Do 9,000 eura subvencije za kupovinu električnih automobila. Nova Njemačka vlada podstiče elektromobilnost

Kako bi pomogli u zaustavljanju klimatskih promjena, nova Njemačka vlada subvencionira kupovinu električnih automobila sa 9,000 euro

Njemačka vlada će produžiti subvencije za kupovinu električnih automobila i na sljedeću godinu, najavio je novi ministar privrede Robert Habeck.

Kupci automobila koji koriste samo električni motor dobijaće od vlade i u 2022. maksimalno 9.000 eura, a kupci hibridnih modela do 6.750 eura.

Program subvencionisanja kupovine je trebalo da istekne krajem godine.

Od 2023. godine građani će dobijati subvencije samo za kupovinu određenih električnih vozila, zavisno od toga u kojoj meri koriste električni motor i koliki put prevale između dva punjenja, dodalo je ministarstvo, kome je sada pridružen i porftelj zaštite klime.

“Bićemo ambiciozniji u finansiranju kako bismo dodatno podstaknuli elektromobilnost i intenzivirali nastojanja da se zaustave klimatske promene”, izjavio je ministar Habeck.

Vladino povećanje subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila je rezultiralo znatno većim brojem registracija novih automobila u prošloj godini, napominje agencija dpa.

Električni Volkswagen ID.4 (2021). Cijena u BiH kreće od 72.931 KM
Prethodni članakNovi kancelar – nova limuzina: U čemu će se voziti Olaf Šolc
Sljedeći članakZašto više nitko ne vješa CD-ove ispod retrovizora? To je bila moda 90-ih

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime