Dva Dacia modela najprodavaniji automobili u Evropi u trećem tromjesečju 2021

1016

Pandemija, rast cijena, kriza poluprovodnika – sve se urotilo protiv proizvođača automobila.

Kad svi gube, Dacia dobiva

Nema se o čemu pričati, znate o čemu se radi  – ljudima su se pogoršali uslovi života, a proizvođači nemaju komponente za proizvodnju automobila. Svi računaju pad, čak i od prve pandemije, 2020. Renault grupacija je objavila svoje rezultate za treće tromjesečje i pokazuje da je samo Renault prodao gotovo četvrtinu manje automobila nego u istom periodu prošle godine. Cijela Grupa je u minusu za čak 26,3 posto.

Čak je i Dacia lošije skorirala

Prodano je 138.375 novih Dacia jedinica, što je pad od 11,2 posto. u odnosu na period od jula do septembra prošle godine. Dobra vijest za Daciu je, međutim, da su drugi pali više. U trećem tromjesečju Dacia Sandero je bila najprodavaniji automobil u Europi, a Duster – najpopularniji SUV, te treži najpopularniji novi privatni automobil na našem kontinentu.

Dacia kralj, ali zašto?

Renault grupacija se ovim uspjehom ne hvali, ali imamo nekoliko hipoteza. Prva je da ljudi više nemaju kompleks logotipa na svojoj haubi. Narasli su do toga da ih logo na rešetki ni na koji način ne definše i ne utiče na samopoštovanje. Drugo, danas automobil više nije statusni simbol, već samo alat za kretanje. Trebao bi biti udoban, pouzdan i ispunjavati svoju ulogu. Dacia to može, a od nedavno čak i lijepo izgleda. Treća stvar je da kada sve poskupi, ostaje manje novca za potrošiti na automobil – naravno, Dacia također postaje skuplja, ali i dalje ostaje jeftinija opcija od mnogih drugih popularnih marki. Pogotovo kada su se liste čekanja produžile i kada trgovci nerado daju bilo kakve popuste.

A kako je takva Dacia dosta dobra i jeftina, nije ni čudo da je sve više onih koji su je spremni kupiti. I ne samo u svijetu privatnih kupaca, već i u flotnim prodajama. Zapravo se ispostavilo da nije Dacia ta koja jede Evropu, nego Evropljani jedu Daciu. Neka im je na zdravlje. Ko zna, možda kad i Jogger krene u prodaju, modeli rumunjske marke zauzmu prva tri mjesta?


Prethodni članakNjamački sudac naložio mladiću da proda BMW 440i, radi prebrze vožnje i bježanja od policije
Naredni članakNovi Volkswagen Golf 1.5 TSI na njemačkoj autocesti (video)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here