Nova Mazda 3

Mazda3 nove modelske generacije, sa evropskom specifikacijom, premijerno je predstavljena na sajmu automobila u Ženevi ove godine, pa moramo priznati da je neočekivano brzo stigla na BH tržište.

Da podsjetimo, Mazda3 je predstavljena 2003. godine, kao nasljednik modela 323, ili još ranije, modelske game Familia, pa je ovo njena četvrta, odnosno sedma modelska generacija.

To je kompaktan automobil veoma izražajnog dizajna, nastalog na principima Kodo, a linije su čiste i jednostavne, skladne, te izuzetno atraktivne, čemu svakako doprinosi i Soul Red Crystal boja.

Prednjim dijelom dominira velika rešetka hladnjaka, koja se na stranama završava sa upečatljivim svetlima, a ispod koje je crni spoiler i zračni usisnik. Poklopac motora je neobično dugačak, a bočne linije su glatke. Jedini ukras na bočnim stranama je tanka hromirana lajsna, koja sa donje strane obrubljuje ostakljene površine na vratima. Linija krova se blago spušta prema stražnjem dijelu i završava spoilerom iznad stražnjeg vjetrobrana, a vrata prtljažnika se sa blagim profilom završavaju na stražnjem braniku.

Iako je Mazda3 kompaktni hatchback, koji se svojim dimenzijama i proporcijama ne ističe, njen izgled i dizajn su daleko ispred većine konkurenata. To pokazuje da Mzdini dizajner znaju šta rade i da imaju ispred sebe jasan cilj – biti isti, a ipak posebni – to je Mazdin put. Uvesti inovacije i zadržati svoje osnovne vrijednosti.

Unutrašnjost je također posebna, što je rezultat načina razmišljanja. Pozicija prednjih sjedišta je dosta niska, gotovo kao kod sportskih automobila, ali se ne može reći da je neudobna i nepregledna.

Sjedišta se mogu pomijerati u dosta širokim granicama, iako su postavljena tako da će odgovarati većini vozača, što znači da će visoki vozači imati potrebu samo malo odmaći sjedište. Iako se radi o kompaktnom automobilu, ponuda unutrašnjeg prostora će zadovoljiti većinu potreba, čak i na stražnjim sjedištima. Prtljažnik sa osnovnom zapreminom od 358 l (mjereno VDA metodom) je upotrebljiv, iako je možda malo ispod prosjeka u svojoj klasi.

Organizacija kokpita je jedinstvena. Iza velikog volana, koji moramo priznati dobro leži u rukama i daje dobre povratne informacije, smještena je kontrolna tabla kojom dominiraju tri velika instrumenta sa analognim prikazom. U sredini je brzinomjer, sa njegove lijeve strane je obrtomjer, sa desne pokazivači temperature rashladne tčenosti i nivoa goriva. Između analognih instrumanta su pokazivači potrošnje, s lijeve i nivoa goriva sa desne strane.

Naravno, tu je i head-up displej koji pokazuje brzinu vožnje i ograničenja brzine, te služi i za detekciju objekata u mrtvom uglu. Naravno, ne radi se ni o kakvom displeju, već projektru koji projektuje sliku na vjetrobransko staklo.

Iako Mazda3 nema klasičnu centralnu konzolu, na sredini je široki displej dijagonale 8,8 inča, koji u prvi mah izgleda asimetrično, zato što je blago zakrenut prema vozaču. Na tom displeju su mogući brojni prikazi, ali mi smo najčešće koristili tzv. Energy Flow Monitor, koji pokazuje protok energije u automobilu, potom navigaciju, te sliku sa kamere za vožnju unatrag, koja je neophodna, budući da stražnji vjetrobran nije dovoljno velik za precizno manevrisanje na tijesnim parkiralištima.

Sve komande su u veoma dobrom ergonomskom rasporedu, pa i tu Mazda pokazuje svoju jedinstvenost, jer je privikavanje veoma brzo i jednostavno.

Ako tražimo šte je to po čemu se Mazda3 zaista ističe, to su vozna svojstva. Sistem vješanja je klasično riješen sa prednjim McPhersonovima nogama i stražnjom torzionom osovinom, a podešen je veoma, ali zaista veoma dobro. Zbog toga, Mazda3 leži na cesti, kao malo koji automobil u klasi. Sistem vješanja je podešen tako da je dovoljno tvrd za brzu vožnju vijugavim cestama i dovoljno mekan da savlada neravnine na našim cestama, i pri svemu tome odaje utisak da bi se dobro nosio i sa znatno snažnijim motorom.

A motor? Motor je japanski tih i uglađen. Da budemo precizni, već u oznaci je jasno stavljeno na znanje da se radi o blagom hibridnom sistemu pogona – M-Hybrid system. Čine ga benzinski motor Skyactiv-G 2.0 sa snagom od 122 KS pri 6.000 o/min i sa 213 Nm obrtnog momenta, a taj motor ima mogućnost deaktivacije cilindara, u cilju dodatnog smanjenja potrošnje goriva. Naime, kada motor nije opterećen, dva cilindra se automatski deaktiviraju, što je vidljivo na Energy Flow Monitoru, a pažljiv vozač to osjeti kao blagu neuravnotoženost u radu motora. Vožnja na samo dva cilindra nije zabavna, ali je štedljiva, posebno kada na ravnom putu krstarite konstantnom brzinom. Rad hibridnog sistema je vozaču gotovo neprimjetan. Naime, hibridni sistem je još jedan Mazdin specifikum. Iako ga čini remenom spojen elektromotor/generator, nazvan B-ISG (Belt-driven integrated starter generator), kao kod većine sličnih sistema, ovaj radi na naponu od 24 V (umjesto uobičajenih 48 V), a napaja se iz baterije energetskog kapaciteta 600 kJ.

Kada npr. stojite na semaforu, benzinski motor ne radi, ali ga starter aktivira čim pritisnete pedalu kvačila, pa prilikom ubrzavanja, elektromotor po potrebi dodaje malo snage, ili dopunjuje bateriju kada usporavate.

Tako konfigurisan pogonski sistem, spregnut je sa dobrim 6-stepenim manuelnim mjenjačem (Skyactiv-MT), koji pokreće prednje točkove. Zapravo, malo je neobično, da motor radne zapremine 2 litra razvija svega 122 KS, pa ne očekujete performanse koje će vas oduševiti, srećom, nije baš tako, jer Mazda3 ubzrava sasvim solidno i do 100 km/h ubrzava za malo više od 10 s i dostiže maksimalnu brzinu veću od 200 km/h.

Pri tome je dosta efikasna, pa prema navodima proizvođača, u prosjeku troši 6,1 l/100 km i u atmosferu emituje 139 g/km CO2. U vožnji jasno pokazuje šta znači Mazdin slogan Jinba Ittai (人馬一体) jer na neki način vozač zaista osjeća povezanost sa automobilom.

Naravno, kao što se očekuje, Mazda3 ima brojne sisteme koji će vozaču pomoći da vozi sa što manje opterećenja i zamora i sa visokim nivoom sigurnosti, pa i u osnovnom paketu opreme donosi sisteme za detekciju pješaka, adaptivni tempomat sa radarom i upozorava vozača na zamor.

Zbog svega toga, cijena ovakvog vozila nije, i ne može biti niska, te iznosi 41. 180 KM. Testni model je veoma dobro opremljen, što uključuje, između ostalog velike 18 inčne felge, dvozonski automatski klima uređaj, grijanje sjedišta i izuzetno atraktivnu Soul Red Crystal boju, pa cijena takvog vozila iznosi, ipak opravdanih 45.100 KM.

Jasno, Mazda3 može ponuditi i više, jer je u opciji automatski mjenjač (Skyactiv-Drive), kao i modeli sa Dizelskim motorom. Od oktobra ove godine, u ponudi će se naći i modeli sa Skyactiv-X motorom, koji će donijeti više snage i zaista zanimljive performanse.

Standardna oprema:

INFO-sistem (board computer)
Digitalni instrumenti
Head-up displej – sa projekcijom na vjetrobransko staklo
LED prednja svjetla + uređaj za pranje svjetala
LED dnevna svjetla, LED pokazivači pravca, LED stražnja svjetla
16“ ALU felge, sistem nadzora pritiska u gumama, set za reparaciju gume
Elektro-podesivi, grijani i sklopivi retrovizori
Klima-uređaj – manuelni
Električna parkirna kočnica + funkcija Auto Hold
Prekidač za pokretanje/zaustavljanje rada motora (bez ključa)
Kožni upravljač (novi dizajn), Kožna ručica mjenjača
Elektro-podizači stakala naprijed i straga
Stražnja sjedišta preklopiva u odnosu 60:40
Centralna konzola sa naslonom za ruku naprijed
Sistem “MZD Connect” +8,8″ displej u boji osjetljiv na dodir + HMI komander (novi dizajn)
Centralno daljinsko zaključavanje, automatsko zaključavanje
Sistem G-Vectoring Control Plus (GVC+) – sistem za poboljšanje upravljivosti i stabilnosti vozila u krivinama
Pomoć pri kretanju na uzbrdici (HLA)
Sistem dinamičke kontrole stabilnosti (DSC) i proklizavanja (TCS)
Prednji, bočni i prozorski zaštitni zračni jastuci (naprijed i straga), zračni jastuk za koljena vozača
Smart City Brake Support (SCBS) – sistem samokočenja u gradskoj vožnji sa detekcijom pješaka (AEB)
Sistem automatskog kočenja pred preprekom (SBS)
Senzori za svjetla (uključenje/isključenje) i za kišu (samoregulacija rada brisača)
Adaptivni radarski tempomat (MRCC)
Pomoć pri zadržavanju u voznoj traci (LKA)
Nadzor mrtvih uglova (BSM) + upozorenje na bočni saobraćaj straga (RCTA)
Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (TSR) – samo uz navigaciju
Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala (HBC)
Sistem upozorenja vozača na umor (DAA)
Parking senzori straga
Protivprovalni alarm
Audio-sistem sa 8 visokokvalitetna zvučnika (AM/FM, USB)
Apple Carplay/Android Auto
Prijemnik digitalnih audio signala (DAB)
Bluetooth® sinhronizacija za mobilne uređaje
Sistem E-Call (poziv u slučaju nužde)
Multifunkcionalne tipke na obruču upravljača
New M3 G122 Plus
Boja 46V – Soul Red Crystal
Oprema Plus

Osnovna +
18″ aluminijske felge
Grijanje sjedišta naprijed, grijanje volana
Odleđivač brisača
Dvozonski automatski klima-uređaj
Pametni ključ
Parking senzori – naprijed
Kamera za vožnju unatrag – digitalna
Vanjski retrovizori – samozatamnjujući
Unutrašnji retrovizor – samozatamnjujući (sa okvirom)

Tehnički podaci:
Motor Skyactive-G M-Hybrid, 4 cilindra, 16 ventila, 1.998 cm3
Maksimalna snaga 90 kW (122 KS) pri 6.000 o/min
Maksimalni obrtni momenat 213 Nm pri 4.000 o/min
Potrošnja goriva 6,1 l/100 km WLTP (tvornički podaci)
Emisija CO2 139 g/km (WLTP)
Masa vozila 1.680 kg
Performanse
Maksimalna brzina 202 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 10,4 s
Dimenzije
Dužina 4.460 mm
Širina 1.795 mm
Visina 1.435 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.725 mm
Zapremina rezervoara 51 l
Zapremina prtljažnika 358/1.026 l
Cijena testiranog vozila 45.100 KM

 

Prethodni članakUkrao BMW X6 za jednu minutu, pa sve objavio na YouTubeu
Sljedeći članakAudi proglašen najboljom markom u kategoriji ‘zadovoljnih vlasnika’

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime