Ekrani u automobilima su ružni i potrebno ih je ukloniti. Ali šta postaviti umjesto njih?

601

Šef dizajna marke DS rekao je da su ekrani u automobilima glupi i najavio da će biti uklonjeni sa sljedećih modela na kojima sada radi.

“Kada isključimo ekrane, automobil ostaje s pravokutnim crnim elementom sa svim otiscima prstiju na njemu. Nije seksi, nije luksuzno.” Thierry Metroz – voditelj dizajna marke DS koja pripada grupi Stellantis – došao je do ovog očitog zaključka nakon godina korištenja ekrana, u intervjuu za britanski Autocar.

Sjećam se da sam, dok sam sastavljao Chiron s LEGO kockicama, slušao intervju u kojem je Etienne Salome, šef dizajna interijera u Bugattiju, na pitanje zašto je odlučio koristiti ogromni analogni brzinomjer u eri digitalnih satova rekao da su ekrani moda koja vrijedi samo danas. S vremenom će ih zamijeniti nova rješenja, a Chiron će izgledati bezvremenski. A ako neko za 50 godina vozi Chirona na Concorso d’Eleganza u Pebble Beachu, interijer mora izgledati sjajno. A ako u autu nije uključen kontakt, ekran je samo crni komad plastike. Dodao je kako ne može zamisliti da, primjerice, djeca gledajući kroz vjetrobransko staklo ne mogu provjeriti brojku na kojoj završava brzinomjer.

DS razmišlja kako zamijeniti ovu prolaznu modu

Još nema rješenja, ali Metroz najavljuje da će nastojati potpuno ukloniti ekrane iz sljedećih modela DS. Naravno, svjestan je da je to veliki izazov, jer morate pronaći način da vozaču pružite set potrebnih informacija. Ne želim ništa reći, ali taj je problem davno riješen – bilo je dovoljno koristiti analogne satove i cijelu armadu fizičkih prekidača. Ali šta učiniti s takvim modernim izumima kao što je navigacija? Možda ga zamijeniti kartom? Ili atlasom? Alternativno, predložio bih uskrsnuće Electro Gyrocatora koji je Honda predložila prije 40 godina. Ali to je ipak ekran…

U svakom slučaju – podržavamo ideju g. Metroza. Progresivna ekranizacija ne izgleda dobro i veže ruke dizajnerima. Ali, u današnjem preopterećenju informacijama i sa sve većim brojem elektroničkih sistema  i pomoćnika koji zahtijevaju pažnju, mogu li se ekrani zamijeniti?

Volkswagen Taigo (2022). Cijena u BiH kreće od 40,501 KM
Prethodni članakOd danas svaki novi automobil prodat u Evropi mora imati automatski limitator brzine
Sljedeći članak“Koristite žmigavce”. BMW se obraća vozačima i opet je kontroverzan

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime