Njemački proizvođač automobilskih dijelova, ponajviše poznat po gumama, je predstavio jednu od najinovativnijih i najnaprednijih automobilskih guma do sada. Naime, ova guma, zahvaljujući pametnom inženjeringu i elektronici, može sama nadgledati svoje stanje i prilagoditi svoj unutrašnji pritisak zraka.

Kada je riječ o ekonomičnosti pritisak u gumama igra veliku ulogu, a razna istraživanja pokazuju da otprilike oko 25% automobila na cesti ima nepravilno napumpane gume. Kako bi se povećala ekonomičnost, odnosno smanjila potrošnja nova continentalova guma nadzirati nekoliko kritičnih parametara, uključujući dubinu gaznoga sloja, stanje gume i pritisak u gumama.

Continental naziva ovaj tehnološki paket kraticom C.A.R.E. (Connected, Autonomous, Reliable, Electrified). Složeni sustav omogućuje gumi Continental da izvještava nadzornu jedinicu o svim važnim podacima kao i da nadgleda pritisak u gumama kako bi bio unutar ispravnih parametara.

Za regulaciju pritiska u gumama Continental koristi centrifugalnu pumpu ugrađenu u točak. Ova pumpa koristi vrtnju točka kako bi prema potrebi povećala pritisak zraka u gumi i održala gumu unutar odgovarajuće specifikacije za napuhavanje. Continental vjeruje da će ova nova povezana tehnologija omogućiti povećanje ekonomičnosti vozila koja će ih jednog dana koristiti. To bi posredno trebalo dovesti i do smanjenja štetnih emisija. Ova tehnologija će omogućiti firmama da kvalitetnije upravljaju voznim parkom autonomnih vozila. Nadalje, ova “pametna” guma će ne samo dovesti do učinkovitijeg voznog parka, već će povećati i sigurnost. Naime, gume uz continentalovu PressureBoost tehnologij postaju aktivno nadzirani i prilagodljivi dio automobila koji se može prilagoditi trenutnoj situaciji.

Ova zanimljiva tehnologija je čini se sljedeći korak u razvoju guma. S gumom koja je povezana i kontrolirana, sigurni smo da ćemo uskoro vidjeti i neke nova napredna rješenja koja će dodatno unaprijediti ekonomičnosti i sigurnost automobila.Komentari

komentara

Prethodni članakRizik od saobraćajne nesreće povećava se i do 80% kada neka osoba jede ili pije dok vozi
Naredni članakFord Baby Bronco – još uvijek nepoznanica

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here