Dubinsko pranje automobila

Većina vlasnika automobila u jednom trenutku poželi da osvježi unutrašnjost svog četvorotočkaša dubinskim pranjem. Iako se ovom uslugom bave brojni servisi za pranje automobila u BiH, bilo bi mudro da pažljivo razmotrite gdje ćete i u koje doba godine dubinski oprati vaše vozilo. Da nije svejedno kome ćete i kada povjeriti svoj automobil na čišćenje enterijera, pokazuje i sljedeći primjer.

Kada odlučite da uradite dubinsko pranje enterijera, ne jurite najnižu cijenu, zato što vas par desetina maraka uštede kasnije može skupo koštati. Ne jurite ni najbržu uslugu, kako biste već isto veče mogli da impresionirate djevojku čistom i mirisnom kabinom. Raspitajte se – možda nađete nekoga ko je već radio dubinsko i bio vrlo zadovoljan nekom auto-praonicom. Obiđite više praonica- pitajte kako rade, sa kakvim mašinama i hemikalijama, koliko dugo traje samo čišćenje…

U normalnim zemljama obično postoji osoba koja će vam strpljivo odgovoriti na ta pitanja i uvjeriti vas u svoju profesionalnost. Na žalost, kod nas je čak i u auto-praonicama koje rade odlično dubinsko čišćenje često tolika gužva da niko neće da se bakće sa „dokonim radoznalcem koji telefonom ispituje hoće li njegova krntija doživjeti kraljevski tretman za 50 ili 100 maraka“.

Uglavnom, sve auto praonice koje smo kontaktirali rade sa kvalitetnim mašinama, uglavnom Karcher marke (obično modeli Puzzi 100, 10/1, 10/3…). Međutim, kako nam je rekao jedan od prodavaca mašina za dubinsko pranje, posjedovanje vrhunske mašine nije garancija da će posao biti dobro odrađen – mnogo je važnije da onaj ko radi dubinsko pranje to uradi kvalitetno, makar i sa usisivačem za amatersku upotrebu koja je dovoljno jaka da izvuče vodu iz sjedišta i drugih materijala.

Saznajte koliko traje sušenje
Upravo je sušenje jako važno. Pitajte da li je nakon preuzimanja automobila potrebno da neko vrijeme držite otvorena vrata ili prozore sa uključenim grijanjem ili klimom i slično. Neke auto praonice ne žele da rade dubinsko pranje kada je hladno ili kišno vrijeme upravo zbog nemogućnosti dobrog sušenja, dok druge imaju mašine koje izvuku većinu tečnosti iz tkanine i drugih materijala, a zatim jakim kaloriferima završe posao.

Naravno, treba imati u vidu i da nemaju svi automobili ista sjedišta, tj. materijal kojim su presvučena, kao i debljinu, gustinu i vrstu materijala koja je u samim sjedištima. Provjerite u kakvom je stanju automobil prije nego što ga preuzmete – naročito ispod sjedišta, u prtljažniku i na raznim zavučenim mjestima.

U auto praonici ćete dobiti preporuku za naknadno sušenje u smislu držanja otvorenih vrata i/ili prozora, paljenja grijanja i slično – ispoštujte sve što vam je rečeno, ako ste u mogućnosti. Što manje vlage ostane u kabini, to je manja mogućnost da dođe do pojave neprijatnih mirisa.

Da li prati krov („nebo“)?
Mnogi savjetuju da se „nebo“ pere ručno, veoma pažljivo i sa blagim sredstvima kako se ne bi odljepilo. Ukoliko se opere mašinski, može da izdrži nekoliko mjeseci, pa da onda počne da se odljepljuje. Nema pravila – zavisi koliko je auto star, da li je već ranije „nebo“ prano i kako, a velika je vjerovatnoća da jeste ukoliko ste kupili polovan automobil.

Zato dvaput razmislite i poslušajte savet nekog iskusnijeg.

Suviše komplikujemo obično pranje?

Ako smatrate da smo napravili „nauku“ od običnog dubinskog pranja, onda se izvinjavamo što smo vam trošili vrijeme. Samo imajte na umu da je auto praoonica mnogo, kvalitet dubinskog čišćenja može drastično da varira, a kriza je velika, pa nije za čuđenje što neke auto praonice zaposle neiskusne radnike, minimalno ih plaćaju, tjeraju ih da operu što više vozila u što kraćem roku i to sa nekvalitetnim i neodgovarajućim hemikalijama i mašinama.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR