Borgward objavljuje bankrot

297

Borgward je njemački brend koji je 2014. godine oživio kineski konzorcij BAIC. Planovi su bili hrabri i isprva je sve išlo prilično dobro. Nažalost, misija je na kraju propala – kompanija je upravo proglasila bankrot.

Kina je upijajuće automobilsko tržište. Nije ni čudo mnogi proizvođači, pokušavaju etablirati na Kineskom tržištu. Nažalost, pored povoljne situacije, nije uvijek jednostavno, kao što vidimo na primjeru Borgwarda.

Njemački proizvođač, koji je prije nekoliko godina dobio drugu priliku, nije izdržao test vremena. I to usprkos ponudi baziranoj uglavnom na pomodnim segmentima. Svi Borgwardovi savremeni prijedlozi predstavljali su trend SUV-ova i crossovera. Nedavno je čak bio i električar u obliku BX7.

Nažalost, prisutnost u Kini i Njemačkoj nije rezltovala zadovoljavajućim prodajnim rezultatima. Na vrhuncu 2019. Borgward je pronašao 55.000.kupaca. U 2021. godini bilo ih je samo 3,6 hiljada. Zbog loših rezultata kompanija je zabilježila značajne gubitke – samo u 2021. godini iznosili su 4,7 milijardi juana.

Završila je u stečaju, izviještava Automotive News Europe. Daljnji planovi kompanije još nisu poznati. No, može se naslutiti da će se Borgward pridružiti skupini brendova koje je svijet brzo zaboravio.

https://auti.ba/hyundai-bayon-2022-cijena-u-bih-krece-od-31990-km/
Prethodni članakKada bi cijene bile iste, da li biste kupili automobil na struju ili benzin?
Sljedeći članakIsplati se: Volkswagen će u Evropu uvoziti model automobila proizveden u Kini!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime