Električni Hyundai po cijeni hibridnog modela? Da, moguće je!

299

Električni automobili iz godine u godinu postaju sve pristupačniji. Već danas bi se cijena njihove nabave, kao i kod modela KONA Electric, mogla izjednačiti s cijenama automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Štaviše, takav automobil može se voziti uz brojne popuste i privilegije.

Prema istraživanju koje je naručio Bloomberg New Energy Finance (BNEF), već 2027. novi automobili na struju mogu biti jeftiniji za kupvinu od vozila s unutrašnjim sagorijevanjem. To je naravno zbog mnogih činjenica, uključujući tehnologiju litij-ionskih baterija koja je jeftinija i sve češća. Masovna proizvodnja električnih automobila pogoduje snižavanju cijena.

Zbog toga će se za nekoliko godina moći kupiti automobil na električni pogon bez plaćanja bogatstva, što je i danas jedna od najvećih prepreka vozaču pri odabiru električara. Ostale, prijašnje zamjerke kupaca, odnosno poteškoće punjenja automobila s takvim pogonom izvan kuće, kao i mali domet nakon punjenja “baterije” odavno su prestale predstavljati problem –  zahvaljujući modernim automobilima, poput Hyundai IONIQ 5 ili KONA Electric, te modernim rješenjima u stilu myHyundai Charge programa.

Charge myHyundai, također znači uštedu prilikom punjenja

Električni automobili su ljubazni prema novčanicima vozača, jer vožnja na 100 km košta 5-10 puta manje (ovisno o automobilu) u usporedbi sa vožnjom automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Također postaju sve pristupačniji, pogotovo u državama koje daju subvencije za kupovinu električnog automobila. I to nije sve, jer mnogi proizvođači uvode i posebne ponude.

Jedan od njih je i Hyundai koji u sklopu svog programa vozačima omogućuje pristup nekoliko stotina hiljada punionica širom Evrope! To ima brojne prednosti u smislu lakšeg punjenja, ali i uštede pri plaćanju. Krenimo od prvog – na našem kontinentu postoji nekoliko stotina ili čak nekoliko hiljada različitih, manjih ili većih operatera punionica za električne automobile, a za korištenje njihovih punjača, primjerice, potrebno je otvoriti account na Charge myHyundai.

Zahvaljujući Charge myHyundai, odnosno novoj ponudi korejskog brenda, možete koristiti većinu opšte dostupnih punjača koje nalazimo u Evropi – samo otvorite account na web stranici brenda i platite punjenje jednom karticom ili aplikacijom, bez obzira na sve zemlji u kojoj se nalazimo i koji punjač koristimo. Zahvaljujući tome, čak ni odmor na drugom kraju kontinenta nije problem.

No, ne radi se samo o udobnosti, već i o troškovima. Prvo, u myHyundai Charge servisu plaćamo samo jedan zbirni račun jednom mjesečno, a drugo – točenje goriva plaćamo manje nego da smo te stanice koristili zasebno. To je zato što je Hyundai, kao veliki igrač, u usporedbi s pojedinačnim vozačima, dogovorio povoljne cijene i također nudi vrlo povoljne cijene s velikom evropskom mrežom Ionity. To je zato što je marka Hyundai dioničar ove kompanije.

Zahvaljujući ovakvim punjačima i tehnološkim mogućnostima automobila, kao što je IONIQ 5, ne moramo se brinuti o rutama koje putuje električar, jer smo u mogućnosti napuniti ovaj automobil od nekoliko do osamdeset posto za samo petnaest minuta.

Kupujte jeftinije nego ikad, niski operativni troškovi kao i uvijek, kao i jeftinije punjenje iz tzv. brzih punjača i praktično plaćanje za punjenje jednom karticom – za mnoge vozače kupovina električnog Hyundaija može biti prava stvar.

Hyundai Kona (2021). Cijena kreće od 36,990 KM

Komentari

komentara

Prethodni članakVječno pitanje: Da li je potrebno automobil češće prati u zimskim mjesecima?
Naredni članakMorgan Plus 8 GTR je najsnažniji automobil u historiji marke. Također jedan od najrjeđih

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here