U svijetu automobila često se pojavi model sa nekim “posebnim” imenom koje privuče pažnju. Međutim, povremeno su njihovi kreatori znali da dobro “promaše” oznaku kojom pokušavaju da opišu vozilo.


Pontiac Aztek – Ne samo da nema nikakve veze sa astečkom kulturom, već nema nikakve veze sa svojom svrhom. Zamišljen kao moderan porodični automobil, za kratko vrijeme je presudio i sebi i odjeljenju General Motorsa orijentisanom na sportski segment. Možemo samo da zamislimo muke nesrećnika koji ga je kupio i poslije pokušao da proda kao polovnjaka.

Chevrolet Celebrity Eurosport – Niti je bio slavan, niti su ga vozili slavni, niti je pravljen u Evropi i za Evropljane, niti je sportski. Kome je onda uopšte palo da ovaj automobil nazove Celebrity Eurospot i koji “genije” iz Chevroleta je to odobrio?

Dodge Avenger – Ako ne razumjete dobro engleski, Avenger znači “Osvetnik”. To sam po sebi postavlja pitanje kome ili čemu se Dodge sveti ovim automobilom? “Uhvati život za rogove” je bio reklamni slogan kojim je Dodge pokušavao da proda ovaj model čiji je glavni adut bio, vjerovali ili ne, hard-disk od 20 Gb. “Automobil za one koji su od automobila odustali”, sjajno su opisali ovo vozilo u analizi “Regular Car Reviews”.

Chrysler Concorde – Ljudi bi stvarno morali da malo obrate pažnju kada koriste neke riječi. Sramotno je nekoj kreaciji dati ime po nečemu što je obilježilo jednu čitavu eru. A Chryslerov automobil Concord nije ni jedan promil ono što je bio čuveni ultra-luksuzni i super-brzi putnički avion koji je po mnogo čemu bio pionir. Njegova “reinkarnacija” na četiri točka nije bila ni luksuzna, ni brza niti je bila tehnološki pionir u svojoj branši.

Lincoln Town Car – Kada čujete “gradski automobil” prva asocijacija vam je malo, kompaktno vozilo koje se lako snalazi u gužvi i ne troši mnogo. Međutim, Lincolnov “gradski automobil”, što je bukvalni prijevod naziva Town Car je bio dugačak 6 metara i trošio u prosjeku 22 litra na 100 kilometara. Američki standard gradskog automobila ne može da se poredi sa evropskim, ali ni čuveni megalomani sa one strane Atlantika ne žele šest metara lima kada idu u centar. Srećom po Lincoln, Town Car se svideo kriminalcima italijanskog porijekla pa ga nije odveo u bankrot.

Alfa Romeo Arna – Alfa Romeo je proizvođač koji ili obožavate ili mrzite. Jednima je to asocijacija na ljepotu, dizajn, skladnost, tradiciju, brzinu, a drugima na hrđu, kvar, lošu elektroniku, skupo održavanje, mehaničar najbolji prijatelj. Ovdje je ipak riječ o imenima, a Alfa Romeo je i tu znao da dobro zabrlja. Najbolji primjer toga je model Arna. Alfa je napravila automobil u saradnji sa Nissanom, ali je neko pomiješao papire o dužnostima. Tako su Italijani dobili da rade na tehnologiji, a Japanci na dizajnu. Konačni proizvod je bio neugledni automobil nazvan po rijeci koja protiče kroz jedan od najljepših evropskih gradova Firencu.

Volkswagen Phaeton – Još jedan primjer zbog koga se postavlja pitanje kojom logikom su se vodili njegovi kreatori. Riječ “Phaeton” tradicionalno označava laganu kočiju bez krova i prozora. A Volkswagen Phaeton je imao i krov i prozore. U svakom slučaju, veliki promašaj VW.

Daewoo Racer / Pontiac LeMans – Da li je potrebno reći da ovaj automobil koji je i u Južnoj Koreji i u SAD nazvan po nečemu što bi trebalo da ukazuje na trkanje nije bio nikakav “trkač”? Kada date takvo ime takvoj vrsti automobila, onda ni ne treba da čudi što su obje kompanije vrlo brzo propale. “Racer LeMans” je u suštini bio južnokorejska kopija Opel Kadetta, napravljen na njegovoj platformi, a ni Njemci novoj generaciji svog kompaktna nisu više željeli da daju to ime već su ga prekrstili u Astra.

Suzuki Swift – Šteta što u Suzukiju nisu bili dovoljno kreativni da ovo ime iskoriste za samo određene verzije svojih automobila. Jer nazvati model Swift samo zbog toga što zvuči “kul” je glup način da se protraći interesantna oznaka. Mnogo bolje bi im bilo da su Swift koristili za sportske verzije svojih modela. Ovako kupite automobil koji se zove “brzi”, a on ima 69 KS. U GTi verziji i ima smisla, ali ovaj simpatični automobil se uglavnom kupuje jer je praktičan za grad, a tu brzina nije potrebna.
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR