Dakar je reli poznat po neočekivanim obrtima, što se upravo potvrdilo na trećoj etapi. Naime, to je bila jedna od najdužih etapa na ovogodišnjem izdanju Dakara, a Nasser Al Attiyah je rekao: „Prešli smo preko mnogo velikih dina i ovo je, po mom iskustvu, bila jedna od najtežih etapa“

Najviše sreće na teškoj etapi imao je iskusni Stephane Peterhansel i njegov navigator David Castera i Miniju, koji su prvi prošli kroz cilj. Sa zaostatkom od 3 minute i 28 sekundi, ciljem je prošla posada u sastavu Al Attiyah / Baumel u Toyoti Hilux.

Nakon druge etape, vodeći u generalnom poretku bili su De Villiers / Von Zitzewitz, koji su na 172. Kilometru doživjeli nezgodu, nakon koje su sami pokušali popraviti svoju Toyotu. Ipak, morali su sačekati tehničku ekipu, te su izgubili više od 4 sata. Još veći vremenski zaostatak imali su Carlos Sainz i Lucas Cruz (Mini), koji su oštetili prednji ovjes.

Ipak, Dakar je Dakar i ništa nije gotovo, sve do kraja posljednje etape.

U ukupnom poretku, prvo mjesto je zauzela posada tima Toyota Gazoo Racing SA, Al Attiyah / Baumel.

Generalni poredak nakon 3 etape:

PosadaAutomobilzaostatak
Al Attiyah / BaumelToyota 
Al Rajhi / GottschalkMini+06:48
Peterhansel / CottretMini+07:03
Roma / HaroMini+12:02
Przygonski – ColsoulMini+13:45
Despres / CottretMini+24:40
Ten Brinke / PanseriToyota+25:21
Loeb / ElelnaPeugeot+37:59
Domzala / MartonToyota+42:56
Vangas / RozwadowskiToyota+49:20

 

Četvrta etapa se vozi na relaciji Arequpa – Tacna. Radi se o maratonskoj etapi sa 259 km veznih vožnji i 405 km specijala, a otežavajuća okolnost je da na specijalu posade neće imati pomoć tehničkih ekipa, već će se u slučaju nezgode morati osloniti na solidarnost direktnih konkurenata.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR