Dijelovi u vašem automobilu za koje i ne znate, a mogu koštati cijelo bogatstvo!

2645

U našim modernim automobilima imamo mnogo dijelova o čijem postojanju saznajemo tek kad moramo platiti njihovu popravku ili zamjenu. Evo popisa komponenti koje niste očekivali da ćete imati u automobilu, a koje bi mogle nanijeti štetu vašem kućnom budžetu!

Automobili postaju sve komplikovaniji, što se pretvara u troškove popravki
Sistemi za naknadnu obradu i sigurnost zahtijevaju komponente koje u prošlosti nisu bile potrebne. Proizvođači se obično ne hvale kupcima da, na primjer, novi automobili s benzinskim motorima obično imaju filtere za čestice.

Već godinama vozite automobile, čini vam se da već imate iskustva u njihovom radu i servisiranju i znate šta vas može čekati u radionici. Čujete dijagnozu: “amortizere treba zamijeniti. ” “Mi! Nekoliko stotina maraka i problem je gotov! “I tada dobijete procjenu troškova (pola problema), ili račun (što je još gore) za plaćanje hiljada maraka.

Ili u automobilu s benzinskim motorom, Lampica “check engine” počinje svijetliti, idete u servis i kažu vam da vašem benzinskom automobilu treba novi filter za čestice dizela! “Ali kako to, nije dizel? Žele me tako drsko prevariti “? Ne nužno! Mnogi moderni automobili imaju komponente za koje većina vozača sazna o njihovom postojanju i cijenama tek kada ih treba popraviti.

U galeriji prikazujemo nekoliko primjera rješenja koja se u automobilima pojavljuju češće nego što mislite.

1. Radarski senzori


Radar u autu? Ranije je takva oprema bila potrebna na brodovima ili u avionima, ali budući da su naši automobili prepuni elektronike i nude djelomično autonomne funkcije vožnje (npr. Prilagodljivi tempomat, automatsko kočenje), minijaturni radar se pojavljuje ispred automobila sve češće. Zadatak je provjeriti i dopuniti informacije koje pružaju kamere koje posmatraju šta se dešava ispred automobila. Mnogi vozači saznaju da je u automobilu bio radarski senzor tek kad vide procjenu troškova popravljanja naizgled trivijalne greške- radarski senzor može biti mali, ali obično košta 500-600 maraka. Dodamo li troškove branika, senzora za parkiranje, demontaže i montaže i bojenja – ispada, da su troškovi popravka automobila nakon osjetljivog udara nekoliko hiljada maraka. Naravno, osim ako svjetlo, npr. napravljeno u LED tehnologiji, nije stradalo – bit će mnogo skuplje.

2. GPF filter – benzinski motori takođe imaju filtere za čestice!

Jeste li u posljednje dvije ili tri godine kupili novi automobil sa benzinskim motorom? Vrlo je moguće da vaš automobil već ima ono sa čim vlasnici dizela muče muku godinama – filter čestica dizela! Da, to nije greška, standardi ispušnih plinova su toliko strogi da mnogi benzinski motori zahtijevaju filtere čestica kako bi ih ispunili. Koji su to motori? Općenito, jaka benzinska vozila s direktnim ubrizgavanjem imaju veliki problem s emisijom čestica. Činjenica da čađa koja izlazi iz ispuha nije toliko vidljiva u njima ne dokazuje ništa. Prašina koju ispuštaju ovi motori manja je od one iz ispušnih plinova starih dizelskih motora, ali je i opasnija po zdravlje. Od kraja 2018. većina benzinskih modela iz BMW -a, Mercedesa, Audija, Volkswagena, Opel ili Peugeot možda već imaju filter za čestice. Garancija za ove automobile nedavno je istekla ili uskoro ističe! Novi filter košta, ovisno o marki i modelu, od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka!

3. Zamajac sa dvostrukom masom (plivajući zamajac) – imaju ga i benzinska vozila!


Kao i u slučaju filtera za čestice dizela, i ovdje vlasnici automobila s benzinskim motorima često misle da su sigurni i ne moraju brinuti o tome na što vlasnici dizela često troše mnogo novca. Greška! Zamajac sa dvostrukom masom, odnosno prigušivači vibracija dizajnirani za zaštitu pogonskog sklopa od vibracija i “udaraca” okretnog momenta također se često nalaze u benzinskim motorima. U svakom slučaju, neki od prvih automobila kojima je prodan “plivajući zamajac” uopće nisu bili dizeli, već automobili poput Porschea 911 ili Volva 940 s motorima s turbopunjačem.

4. EGR hladnjak

Mnogi vlasnici automobila sa pokvarenim EGR hladnjakom su platili bogatstvo zbog nedostatka znanja. Zašto? Budući da kvar EGR hladnjaka uzrokuje simptome vrlo slične oštećenju dihtunga glave. U mnogim slučajevima kupac koji dođe u servis sa pokvarenim automobilom dobije račun od nekoliko hiljada samo za popravak glave i zamjenu dihtunga ispod nje, iako je u stvari samo hladnjak trebao koštati nekoliko stotina maraka. Da pojasnimo: kako bi se smanjila emisija dušikovih oksida u mnogim automobilima, ispušni plinovi se djelomično vraćaju u komore za sagorijevanje – to je tzv. recirkulacija izduvnih gasova. Kako bi se ispušni plinovi što više unosili u komore za sagorijevanje, njihov se volumen mora smanjiti, a to se može postići hlađenjem. To je ono što modernim dizelima treba EGR hladnjak, odnosno mali izmjenjivač, u kojima se izduvni gasovi hlade. Problem je u tome što tanki zidovi izmjenjivača vremenom gube svoju nepropusnost, a zatim ispušni plinovi odlaze u rashladnu tekućinu – simptomi su tada gotovo isti kao u slučaju izgorjelog dihtunga ispod glave. Ako neko koristi “tester dihtunga glave” i ishitreno tumači rezultate, možda će otkriti da je potrebno ukloniti glavu i barem zamijeniti dihtung – troškovi rastu. Često se, međutim, ispostavlja da uprkos skupom popravku simptomi ostaju nepromijenjeni – tek tada se neki ljudi sjete EGR hladnjaka. Naš savjet: ako vaš dizel ima simptome koji ukazuju na izgaranje dihtunga glave motora, prvo zatražite da provjerite je li problem u malom EGR hladnjaku – ovako će biti jeftinije!

5. Grijači za pokretanje motora sa senzorom pritiska


Svi znaju da popravke modernih dizelaša mogu koštati cijelo bogatstvo, ali cijene nekih komponenti i dalje su šokantne. To se događa s grijačima koji pomažu pri pokretanju dizelskih motora na niskim temperaturama. Obični dizelski grijači koštaju nekoliko desetina maraka po komadu, ali postoje i oni za koje morate platiti puno više. Po komadu i bez montaže! Zašto tako skupo? Budući da su neki grijači integrisani sa senzorima pritiska koji stalno prate stanje u komorama za sagorijevanje. Loša vijest je da se ne mogu zamijeniti običnim grijačima, niti biste trebali voziti sa pokvarenim grijačima, jer kontroler motora neće imati sve potrebne informacije za pravilno upravljanje motorom.

6. Kamere i senzori u retrovizorima

Ponekad se vlasnik automobila šokira kad se pokaže da zamjena polomljenog retrovizora može koštati nekoliko hiljada maraka! Zašto tako skupo? Činjenica da moderni retrovizori imaju motore za postavljanje u svoja kućišta, a i samo staklo retrovizora se obično grije, ne objašnjava tako visoku cijenu. Sve češće se u retrovizore ugrađuju kamere i senzori za pomoćne sisteme – takvo naoružan retrovizor može koštati cijelo bogatstvo.

7. Elektronski upravljani amortizeri, samonivelirajući


U mnogim modernim automobilima vozač može podesiti tvrdoću ovjesa automobila. Samo pritisnite dugme i karakteristike će se promijeniti iz sportski-krute u meko-udobnu. U mnogim modelima takvi su se sistemi nudili kao standardni ili uz malu dodatnu nadoplatu. Zauzvrat, između ostalih u karavanima se često koriste samonivelirajući amortizeri – bez obzira koliko pakiramo u prtljažnik, automobil ne “legne”. Nažalost, kada se amortizeri moraju zamijeniti nakon nekoliko godina, vlasnici se često šokiraju. Jer, dok, na primjer, standardni amortizer košta, na primjer, 50-100 maraka i možete birati između alternativa različite kvalitete, u slučaju amortizera s niveliranjem ili s promjenjivim, elektronički kontrolisanim karakteristikama, cijene su obično deset puta veći. Je li moguće zamijeniti elektronski upravljane amortizere ili one opremljene samonivelirajućim amortizerima običnim, jeftinijim? Često da, ali nije tako jednostavno, jer je često potrebno promijeniti opruge, zamijeniti amortizere na obje osovine (čak i ako su, na primjer, samo zadnji stradali), a ponekad morate i promijeniti elektroniku automobila.

8. Dva akumulatora u automobilu

Sve više automobila ima najmanje dvije baterije – a ne govorimo samo o automobilima sa hibridnim pogonom. Jedna baterija služi kao početna baterija, a druga napaja ugrađenu elektroniku i pribor. U modernim automobilima takva je konstrukcija ponekad neophodna – prijemnici gladni energije ponekad su toliko veliki da bi rizik da se automobil neće pokrenuti nakon nekoliko dana neaktivnosti bio prevelik. U svakom slučaju, za početnu bateriju različiti parametri su važni nego za bateriju za napajanje elektronike i pribora. Ponekad se dogodi da ugrađena elektronika automobila počne slati poruke o problemima s baterijom – vlasnicima, a ponekad i mehaničarima, dogodi se da zamijene pogrešnu bateriju!

 

Komentari

komentara

Prethodni članakSve je glasnija ideja o cestarinama od šest eura dnevno u evropskim gradovima!
Naredni članakAutomobili iz Mad Maxa otišli na aukciju. Prodaje se 13 jedinstvenih primjeraka

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here