Direktor Renaulta: Niko više u Evropi ne razvija nove dizelaše i benzince!

Evropska politika dosad je bila decidirana (sve do njemačkog protivljenja), a i proizvođači automobila odlučili su maksimalno krenuti u tranziciju na električne pogone ili vodik (neki od njih). Politico javlja da je izvršni direktor Grupe Renault Luca de Meo rekao sljedeće:

Mislim da ne postoji niko… ko razvija potpuno novi motor u Evropi. Niko, znate, od nule ne razvija novi motor s unutrašnjim sagorijevanjem u Evropi. Sav novac ide u električnu ili tehnologiju vodika, prenosi revijaHAK

Neki od motora s unutrašnjim sagorijevanjem koji su danas dostupni bit će ukinuti u nadolazećim godinama, dok će se preostali morati ažurirati kako bi zadovoljili propise Euro 7. Naravno, dizeli i benzinski motori velike zapremine su najosjetljiviji i oni će prvi izumrijeti, a tu govorimo o V10 i V12 motorima.

Evropska unija sad je otvorila mali ‘prozor’ za sintetička goriva i modele automobila koji bi se prodavali i nakon 2035. godine. Luca de Meo opisao je e-goriva kao neku vrstu nišnog rješenja, ali je priznao da predstavljaju priliku.

Toyota Yaris Cross (2023). Cijena u BiH kreće od 37,560 KM
Izvor

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime