila 120.000 KM

Komentari

komentara

OSTAVITI ODGOVOR