Gotovo svi (veliki) proizvođači automobila sve više resursa usmjeravaju u razvoj električnih vozila, a ovaj trend nije zaobišao ni poznate i velike motociklističke kompanije. Najbolji je primjer za to Harley-Davidson, legendarna kompanija čije su zvjeri na dva točka mnogima sinonim za slobodu i uživanje u vožnji. Ovaj proizvođač ranije je najavio svoj prvi električni motocikl, a sada znamo i više detalja o ovom motoru, poput cijene i datuma početka prodaje.

Model LiveWire u prodaji u SAD pojaviće se u avgustu ove godine, a njegova cijena iznosiće oko 30.000 dolara.

Kompanija Harley-Davidson objavila je da od utorka 8. januara prima rezervacije potencijalnih kupaca za ovaj električni motorickl. Inače, radijus kretanja modela LiveWire iznosiće oko 175 kilometara sa jednim punjenjem baterije (procjena se odnosi na kombinovanu vožnju gradskim ulicama i autoputem), što vjerovatno neće zadovoljiti ljubitelje dugih putovanja, ali sa sve većim brojem usputnih brzih punjača, relativno mala autonomija možda i neće predstavljati toliki problem.

Posebnost ovog motocikla, osim što je riječ o prvom e-Harleyju, jeste i u naprednim opcijama povezivosti – zahvaljujući podršci za LTE i GPS-u, te aplikaciji za pametne telefone, vlasnici LiveWirea mogu konstantno pratiti status svog ljubimca na dva točka, poput statusa baterije i punjenja.

Osim toga, mogu ga pratiti i u slučaju krađe, a dobijaće i redovna obaveštenja o stanju motora, servisima itd.

Ovo je samo prvi model sa električnim motorom firme Harley-Davidsona s obzirom da je kompanija već najavila nove prototipove motocikala, što jasno ukazuje da će i na tržištu dvotočkaša u budućnosti elektromotori zamjeniti klasične motore.
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR