Ford E-Tourneo Custom

Ford Pro je tokom marta ove godine najavio širi plan elektrifikacije kompletne ponude, koji podrazumijeva 4 nova modela sa električnim pogonom, koje će predstaviti do 2024. godine, a prvi od njih je upravo predstavljeni E-Tourneo Custom, predvodnik nove generacije MAV (multi-activity vehicle) vozila, koji će evropskim kupcima biti dostupan na proljeće naredne godine.

Ford E-Tourneo Custom nudi velike mogućnosti prilagođenja različitim potrebama, a namijenjen je privatnim i poslovnim korisnicima, te nudi dosta korisnog prostora i  udoban smješta za do 8 putnika.

Mogućnosti su zaista velike, jer se sjedišta u drugom i trećem redu mogu konfigurisati na različite načine, a u opcijama se nude bočna klizna vrata sa električnim otvaranjem/zatvaranjem, panoramski ostakljeni krov, 3-zonski klima uređaj, sklopivi volan, audio sistem renomiranog proizvođača B&O sa 14 zvučnika, 13-inčni centralni displej, napredni sistem ADAS, te, između ostalog, OTA (over-the-air) ažuriranje softvera.

Ford E-Tourneo Custom za pogon koristi elektromotor snage 160 kW, koji se napaja iz baterije kapaciteta 74 kWh, za doseg od 370 km.

Ovaj motor osigurava dobre performanse, te omogućuje vuču prikolice (s kočnicom) do ukupne mase od 2 tone.

Baterija se može puniti najvećom snagom do 125 kW, čime je omogućeno dopunjavanje do 80% kapaciteta za 41 minutu, a za svega 5 minuta punjenja postiže doseg od 38 km.

Po potrebi, E-Tourneo Custom može biti opremljen internim trofaznim punjačem snage 11 kW, koji može napuniti bateriju za manje od 8 sati. Naravno, baterija može služiti za napajanje vanjskih potrošača do snage od 2,3 kW.

Osim električnog modela, Ford Pro je proširio ponudu Tourneo Customa plug-in hibridnom verzijom, te sa tri turbodizelkse verzije (EcoBlue), sa snagama od 136, 150 i 170 KS.

Ford Tourneo Custom PHEV pokreće plug-in hibridni sistem sa benzisnkim motorom radne zapremine 2,5 l, koji radi u Atkinsonovom ciklusu, elektromotorom smješetenim u kućište 8-stepenog automatskog mjenjača i baterija kapaciteta 11,8 kWh, za doseg do 50 km.

Turbodizelske varijante pokreće poznati motor 2.0 EcoBlue, sa snagama od 136, 150 i 170 KS, spregnut sa 8-stepenim automatskim mjenjačem, ili 6 stepenim manuelnim mjenjačem. Slabiji modeli su dostupni sa diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem (Limited Slip Differential), dok je uz jače motore (150 i 170 KS) dostupan pogon na sva 4 točka.

Ovi modeli će stizati na tržište suskcesivno, od proljeća do kraja 2023. godine.

 

 

Prethodni članakKoje su razlike u održavanju između električnih i “klasičnih” automobila
Sljedeći članakKrenuli u krađu katalizatora sa Lamborghini Urusom?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime