Električni nasljednik Opel Grandlanda stiže sljedeće godine

Njemačka marka pripada koncernu Stellantis, koji je za nju isplanirao strategiju za naredne godine. Put kojim se ide je očigledan. Pitanje je samo da li je prerano…

Novi Opel Grandland bit će električni

Opel Grandland (2023). Cijena u BiH kreće od 58,425 KM

Predstavljanje modela očekuje se u drugoj polovici sljedeće godine. Debi nove generacije nije ništa posebno, ali pogonska revolucija jest. Ovo se čini kao hrabar potez.

Zašto smo zabrinuti? Kompaktni SUV-ovi imaju vrlo velike tržišne udjele, što znači da se dobro prodaju. Kupci preferiraju varijante sa unutrašnjim sagorijevanjem. Hibridne verzije nešto su manje popularne. Naravno, najmanje su popularne električne varijante, ali ekološki lobi čini mnogo da se to promijeni.

U svakom slučaju, još uvijek postoji potražnja za dizelskim i benzinskim SUV vozilima, a naročito na BiH tržištu. Odustajanje od takvog modela vlastitom voljom djeluje uznemirujuće. No, projekt je već u dubokoj razvojnoj fazi. Znamo da će novi Opel Grandland biti pravljen na STLA Medium platformi prilagođenoj električnim pogonima.

Baterija može imati kapacitet od 87 do 104 kWh, što sugeriše da će maksimalni domet biti blizu 700 kilometara. Postavlja se pitanje koja je svrha ugradnje električnog pogonskog sklopa u SUV koji pruža veliki otpor pri brzinama na autocesti?

No, Opel ima svoje zaključke. Novi Grandland u top verziji može ponuditi čak 440 konjskih snaga. Električna varijanta će sigurno biti dobra, ali šta onda…

Ima li svjetla na kraju tunela za ljubitelje benzinaca i dizelaša? Debi verzije s unutrašnjim sagorijevanjem se ne isključuje. Sjajan primjer za to je Jeep Avenger, koji se u konačnici nudi s električnim pogonom, no zahvaljujući pritisku, na nekoliko je tržišta dostupan i s benzinskim motorom. Čak i jedna verzija Grandlanda s unutrašnjim sagorijevanjem može biti važna. Ostaje za vjerovati da će Stellantis učiniti isto kao i u slučaju američkog brenda i njegovog najmanjeg modela.

 

Opel Grandland Business Elegance F 1.2 XHT Start/Stop (MT6) – svrsishodnost prije svega

Prethodni članakKoliko često treba mijenjati brisače?
Sljedeći članakFord će i ove godine poslovati s gubitkom od tri milijarde dolara

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime