Električni roadster će učestvovati na reliju Dakar. Stiže Audi RS Q e-tron

86

Električni automobil učestvovat će na jednom od najtežih relija na svijetu. U januaru će Audi RS Q e-tron voziti Dakar Rally, terensko vozilo na električni pogon koje Audiju služi kao “ispitni laboratorij za buduće tehnologije”.


Reli Dakar jedan je od najtežih relija za vozače i najzahtjevniji za vozila na svijetu. Desetljećima je organizovan na teškom, pjeskovitom terenu, gdje su pojedine dionice često dugačke nekoliko stotina kilometara . Audi planira poslati električni automobil koji će se takmičiti u tim uslovima.

Audi RS Q e-tron, električno čudovište, pojavit će se na reliju Dakar

Naravno, ne bilo koja. Audi RS Q e-tron izvanredno je terensko vozilo koje Audi naziva “elektrificiranim ispitnim laboratorijem za vrhunsku tehnologiju”. Vozilo je posebno pripremljeno za uslove rallyaja, uključujući rute koje se protežu preko pustinje do 800 km .

Naravno, na putu neće biti punionica na kojima bi vozač mogao napuniti energiju u električnom terenskom vozilu. Zbog toga je Audi napravio kompromis. RS Q e-tron sadržavat će TFSI motor iz serije DTM racing, koji je dio pretvarača energije koji puni visokonaponsku bateriju tokom vožnje.


Očekuje se da će jedinica raditi u rasponu od 4.500 do 6.000 o / min, a specifična potrošnja goriva bit će znatno ispod 200 grama po kWh. Točkove će pokretati električni motori, ali električnu energiju će proizvoditi generatori.

Naravno, bit će tu i baterija od 370 kg kapaciteta oko 50 kWh, koja će se puniti tokom vožnje kroz generatore i u procesu rekuperacije (energija prikupljena tokom kočenja). Ova vam kombinacija omogućuje pokrivanje cijelih dijelova relija Dakar koristeći prednosti potpuno električnog pogona.

Za vožnju naprijed Audi RS Q e-tron treba samo jedan stepen prijenosa, a okretni moment bit će raspoređen praktički među osovinama, čime se uklanja potreba za mehaničkim diferencijalom (štedi težinu i prostor). Maksimalna snaga automobila bit će 500 kW, ali još uvijek nije jasno koliko se od njega može koristiti tokom relija Dakar.
Komentari

komentara

Prethodni članakKupci su najvjerniji Lexusu, a društvo mu prave Porsche i Mercedes. JD Power index vjernosti kupaca
Naredni članakDržite li noge na upravljačkoj ploči tokom vožnje? U slučaju sudara zračni jastuk djeluje kao katapult!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here