BMW predviđa kraj velikih displeja u kabinama vozila. Previše ometaju vozače!

289

Danas je gotovo nemoguće zamisliti automobil bez barem dva ekrana. Jedan u funkciji digitalne intrumentne ploče, a drugi sa svim funkcijama, internetom i kojekakvim aplikacijama koje većina vozača gotovo nikada ne koristi.

Ima li to nekog posebnog smisla?

.

Možda i ima proizvođačima jer tako smanjuju troškove proizvodnje, a sve prikazuju kao veliki tehnološki napredak. Kakav utjecaj na vožnju imaju ti uređaji?

Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse misli da je sve to velika greška te da je distrakcija vozača najveći uzrok saobraćajnih nesreća, a ne brza vožnja. Rekao je to na tehnološkom sajmu CES u Las Vegasu. Zipse misli da će ti zasloni otići u istoriju i tim sistemima daje još deset godina.

Na sajmu je BMW predstavio i Vision Dee koncept s tehnologijom head-up zaslona koja projicira informacije preko vjetrobranskog stakla. Paralelno s njim predstavio je i (gotovo) proizvodni zaslon. Ideja je sve informacije staviti u kontekst koji ne utiče na pogled vozača na cestu. Ta tehnologija head-up zaslona debitirat će u BMW-ovoj sljedećoj generaciji vozila Neue Klasse počevši od 2025. godine.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Izvor

Prethodni članakNajizdržljiviji moderni dizelaši. Zadovoljavaju Euro 6 standard i prelaze velike kilometraže
Sljedeći članakIzašli iz pick-upa u toalet pa zaboravio suprugu i krenuo (160 km) dalje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime