MINI Cooper SE je baziran na standardnom modelu sa troje vrata, pokreće ga elektromotor snage 184 KS i 270 Nm s kojim ubrzava 0-60 km/h za 3,9 sekundi, a 7,3s do 100 km/h. Baterijsko pakovanje od 32,6 kWh omogućava autonomiju 235-270 kilometara između dva punjenja, a preko DC brzog punjača ona se napuni do 80% kapaciteta za 35 minuta.

Cooper SE je zadržao kapacitet prtljažnika kao standardni model od 211 litara, dok sa oborenim naslonom zadnje klupe raspolaže sa 731 l. Što se tiče opreme, standardni paket čine LED farovi, dvozonska automatska klima, 6,5-inčni multimedijalni sistem sa navigacijom i čak pomoćno grijanje.

Uz doplatu se dobija veći 8,8-inčni displej, kožni tapacirung, posebno dizajnirane felne, sjedišta i izgled kabine.

BMW će električni MINI proizvoditi u svom pogonu u Engleskoj, a prva vozila će doći do kupaca od proljeća sljedeće godine, saopštio je danas njemački proizvodjač automobila.


“Mini Elektrik će započeti ofanzivu naših novih modela potpuno električnih vozila”, rekao je Oliver Cipse, šef proizvodnje, koji će, prema neimenovanim izvorima, postati novi izvršni direktor BMW, “Do 2023. godine, dvije godine prije roka, imaćemo 25 električnih modela na tržištu. Više od polovine biće u potpunosti električni”.BMW je prošle godine proizveo preko 230.000 automobila u svojoj fabrici u Oksfordu, što je oko 15 procenata od ukupne britanske proizvodnje automobila.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR