Dokle više? Cijene ljetnih guma dramatično rastu!

847

Uticaj pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini osjetit će svi potrošači, a to se odnosi i na vozače. Porasle su cijene rezervnih dijelova, a sad stižu i najave o velikom rastu cijena guma za motorna vozila, prenosi revijaHAK

Nova generacija ljetnih guma u prosjeku je već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju, a prije same sezone masovne kupnje ljetnih guma u aprilu najavljuje se još jedan rast pa bi gume mogle ukupno biti skuplje između 15 i 20 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Razlozi za rast cijena su brojni, osim cijena sirovina koje su porasle kao posljedica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta. Cijene kaučuka su porasle, a čađa (ugljikov prah) potrebna za proizvodnju guma velikim dijelom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao biti novi izvor problema, odnosno rasta cijena.

Također, tvornice koje su proizvodile gume za sjeverni dio Evrope stacionirane su u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmjerava na tvornice koje su snabdijevale središnju i južnu Evropu, a kapaciteti su ograničeni pa je upitno što će biti i s ponudom…

Porast cijena guma i održavanja automobila budi strah. Kakvo će biti stanje našeg voznog parka ako dio ljudi više neće moći održavati svoje automobile i kako će to uticati na sigurnost saobraćaja?

Nova Škoda Fabia (2022). Cijena u BiH kreće od 26,202 KM
Izvor


Prethodni članakCijene nafte opet rastu. Čeka li Evropu i nestašica dizelskog goriva?
Naredni članakNova generacija Audija Q5 dolazi sljedeće godine i bit će posljednja sa SUS motorima

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here