EGR ventil – zašto ga je pogrešno ukloniti?

47016

Motori modernih automobila imaju EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation Valve), koji se negdje spominje i kao AGR ventil što je samo skračenica sa njemačkog jezika (Abgasrückführungsventil). To je uređaj koji je odgovoran za recirkulaciju izduvnih gasova. Upravlja se ventilom. Neki vozači uklanjaju EGR ventil i druge komponente sistema. Zašto je to pogrešno?


EGR je skraćenica za recirkulaciju izduvnih gasova. Riječ je o sistemu koji ima za cilj smanjenje toksičnosti izduvnih gasova – uglavnom smanjenje količine azotnih oksida (od kojeg nastaje smog). Azot sam po sebi nije toksičan i glavna je komponenta zraka. Međutim, njegovi oksidi su otrovni i dovode, između ostalog, do respiratornih poremećaja. Reakcija koja dovodi do stvaranja azotnih oksida odvija se pod uticajem temperature, pritiska i odgovarajuće količine kisika. Tako su dizajneri motora došli na ideju da dovode određenu količinu izduvnih gasova u usisni sustav. Miješaju se s usisnim zrakom, što smanjuje količinu kisika koja dospijeva u komore za sagorijevanje. EGR ventil se otvara kada motor radi pri niskom do umjerenom opterećenju.


Nažalost, čađa u izduvnim gasovima s vremenom se nakuplja u vodovima i EGR ventilu, prvo smanjujući njihovu opstrukciju i na kraju uzrokujući ozbiljnije probleme koji rezultuju paljenjem lampice “check engine”. Međutim, dobro je napomenuti da bi u funkcionalnom motoru količina čađe trebala biti mala. Njegova količina se povećava kada motor ima problema s sagorijevanjem ulja, istrošenim diznama ili oštećenim turbopunjačom. Razlog može biti i nepravilno napravljen chiptuning, što uzrokuje dim. U tim situacijama zamjena EGR ventila neće učiniti mnogo – uskoro će se ponovno začepiti.

EGR ventil je često otvoren. Kao rezultat toga, izduvni gasovi teku širokim mlazom do cilindara. Posljedica toga je neravnomjeran rad motora (posebno u leru), poteškoće s pokretanjem, pad dinamike ili se pali lampica “check engine”. Možete ga pokušati rastaviti, zatim mehanički i hemijski ukloniti čađu (npr. pranjem ventila kerozinom), a zatim aktivirati upravljački element izduvnih gasova. To bi trebalo donijeti poboljšanje za barem nekoliko hiljada kilometara. Ventil se također može zamijeniti ili ukloniti.

EGR ventil – zašto ga je pogrešno ukloniti?

Zbog nekoliko razloga. Motoru s uklonjenim EGR sistemom trebat će duže da se zagrije na radnu temperaturu. Da bi se to postiglo, možda će trebati do 5 km više od automobila s učinkovitim EGR-om. To je kolosalna razlika u gradu. To je zato što mnogi automobili imaju EGR hladnjake koji prikupljaju toplinu iz izduvnih gasova kroz tekućinu koja cirkuliše u rashladnom sistemu. Prije nego što dostigne radnu temperaturu, mnogi dizelaši neugodno zveckaju i imaju nisku radnu kulturu. Neki vozači čak tvrde da je to razlog zašto uklanjaju EGR.

Da biste imobilizirali EGR sustav, ne morate uklanjati njegove komponente. Sve što trebate je utikač koji zaustavlja ili ograničava protok izduvnih gasova.

Budući da se motor sporije zagrijava, potrebno je više vremena da postigne radnu temperaturu. Ljudi koji su odlučili ukloniti EGR također su primijetili da neki motori bez EGR održavaju nižu temperaturu i na cesti. Kao što smo spomenuli na početku, EGR je također odgovoran za snižavanje temperature u komorama za sagorijevanje. U ekstremnim situacijama nedostatak ovog sistema može uticati na dizne, glave ili turbo punjače, koji su dizajnirani za rad u specifičnim uslovima.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
 

Prethodni članakVaš novi bicikl imat će automatski mjenjač?
Sljedeći članakStrogi standard Euro 7. Proizvođači automobila se boje da neće moći pripremiti nove motore!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime