Cadillac iz 1928. godine prodaje se za milion dolara? Da, moguće je, budući da ovdje nije riječ o bilo kakvoj izvedbi. Konkretno, radi se o modelu Town Sedan koji je bio u vlasništvu ni više ni manje nego – Al Caponea.

Lakiran je u zelenu boju s crnim krovom, a poznati ga je gangster svojevemreno odlučio blindirati. Tako su ugrađena 2,54 cm debela stakla, a jedno je vrijeme imao i oklopni materijal koji je u međuvremenu uklonjen od strane jednog od kolekcionara koji ga je imao u svojo garaži.

Ispod poklopca se nalazi V8 motor snage 90 KS (da, u današnjim pojmovima zvuči nevjerojatno da V8 ima tek 90 KS) uparen s 3-stepenim ručnim mjenjačem .

Pritom je cijela priča prilično oko ugrađivanja dodataka zanimljiva. Naime, Ernest Capstran je objasnio kako je upravo on u radionicI svog oca dorađivao ovaj Cadillac. Iako je njegov otac prvotno Caponeu rekao kako se ne bave takvim poslovima, njegovi su mu ljudi rekli „Sada se bavite”, i daljnje rasprave nije bilo, a Capone je osobno došao podmiriti račun za doradu automobila. Kada je Al Capone uhapšen, automobil je već bio kod novog vlasnika, a tada ujedno kreću i česte promjene vlasništva i promjene adresa. Tako se između ostalog našao u muzeju u Manchesteru.

Godine 1958. kupuje ga Harley Nielson koji se odlučuje poslati automobil na restauraciju prilikom koje su oklopni dijelovi uklonjeni. Na aukciji RM Sotheby's-a u Montereyu automobil je 2012. prodan za 341.000 dolara. A čini se kako novi vlasnik sada želi unovčiti ovaj Cadillac, a ostaje pitanje hoće li naći kupci s obzirom da je cijena gotovo 3 puta veća od one prije 8 godina, a u međuvremenu na automobilu nije odrađena neka dodatna restauracija koja bi eventualno podigla cijenu.

Tko zna, možda se vlasnik nada da će naići na nekog bogatog kolekcionara kojem je želja u garažu ugurati automobil kojeg je vozio sami Al Capone.Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR