Ford Focus ST

Ford Foscus četvrte generacije predstavljen je ove godine, i odmah nakon toga započeo je razvoj njegove ST varijante.

Naime, poznato je da je Focus ST stekao široku popularnost, prije svega zbog svojih performansi i stila, ali i prihvatljive cijene, budući da se konkurencija još uvijek bori da postigne slične performanse i cijenu.

Već ranije, špijunski fotografi su imali priliku vidjeti Focus ST u akciji što je izazvalo brojne reakcije medija i špekulacije po pitanju pogonskog agregata i njegove snage.

Bilo je jasno da će novi Focus ST morati imati više od 250 KS, koliko ima njegov, još uvijek aktuelni prethodnik, ali i da ta snaga neće premašiti 300 KS, kako bi se izbjegla kanibalizacija, budući da u Fordu planiraju tržištu ponuditi i radikalnu izvedbu Focus RS.

Sada su stvari jasnije, novi Focus ST će za pogon koristiti motor 2.3 EcoBoost, koji (nije zvanično potvrđeno) razvija 290 KS (213 kW) uz 440 Nm obrtnog momenta (Euro-spec). Sa takvom snagom, sigurno će imati bolje performanse nego njegovi prethodnik.

Buduće vlasnike će u unutrašnjosti dočekati Recaro sjedišta i brojni sportski dodaci, dok će se ekterijer hvaliti novom saćastom maskom i velikim krilnim spoilerom.

Za sada još uvijek nije poznato kada će novi Focus ST biti predstavljen, budući da su iz Forda najavili odsustvo sa sajma u Ženevi na proljeće naredne godine.Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR