Citroen Ami For All. Verzija za invalide

Ovo neobično vozilo privuklo je veliku pažnju u trenutku svog debija. Veliki broj zaljubljenika u automobilizam doživljava ga kao igračku na četiri točka, no u prepunim gradovima može biti odlično prijevozno sredstvo.

Citroën nudi 100 % električnu mobilnost svima zahvaljujući vozilu Ami po cijeni od 6.000 eura

Prvo, električna je, pa ne ispušta štetne ispušne gasove ispod prozora. Drugo, skromnih je dimenzija i stane na mala parkirna mjesta. Treće, njegova unutrašnjost osigurava odgovarajuću prostranost.

A sada smo upoznali njegovu novu varijantu. Citroen Ami For All je koncept koji je stvoren imajući na umu osobe s invaliditetom

Posebno prilagođeno vozilo omogućuje lakši pristup osobama u invalidskim kolicima. Takva prilagodba uz skromne dimenzije automobila nije laka. Ipak je ispalo prilično dobro.

Citroen Ami For All

Ovo je naravno prototip koji se može doraditi. Za sada su njegova testiranja u toku i svakako se provjerava interes potencijalnih kupaca. Kao što možete pretpostaviti, bilo je potrebno redizajnirati neke elemente.

Inicijator ideje i njene provedbe bio je Christophe Lapeye, zaposlenik Stellantisa. U preinakama je pomogla i poznata francuska firma PIMAS, specijalizovana za takve poslove.

Kako bi se olakšao pristup unutrašnjosti za osobe s paralizom donjih udova, vrata imaju mnogo veći ugao otvaranja na strani vozača. U unutrašnjosti se nalazi i mehanizam za kontrolu gasa i kočnice rukama. Tu je i klasična tipka koja olakšava upravljanje vozilom.

Invalidska kolica korištena u demonstraciji mogu se spremiti u kabinu. Ako vozač putuje u društvu, putnik može alternativno pričvrstiti invalidska kolica na aluminijski nosač koji se nalazi na stražnjoj strani vozila.

Pogonski sklop je ostao isti kao i kod konvencionalnog modela. Citroen Ami For All krije mali elektromotor od 8 konjskih snaga. Dopunjen je baterijom od 5,5 kWh. Automobil može ubrzati do 45 km/h i prijeći oko 70 kilometara s jednim punjenjem.

Prethodni članak76-godišnji Finac vozio 82 km/h u zoni od 50 km/h. Zbog prebrze vožnje kažnjen čak sa 121.000 eura
Sljedeći članakToyota predstavlja Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition. Za sada samo koncept

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime