AUTO TEST: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD C-HIC – zvuk tišine

6534

Toyota je prve hibridne automobile plasirala 1997. godine, a na evropskom tržištu dostupni su od 2000. godine. Radi se o takozvanim samopunećim hibridima, budući da se baterije dopunjavaju tokom vožnje, pa zaustavljanje radi dopunjavanja nije potrebno.

Od tada, do danas, Toyota je prodala ukupno više od 12 miliona hibridnih modela, a nedavno je na evropsko tržište plasiran 2 milioniti primjerak. Taj jubilarni primjerak isporučen je u Poljskoj, a simbolično, radi se o modelu C-HR Hybrid.

Toyota C-HR je automobil koji pripada segmentu crossovera, a dizajn je zaista zanimljiv i originalan. Silueta je sportski oblikovana, sa izbačenim lukovima blatobrana, zanimljivim stražnjim vratima i upečatljivim spoilerom. Iako djeluje izrazito dinamično i sportski, taj automobil nije namijenjen sportskoj vožnji, a zbog izuzetno niskog klirensa, koji je daleko od prosjeka za crossovere, o off-road sposobnostima se ne može govoriti.

Vizuleno, C-HR Hybrid se od običnog, dakle ne-hibridnog modela, vizuelno razlikuje samo po Toyotinom logotipu, koji kod hibridnog modela ima plavičastu podlogu.

Naravno, razlike su u pogonskom sistemu, ali i masi, jer C-HR Hybrid teži bezmalo 1,5 tona.
Pogonski sistem čine benzinski motor radne zapremine 1.798 ccm, koji radi u Atkinsonovom ciklusu, raspolaže sa 98 KS i 142 Nm obrtnog momenta (pri 3.600 o/min) , kao i elektromotor snage 53 kW, sa raspoloživih 163 Nm obrtnog momenta. Međutim, u tehničkim podacima navedeno je da je kombinovana pogonska snaga ekvivalentna sa 122 KS, što je zapravo rezultat čuvanja baterija, na koje Toyota daje 10-godišnju garanciju.

Neizostavan dio pogonskog sklopa je CVT mjenjač, koji nema stepene prenose, nego je prenosni odnos kontinualno varijabilan, kako bi motori radili u optimalnom režimu. Rukovanje takvim mjenjačem je za korisnika veoma jednostavno, kao sa automatskim mjenjačem. Ipak, postoji jedna bitna razlika, jer uz uobičajene položaje P,R, N i D, postoji položaj sa oznakom B, gdje svaki put kada podignete nogu sa papučice gasa, sistem koči (elektro)motorom i puni bateriju.

Kada sjednete za upravljač, na displeju će se ukazati upozorenje da trebate pritisnuti kočnicu, prije nego što startate motor, a kada pritisnete dugme „START“, ne čuje se ništa. Kada polako otpuštate kočnicu, automobil kreće potpuno bešumno, jer ga pokreće elektromotor. Naravno, kada se polako krećete, morate biti pažljivi, jer je vožnja praktično bešumna, pa je moguće da ostali učesnici u saobraćaju, posebno pješaci, nisu ni svjesni eventualnog rizika.

Kada malo ubrzate i odlučnije pritisnete papučicu gasa, oglasiće se i benzinski motor, u početku dosta tiho, ali kako ubrzavate, tako postaje bučniji. U gradskoj vožnji, kada brzine rijetko premašuju 50-60 km/h i nema potrebe za žustrim ubrzavanjem, vožnja može biti zaista tiha i relaksirajuća, te što bitnije, štedljiva i uz minimalno zagađivanje okoliša. U takvoj vožnji temperamentni vozači neće uživati, ali će u konačnici ipak biti zadovoljni zbog niske potrošnje goriva.

Napuštanjem urbanih zona i dolaskom na autoput, brzine su veće, a automobil postaje bučniji. Iako je tvornički deklarisano da ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 11 s, steći ćete utisak da je za to potrebno daleko više vremena, a ni maksimalna brzina od 170 km/h neće zadovoljiti sportski nastrojene vozače. Ipak, brzina i ubrzanje će zadovoljiti većinu vozača, istaknimo, posebno ekološki svjesnih vozača i vozača koji ne žele plaćati kazne zbog prebrze vožnje.

Iako su dimenzije vozila dosta kompaktne, a ostakljene površine naizgled male, unutrašnji prostor nije skučen. Pozicija vozača i suvozača je veoma dobra, a sjedišta uzorno udobna, dok je pristup stražnjoj klupi dosta dobar, unatoč relativno malim stražnjim vratima sa neobično postavljenom ručicom za otvaranje spolja. Ispod stražnjeg poklopca je prtljažnik zapremine 377 l, koji će zadovoljiti većinu potreba na kraćim putovanjima.

Tabla sa instrumentima ima klasičnu grafiku: u sredini je mali displej koji pokazuje mnogobrojne podatke, desno od njega je standardni brzinomjer, a lijevo „ekonometar“. Na vrhu centralne konzole je dobro postavljen i lako čitljiv displej sa dobim navigacioni sistemom. Gornja površina cockpita prekrivena je kožnom oblogom, koja ostavlja veoma dobar utisak. A dobar utisak ostavlja i mali projektor smješten sa donje strane kućišta retrovizora, koji projektuje natpis Toyota C-HR na tlo.

Preglednost je dosta dobra, iako su stražnji prozori mali i zatamnjeni, kamera za vožnju unatrag će značajno olakšati parkiranje.

 

Naravno, potrebno je naglasiti da je Toyota C-HR veoma manevarbilan automobil sa prečnikom okretanja od svega 10,4 m. U vožnji se ovaj automobil ponaša veoma dobro. Sistem vješanja čine prednje McPhersonove noge sa trouglastim poprečnim ramenima i stražnji multi-link sa dvostrukim ramenima i spiralnim oprugama. Takvo rješenje daje visok nivo udobnosti, iako zbog niskog klirensa očekujete da je ovjes tvrd, nije baš tako.

Hibridni pogon, osim nedostatka temperamenta, pokazao je da može biti odličan saputnik. Prije svega, ne stvara visok nivo buke, i manje troši gorivo i manje zagađuje okolinu. Tokom testnih vožnji, u prosjeku smo trošili 5 do 5,5 l/100 km, a suprotno očekivanjima, stiče se utisak da je potrošnja goriva u gradskoj vožnji, gotovo jednaka vožnji na otvorenoj cesti, ako ne i manja.

Iako smo očekivali da će cijena ovakvog automobila biti visoka, ustanovili smo da i nismo bili u potpunosti u pravu.

Naime, Toyota C-HR se može nabaviti sa konvencijanim, benzinskim turbopunjenim motorom i paketom opreme C – ITY za 38.200 KM, a po akcijskoj cijeni, model sa opremom C – ENTER se može nabaviti za 37.990 KM.

Hibridni modeli imaju višu cijenu, pa se osnvoni model sa opremom C – ENTER može nabaviti za 49.150, odnosno model sa opremom C – LUB, po akcijskoj cijeni za 46.240 KM. Bogato opremljen model, sa opremom C – HIC, kao na testu, dobija se u zamjenu za 56.160 KM.

Ovako pozicionirane cijene temelje se na činjenici da se proizvodnja ovog modela odvija u tvornici Adapazari u Turskoj. Treba imati na umu da Toyota uz ove modele daje 5 godišnju garanciju i 10 godišnju garanciju na hibridnu bateriju.

Hibridizacija na djelu: Toyota trenutno prodaje 34 različita hibridna modela na tržištima više od 90 zemalja i regiona širom svijeta, što je pomoglo smanjenju emisije CO2 za 93 miliona tona. Na evropskom tržištu,Toyotini hibridi su veoma traženi i u ovoj godini zauzimaju 47% udjela, a Toyotin cilj je da do 2020. godine, udio hibridnih modela zauzme 50% tržišnog udjela ovog proizvođača.

Oprema C – ENTER: Tehnika: graničnik brzine, kamera za vožnju unatrag, brisači sa senzorom za kišu, kartica ključ, Start & Stop-samostalno gašenje i pokretanje motora, Push Start- pokretanje motora pritiskom na dugme, Follow me home sistem (zakašnjelo gašenje prednjih svjetala), senzor svjetlosti, automatska elektronska parking kočnica, HAC pomoć pri kretanju uzbrdo, sistem nadzora pritiska u gumama (TPWS), sistem stabilnosti prikolice (TSC), električno progresivni upravljač (EPS), komplet za popravak probušene gume, CVT mjenjač, elektonska blokada pokretanja motora – Spoljašnost: LED dnevna svjetla, prednja svjetla za maglu, centralno daljinsko zaključavanje, električno podesiva i grijana vanjska ogledala, 17” aluminijski naplaci, branici, vanjska ogledala i ručke vrata u boji karoserije, stražnji spoiler, radio antena “shark” dizajn – Sigurnost: PSC – Pre-Collision System sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara, sistem prepoznavanja pješaka (PSC with Pedestrian Detection), LDA sistem upozorenja prilikom napuštanja saobraćajne trake s aktivnom pomoći zakretanja upravljača, Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (Road Sign Assist), sistem automatskog prebacivanja dugih i kratkih svjetala (Auto High Beam), ABS – Anti-lock Braking System sistem protiv blokiranja točkova, BA – Brake Assistance sistem pomoći pri naglom kočenju, EBD – Electronic Brakeforce Distribution elektronska raspodjela kočione sile, VSC – Vehicle Stability Control nadzor stabilnosti vozila s mogućnošću isključenja, TRC – Traction Control kontrola proklizavanja pogonskih točkova, EBS – Electronic Brake Signal sistem upozorenja pri naglom kočenju, zračni jastuci za vozača i suvozača s dvostepenim djelovanjem, bočni zračni jastuci, bočne zračne zavjese naprijed i nazad, zračni jastuk za koljena vozača, mogućnost isključenja suvozačevog zračnog jastuka, graničnik zatezne sile sigurnosnih pojaseva, upozorenje treptanjem zadnjih svjetala prilikom naglog kočenja, pirotehnički zatezač sigurnosnih pojaseva naprijed, ISOFIX sistem dječje sjedalice u drugom redu, vanjska sjedišta, WILL sistem prednjih sjedišta za zaštitu vrata od trzaja pri sudaru, tempomat sa prilagodbom brzine pomoću radara (ACC) Unutrašnjost: Automatski dvozonaski klima uređaj, elektrohormatsko unutrašnje ogledalo, kožni upravljač i kožna ručica mjenjača, Toyota Touch 2, displej u boji osjetljiv na dodir, električno pokretanje prednjih i zadnjih stakala, radio MP3 sa šest zvučnika i RDS-om, Bluetooth sistem bezručnog telefoniranja, AUX i USB ulazi za vanjske audio uređaje, upravljanje audio sistemom i telefonom, upravljač podesiv po visini i dubini, središnji naslon za ruku naprijed (sa pretincem), multi-informacijski displej ispred vozača, vozačevo sjedište podesivo po visini, grijano zadnje staklo s brisačem, osvjetljenje prtljažnog prostora, sjenila sa osvijetljenim ogledalima za vozača, 12V utičnica, naslon zadnje klupe djeljiv u omjeru 60:40.
Oprema C – HIC: Tehnika: kartica ključ, Smart Entry & Push Start sistem za samostalno otključavanje i pokretanje vozila pritiskom na dugme, S-IPA sistem jednostavnog samostalnog parkiranja s prednjim i zadnjim parking senzorima, BSM sistem prepoznavanja vozila u mrtvom uglu, RCTA sistem prepoznavanja vozila u mrtvom uglu prilikom vožnje unazad, Unutrašnjost: vozačevo sjedište sa elektronskom prilagodbom lumbalnog dijela, grijana prednja sjedišta, unutrašnjost C-HIC u kombinaciji kože i tkanine sa smeđim detaljima, cmeđi detalji na armaturi i vratima, ambijentalno osvjetljenje, ionizatior zraka nanoe, džepovi u naslonima prednjih sjedišta, DAB – Digitalni radio prijemnik Spoljašnost: 18” aluminijski naplaci, gume dimenzija 225/50 R18, dodatno zatamnjena stakla nazad, električno preklopiva vanjska ogledala, B stub u sjajnoj crnoj boji, hromirana letvica bočnih stakala, BI-LED prednja svjetla, LED zadnja svjetla, LED prednja svjetla za maglu, prednji LED pokazivači s dinamičnim smjerom skretanja, osvjetljenje pristupa vozilu s natpisom C-HR
Detaljan pregled modela opreme i cijena
Tehnički podaci:
Motor 1.798 cm3 (Atkinson) + elektromotor 53 kW
Maksimalna snaga (kombinovano) 122 KS
Maksimalni obrtni momenat 163 Nm
Potrošnja goriva 5,1 l/100 km (potrošnja na testu)
Emisija CO2 86 g/km
Masa vozila 1.450 kg
Performanse
Maksimalna brzina 170 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 11 s
Dimenzije
Dužina 4.360 mm
Širina 1.795 mm (bez retrovizora)
Visina 1.555 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.640 mm
Zapremina rezervoara 43 l
Zapremina prtljažnika 377 l
Cijena testiranog vozila 56.160 KM

Prethodni članakPrve slike unutrašnjosti nove BMW serije 3
Sljedeći članakDAF uvodi elektrifikaciju

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime