Ford Focus neće dobiti nasljednika. Tržišna karijera završava 2025. godine

263

Ford Focus neće dobiti nasljednika. Njegova 20-godišnja tržišna karijera završit će 2025. godine, kada će i posljednji primjerak napustiti tvornicu. Onda… niko ne zna šta dalje.

Ili bolje rečeno zna se – vjerojatno će imati nekog ne sasvim direktnog nasljednika u obliku crossovera sličnih dimenzija, s električnim pogonom. Šteta, jer između 2025. (manje-više kraj životnog vijeka trenutne Focusove generacije) i 2035. (planirani prelazak na čisto električna vozila) bilo bi moguće ugurati još jedno s unutrašnjim sagorijevanjem, ili barem hibrid, ali očito to više nema smisla.

Ko zna, možda će imati i Focusov bedž na stražnjoj strani, ali vjerojatno neće biti isti.

Za sada će se Ford Focus još proizvoditi


U Njemačkoj tvornici u Saarlouisu, čija je budućnost – nakon završetka proizvodnje Focusa – upitna. Prema do sada dostupnim informacijama, Ford razmatra različite mogućnosti, uključujući prodaju drugom proizvođaču automobila, jer će se proizvodnjom električnih automobila u bliskoj budućnosti, između ostalih, baviti i tvornica Valencia dok tvornica Saarlouis neće imati puno posla.

Ljudima koji žele kupiti Focus ova informacija nije pretjerano zanimljiva. Više će ih zanimati činjenica da ako i dalje žele kupiti ovaj, doista vrlo uspješan model, imaju dvije godine da to učine. Nakon tog datuma moći će samo čitati vijesti slične onima koje smo nedavno objavili o Fordu Mondeu – i eventualno vidjeti fotografiju zadnjih primjeraka.

Pomalo je tužno što se u tako kratkom vremenu opraštamo od dva Fordova modela s kojima se ova marka kod nas vjerojatno najviše veže. Osim toga, obje su dostupne u praktičnim karavanskim verzijama, očito malo ljudi brine o praktičnosti, a automobili se sve manje koriste za nošenje nečega – osim vlasnika.

Još uvijek postoji Fiesta, koja se proizvodi od 2016. godine, ali u njenom slučaju ne bih očekivao previše. Šanse za sljedeću generaciju malog, jeftinog automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem prilično su male. U konačnici, čini se da će Puma, Kuga, Mustang Mach-E i kombiji biti uključeni u Fordovu ponudu.

Ford Puma (2022). Cijena u BiH kreće od 41.152 KM

Prethodni članakNjemačka neće podržati zabranu prodaje automobila s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine
Naredni članakUdario Lamborghini i molio vlasnika za milost. Kasnije na društvenim mrežama napisao da je to učinio namjerno (video)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here