Električna Škoda Octavia dolazi 2023

410

Električna Škoda Octavia 2023 godine ulazi u prodajne salone. Već znamo prve detalje elektrifikacije jednog od najpopularnijih automobila u Evropi i definitivno najpopularnijeg automobila u Bosni i Hercegovini.

Češki proizvođač do sada je nudio samo električni SUV, jer se, kao što svi znamo, ovaj segment najbolje prodaje. Iznenadio sam se kad sam vidio evropske prodajne rezultate Škode Enyaq za period od januara do septembra 2021. koji pokazuju da je ovaj model već prodat u 28 hiljada primjeraka. Ovo je vrlo dobar rezultat za veliki električni automobil. Naravno, Škodini dizelski terenci prodaju se puno bolje, ali kako kažu: Rim nije izgrađen za jedan dan. Uspjeh Škode Enyaq značio je da je proizvođač već najavio manji električni crossover. Međutim, nijedan SUV proizvođača nije pretekao Octaviu, koja je u istom periodu pronašla put do 160 hiljada kupaca. Kako se doznaje – u planovima za elektrifikaciju Škodinog asortimana je i ovaj model. A ovo će biti pravi test ima li prelazak na električne automobile smisla.

Električna Škoda Octavia će se uskoro proizvoditi i možda se neće ni zvati Octavia

Martin Jahn, Škodin direktor prodaje i marketinga, rekao je za britanski Autocar da Česi ne namjeravaju nuditi isključivo električne terence, budući da kupci žele i elektromotore u drugim segmentima. Rekao je da će proizvođač ponuditi električnu verziju Octavije ljudima koji ne žele SUV jer je u suprotnosti s njihovim konzervativnim pristupom.

Električna verzija češkog hita vjerojatno će imati drugačije ime kako bi naglasila svoju posebnost. Vjerojatno će prema Škodinoj tradiciji početi slovom E. Sve upućuje na to da će Škoda ponovno koristiti rješenja koja je implementirao Volkswagen, baš kao što je to bilo u slučaju Enyaqa.

Pravit će se na MEB platformi, koja je zadana za električne automobile iz VW grupacije. To znači da će osnovna verzija Octavie imati pogon na stražnje točkove. No, u skupljim verzijama opreme pogon će ići na sve točkove. Kapacitet baterija treba biti od 58 kWh do 84 kWh. Martin Jahn je također potvrdio da će biti dostupna kombinovana verzija jer se kupcima sviđa. Električna Škoda Octavia će svoj debi imati tek 2023. godine. No ni nakon debija benzinska verzija neće nestati iz ponude. Prodavat će se paralelno koliko god je to moguće.

Škoda Octavia (2021). Cijena kreće od 36.911 KM

Komentari

komentara

Prethodni članakVolkswagen Caddy (2022). Cijena u BiH kreće od 45,812 KM
Naredni članakU Nizozemskoj su sve češće saobraćajne nesreće ljudi koji su konzumirali rajski plin ili plin smijavac!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here