Direktor Volkswagena: Ne ubijamo Seat, samo treba da odlučimo o njegovoj budućnosti

1122

Seat je siguran bar do 2028. ili 2029? Za britanski Autocar, Volkswagenov izvršni direktor i predsjednik upravnog odbora Seata, Thomas Schafer je izjavio: „Ne ubijamo Seat. Samo treba da odlučimo o njegovoj budućnosti. Još uvek radimo na planu za Seat. U redu je do 2028. ili 2029. To je početni brend za mlade kupce. Zaista igra u Evropi, posebno Španiji, Velikoj Britaniji i Austriji

Pitam se zašto izjavljivati ​​da nekom brendu ide dobro, da je sve u redu, da ima budućnost i nema se čega bojati? Provjerio sam i ne vidim takve izjave na stranicama drugih marki. Ne mogu zamisliti da bi direktor koncerna Stellantis za Citroen izašao pred novinare i rekao kako je s Alfa Romeom sve u redu, pred ovom markom je svijetla budućnost. Nešto ovdje ne štima.

Pored pada prodaje Seata, predsjednik uprave Volkswagena umiruje novinare britanskog Autocara i kaže da ne namjeravaju ubiti Seat. Nije ništa što dvije rečenice kasnije dodaje da je Cupra budućnost Seata, da je to njegova nova verzija. Ona je ta koja se prethodno mora podvrgnuti elektrifikaciji. Ali Schafer kaže da još uvijek rade na tome kamo će Seat ići. Kaže da je to možda marka mobilnosti, ali teško je reći što se krije iza te fraze. Ali sumnjam da nije ništa dobro. Da sam na mjestu ljudi iz Seata, počeo bih dorađivati svoj CV. Brend mobilnosti povezujem sa svim onim start-upovima koji obećavaju bolje sutra.

Cupra umjesto Seata

Cupra je po mom mišljenju najveći uspjeh VW grupacije. Od naziva koji označava paket opreme, od nule su razvili novi brend koji je udario po novčanicima kupaca. Kad sam prvi put čuo za planove za novu marku, pitao sam se ko će to kupiti, to je rebrendirani Seat. A onda je Cupra predstavio Formentor i više se niko nije smijao. Pa, ponekad se uhvatim kako ozbiljno razmišljam o ovom modelu. Ako neko ne vjeruje da je ovo prodajni hit, pogledajte samo brojke – 50.000 prodanih primjeraka u 2021. godini, a ova će godina biti još bolja jer je do kraja avgusta kupce našlo već 57.000 primjeraka.

U međuvremenu, otkako je Cupra debitovala kao zasebna marka, prodaja Seata počela je padati iz mjeseca u mjesec. U julu 2022. prodali su 45% manje nego u julu 2021., a u avgustu je taj pad iznosio 42%. Prema informacijama britanskog Autocare, Seat ima najniži prioritet u VW grupaciji po pitanju nabave poluprovodnika, a također nema u ponudi niti jedan električni automobil. I to je ono što je Cupra nazvao Born. Možda se neki ne sjećaju, ali ovaj je automobil 2019. godine predstavljen kao Seat El-Born, ali je nakon korporativnih čari nestao iz Seata i ponovno se pojavio pod logom Cupra. Slučajnost ili ne?

VW grupacija je shvatila da je Cupra savršeno pogodila ciljanu skupinu

Mladi s parama, koji auto kupuju emocijama, očima, pa tek onda cool računicom. Ovdje niko ne treba isticati španjolski temperament jer se to vidi na prvi pogled. Ako se Seat ozbiljno ne prihvati posla, ne vidim mu svijetlu budućnost, jer VW nije jedan od najsentimentalnijih koncerna na svijetu, što smo osjetili i na svojoj koži.

MG ZS (2022). Cijena u BiH kreće od 35,651 KM
Prethodni članakVolkswagen objavio kada planira prestati s proizvodnjom dizelaša i benzinaca
Sljedeći članakChery daje 10 godina ili milion kilometara garancije na motor

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime