Na našim je prostorima “dvojka” (Golf) još uvijek sinonim ultimativne kvalitete, ali ako se pogleda malo šira slika, situacija je potpuno drukčija. Danas auti u dvije godine lako prevale i 200.000 km, a životni vijek im je itekako produžen.

Iako je automobil u 60-ima bio pojam luksuza i odricanja, istraživanje pokazuje da je već nakon osam godina završavao – na deponiju. Korozija i trošna tehnologija svaki su ozbiljniji popravak činili ekonomski neisplativim, posebno ako su bili u pitanju automobili koji su voženi u dugotrajnim zimskim uslovima.

Granica starosti se 1995. pomaknula na 12 godina, da bi danas bila – 18. Dakle, na starenje voznog parka uticala je i činjenica da su automobili tokom vremena postajali – sve kvalitetniji.

Što po tom pitanju donosi budućnost? Električni automobili sigurno neće biti manje kvalitetni od današnjih s motorima na unutarnje sagorjevanje. Većina proizvođača predviđa izmjenu baterije nakon osam godina, no s druge strane bi sve ostale komponente na automobilu trebale biti znatno trajnije. Primjerice, Bosch ne predviđa redovito održavanje e-komponenti prije prevezenih 300.000 km.

Iako je automobil u međuvremenu postao dežurni krivac za sve – onečišćenost planeta, smrtna stradavanja na cesti, narušavanje mira u svijetu…,jasni su pokazatelji kako je napredak u svim sferama evidentan. Iako je sve sigurniji i ekološki prihvatljiviji, povećavali su se komfor i uživanje u vožnji. I nema razloga vjerovati da će se stanje stvari sada odjednom početi pogoršavati, jer tehnologija garantuje više sigurnosti te bolju iskorištenost. Naime, sistemi asistencije sve se bolje nose s kritičnim situacijama u svakodnevici, a hibridna, e-tehnologija i gorive ćelije i dalje garantuju slobodu individualne mobilnosti.


Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR