Ford Evos zvanično. Ovo je crossover s 40-inčnim ekranom i virtualnim asistentom. O motoru ni riječi

Ford Evos zvanično je predstavljen na sajmu automobila u Šangaju. Crossover ima koso stražnje staklo i unutra ekran veličine TV-a.

Ford Evos


Nakon dugog čekanja možemo vidjeti kako izgleda Ford Evos u punom sjaju . Ispostavilo se da su naše pretpostavke tačne. Ovaj je crossover napravljen na sličnom principu kao i Citroen C5X. Kombinuje povišenu karoseriju i karavan liniju s jako nagnutim stražnjim staklom. Bočna crta pokazuje blagi afinitet prema Mustang Mach-E. Evos ima prilično agresivan prednji dio sa svjetlima povezanim nježnom svjetlosnom trakom. Ručke su izvlačive radi bolje aerodinamike i neprekinute bočne linije. Umjesto retrovizora, naći ćemo kamere, ali pretpostavljam da će u proizvodnju krenuti i verzija s klasičnim retrovizorima. Zanimljivo je da je većinu automobila dizajnerski tim razvio u Kini, jer Ford tu vidi svoju budućnost. Zahvaljujući tome, na prvi pogled možemo vidjeti koji će trendovi prevladavati u automobilskoj industriji u narednim godinama.

Ford Evos

Ovako izgleda sprijeda:
Ford Evos

Izgleda dobro. Pogotovo u ovoj boji. Što se tiče podataka o motorima, još moramo pričekati, jer je Ford zaključio da hvalisanje motorima nije moderno. Prema tome, 90 posto dostupnih informacija je divljenje tehnologiji koja se nalazi u unutrašnjosti automobila.

Ford je otišao do kraja, a ekran je prosto rečeno ogroman. Vozač ispred sebe ima manji ekran od 12,3 inča. Pokraj nje se ispod jednog stakla nalazi 27-inčni ekran osjetljiv na dodir. Ovaj veći ekran ima razlučivost 4K. Cjelina je široka 1,1 m, a dijagonala u inčima je 39,3. Ekran vam omogućuje prikaz različitih podataka, ovisno o tome koriste li ih vozač ili suvozač. Na primjer, vozaču će se prikazati upute, a za to vrijeme putnik može gledati YouTube videozapise. Sve je cijelo vrijeme povezano s Internetom, zahvaljujući čemu će biti moguća automatska ažuriranja, a računalni asistent moći će preuzimati podatke o saobraćaju i situaciji na cestama. Operativni sistem stvoren je u saradnji s kineskim divom na tržištu umjetne inteligencije – Baiduom.

Ford Evos
Ford će u budućnosti nuditi usluge temeljene na pretplati, ali još nije objavio detalje. Ford Evos omogućit će korisniku da makne ruke s volana tokom vožnje određenim dijelovima ceste. Tada će pomoćnik preuzeti kontrolu nad vozilom. Za sada znamo da će ova novina biti dostupna na određenim dionicama kineskih autocesta. Možda će sličan manevar biti moguć u Evropi (za Bosnu i Hercegovinu čisto sumnjamo). Uskoro više informacija.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR