Da li znate koji polovni model vozila je najprodavaniji u Evropi?

3366

U zemljama poput Njemačke ili Austrije polovni automobili su iz mjeseca u mjesec skuplji nego ikada što se osjeti i na ostalim tržištima, uključujući i naše. Smanjena proizvodnja novih automobila te promjena interesa građana u pandemiji koronavirusa, koji su počeli da se orijentišu na putnička vozila i da zanemaruju javni prevoz, uticali su i na rast cijena polovnih vozila.

U slučaju posebno popularnih modela, cijene su porasle za čak 20 do 30 posto – dok je u isto vrijeme ponuda smanjena – piše nemački Focus. Autoscout24, jedna od najvećih internetskih berzi polovnih automobila u Evropi, prošle godine je širom Evrope zabilježila rast cijene od osam posto. Pritom je ponuda smanjena za jedanaest posto. Volkswagen Golf je ostao najpopularniji polovni automobil u Evropi 2021. godine, piše Revija HAK.
Što se Njemačke tiče, cijene polovnih su porasle za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dvocifreni rast cijena je karakterističan i za mnoge države u Evropi. U Njemačkoj prosječni polovni automobil košta 21.910 eura, a ako se gledaju velike evropske države u Italiji je najniža cijena, 17.816 eura.

Što se marki tiče, najpopularniji su Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji polovni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6.

Prema istraživanju Autoscouta, 35 posto kupaca automobila razmišlja o kupovini polovnog električnog modela. Uprkos lošim rezultatima na poslednjem Euro NCAP crash testu, Renault Zoe je najpopularniji električni automobil zbog svoje prosečne cijene od 16.400 eura. Teslin Model 3 je na drugom mestu, a Model S na trećem.

Hyundai i30 (2022). Cijena u BiH kreće od 28,490 KM
Izvor

Komentari

komentara

Prethodni članakHyundai Santa Fe (2022). Cijena u BiH kreće od 91.990 KM
Naredni članakModeli Hyundai Motor grupe IONIQ 5 i STARIA osvojili GOOD DESIGN nagrade

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here