Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line X – staro ime, novi automobil

Ford Puma

Vjerovatno se neki sjećaju da je Ford Puma bio mali sportski coupé, nastao na osnovu Forda Ka, koji se proizvodio u periodu od septembra 1997. do jula 2002. godine.

Ford Puma

Moderni Ford Puma, sa modelom koji je prije nosio isto ime nema gotovo ništa zajedničko, osim činjenice da nosi prepoznatljiv plavi oval i da ima pogon na prednje točkove.

Ne pripadaju čak ni istom segmentu, jer je moderna Puma subkompaktni crossover, što je trenutno jedan od najtraženijih automobilskih segmenata. Koliko je Ford Puma tražen automobil, najbolje ilustruje podatak da je tokom prva tri mjeseca ove godine, u Evropi, Ford kupcima isporučio 40 hiljada primjeraka Pume, što je vrijedno pažnje.

Puma je u osnovi zasnovana na Fiesti, od koje je duža (gotovo 15 cm), šira i viša, ima duže međuosovinsko rastojanje (95 mm), nudi više prostora za putnike, a može se pohvaliti prtljažnikom zapremine 456 l, kakvog nemaju ni mnogi crossoveri kompaktnog segmenta.

Ford Puma

Već na prvi pogled, Puma izgleda atraktivno i dinamično, sa velikom, vertikalno postavljenom rešetkom hladnjaka, zanimljivim LED svjetlima, istaknutim blatobranima i simpatično zaobljenim stražnjim dijelom. Kao i svaki crossover, ima visok klirens (166 mm) i velike točkove (testni model ima felge prečnika 18 inča sa gumama dimenzija 215/50 R 18).

Iako su vanjske dimenzije kompaktne, unutrašnji prostor je dosta velik. Na prednja sjedišta se mogu smjestiti visoki vozač i suvozač, a udobna sjedišta će im pružiti dobru podršku na dugim putovanjima. Na stražnjoj klupi, također, ima dovoljno prostora za osobe visine do 185 cm, iako će trebati obratiti pažnju na zakošen rub stražnjih vrata.

Ford Puma

Enterijer Pume ima originalan stil kontrolne table i prvije Fordov model sa 12,3 inčnom digitalnom kontrolnom tablom, čija boja se mijenja sa odabirom načina vožnje, a bez obzirana boju, lako je čitljiva u svim svjetlosnim uslovima. Verzija ST-Line X je prepoznatljiva po enterijeru ukrašenom elementima imitacije karbona i sjedištima u kombinaciji kože i tkanine sa crvenim prošivima, koji mu daju dozu luksuza. Također, ovaj model se izdvaja i po odličnom audiosistemu B&O Play Sound System sa 10 zvučnika, koji će kabinu ispuniti zvukom vrhunskog kvaliteta. Centralni displej sa dijagonalom 8 inča, dolazi sa navigacijom, glasovnim komandama i kompatibilan je sa sistemima Apple CarPlay i Android Auto, što se jednim imenom naziva ICE Feature Pack 11.

Ono po čemu se Puma izdvaja je prtljažnik neobično velike zapremine. Prije svega, polica je vezana uz poklopac, pa se otvara zajedno s njim, što je veoma praktično ako imate dosta prtljaga i pri tome zauzete ruke. Dvostruka podnica je također, praktična, jer se njenim uklanjanjem stvara dodatni protor, a tu je i još jedan dodatni protor pravougaonog oblika, na čijem dnu (je u našem slučaju rezervni točak) je otvor koji služi za drenažu. Naime,donji dio prtljažnika je obložen materijalom koji se može oprati, a otvaranjem poklopčića na dnu, sav višak vode će isteći izvan prtljažnika.

Ford Puma

Teastni model pokreće poznati, višestruko nagrađivani motor 1.0 EcoBoost sa 125 KS i 170 Nm obrtnog momenta, koji se preko 6-stepenog manuelnog mjenjača prenosi na prednje točkove. Taj motor, iako trocilindarski, radi dosta dobro i uglađeno, a što je najbitnije, isporučuje dovoljno snage u gotovo svim situacijama. Također, dosta je elastičan, stepeni prenosa su dobro usklađeni, a hod ručice mjenjača kratak i precizan.

Na otvorenoj cesti, potrošnja goriva je dosta niska i gotovo da se možete osloniti na tvorničke podatke, međutim, u gradskoj vožnji sa čestima zaustavljanjima, potrošnja lako može premašiti 7 l/100 km.

U vožnji vas Puma neće razočarati. Upravljački sistem je direktan precizan i dobro prenosi informacije sa ceste na volan. Sistem vješanja je dosta tvrdo podešen, što može zasmetati u gradskoj vožnji, jer naše ulice obiluju rupama, a ispresijecane su različitima kanalima i tramvajskim šinama. Međutim, tako podešen ovjes će pokazati sve svoje prednosti na vijugavim planinskim cestama, jer će omogućiti brze prolaske kroz krivine, bez nagnjanja i bez osjećaja nestabilnosti, koji je dosta čest kod automobila sa visokim klirensom.

Ford Puma

Jedinu zamjerku možemo uputiti visokoj cijeni, jer tesni model sa paketom opreme ST-Line X i dodatnim elementima, kao što su krovni nosači, Winter Pack (grijanje vjetrobrana, prskalica, sjedišta i volana), te metalik boja, košta ukupno 51.383 KM, od čega 3.227 KM otpada na dodatnu opremu.

Potrebno je znati da se Ford Puma sa istim motorom i mjenjačem, ali sa paketom opreme Titanium, može nabaviti za razumnih 41.152 KM. Naravno, Ford nudi Pumu sa različitim opcijama i izvedbama, pa je ekološki orijentisanim korisnicima namijenjena blagohibridna verzija (mHEV), dostupna sa snagom od 125 ili 155 KS, dok je ljubiteljim dizelaša namijenjen model sa turbodizelskim motorom 1.5 EcoBlue sa 120 KS.

Najjeftiniji mHEV model (Titanium) se može nabaviti po cijeni već od 42.486 km, dok bi bogato opremljena Puma sa paketom opreme ST-Line X Vignale i motorom sa 155 KS imalacijenu od 56.443 KM.

Zato zainteresiranim kupcima možemo preporuiti da posjete Fordov prodajni salon i pažljivo razmotre opremu i opcije, jer bi se mogli prijatno iznenaditi.

Ford Puma
Tehnički podaci:
Motor 1.0 EcoBoost, 999 cm3
Maksimalna snaga 92 kW (125 KS) pri 6.600 o/min
Maksimalni obrtni momenat 170 Nm pri 1.400 – 4.500 o/min
Potrošnja goriva 4,0 – 5,4 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2 103 – 106 g/km
Masa vozila 1.205 kg
Performanse
Maksimalna brzina 191 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 10 s
Dimenzije
Dužina 4.186 mm
Širina 1.805 mm
Visina 1.536 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.588 mm
Zapremina rezervoara 42 l
Zapremina prtljažnika 456 – 1.216 l
Cijena testiranog vozila 51.383 KM

 

1. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Puma je zasnovana na Fiesti, od koje je duža (gotovo 15 cm), šira i viša, ima duže međuosovinsko rastojanje (95 mm), nudi više prostora za putnike

2. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Na bosanskohercegovačkom tržištu debitiuje s dva benzinska 1.0 EcoBoost motora s snagom od 125 i 155 KS, i turbodizelskim 1,5 EcoBlue motorom snage (120 KS)

3. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Kožni volan s ravnim dnom udobno leži u ruci, a djelomično presvučena kožna sjedala s crvenim šavovima ne samo da izgledaju dobro, već i čvrsto podupiru tijelo vozača. Ručica mjenjača ima kratak i precizan hod.

4. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Prednja sjedala u verziji ST-Line djelomično su presvučena kožom.

5. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Virtualni satovi dijagonale 12,3 inča standardni su element u verziji ST-Line. Izgled satova može se programirati, a također se mijenja nakon odabira načina vožnje.

6. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Oni koji vole ekološku vožnju bit će zadovoljni funkcijom “Eco Coach” u putnom računalu.

7. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ekran u boji mijenja se odabirom načina rada. Dostupno je pet funkcija: Normal, Eco, ​​Sport, Neasfaltirana cesta (Trail) i Klizava cesta (Slippery).

8. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ekran je pregledan, ima dobru čitljivost i podesiv je

9. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Centralni displej sa dijagonalom 8 inča, dolazi sa navigacijom, glasovnim komandama i kompatibilan je sa sistemima Apple CarPlay i Android Auto, što se jednim imenom naziva ICE Feature Pack 11

10. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Na stražnjoj klupi, također, ima dovoljno prostora za osobe visine do 185 cm, iako će trebati obratiti pažnju na zakošen rub stražnjih vrata.

11. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Praktično: prostrano spremište ispred suvozača.

12. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Ono po čemu se Puma izdvaja je prtljažnik neobično velike zapremine od 456l.

13. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Funkcionalnost prtljažnika povećana je podesivim podom.

14. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

Odjeljak za odlaganje obložen je plastikom i opremljen odvodnim čepom koji omogućuje pranje.

15. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

18-inčne felge s niskoprofilnim gumama dimenzija 215/50 R 18 izgledaju sjajno.

16. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Ford Puma

U verziji ST-Line, prednji i stražnji branici imaju drugačiji izgled, a ispušni vrh je kromiran.

17. Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line

Na otvorenoj cesti, potrošnja goriva je dosta niska. Naše druženje sa novom Pumom se završilo prosječnom potrošnjom od 5,5 l / 100 km

Serijska oprema ST-Line X:

-18” aluminijske felge, 5- krakova, gume 215/50 R18 92H
-Prednji branik, sportska maska u boji karoserije, donji dio u boji karoserije, posebna maska sa sjajnim i matt crnim detaljima, bokovi u boji karoserije
-Donji dio stražnjeg branika: gornji dio u boji karoserije/ST-Line donji dio u boji karoserije sa crim umetkom
-Donji dio branika, rubovi blatobrana, bočne obloge u boji karoserije sa lajsnama u sjajnoj crnoj boji
-Veliki spojler
-Vanjski retrovizori – električno pokretani, grijani sa pokazivačima smjera u boji karoserije, preklopivi i sa osvjetljenjem
-Zatamnjena stakla
-Akustički lemelirani vjetrobran
-ST-Line značka
-Jednostruki hromirani završetak ispuha
-Prednje disk kočnice i stražnje doboš kočnice
-Automatska duga svjetla

Unutrašnja oprema

-Digitalni instrumenti
-Kvalitetna obloga krova
-Osvjetljeni suncobrani
-Upravljač sportski, trokraki, zaravnjen u donjem dijelu, obložen perforiranom kožom i prošiven crvenim koncem
-Ručica mjenjača sa aluminijumskim umetkom kod ručnog mjenjača
-Aluminijske pedale
-Prednje i stražnje podne prostirke, dvostruko prošiveni
-Ručno podesivo vozačko sjedište u 4 smjera
-Vozačko sjedište sa lumbalnom podrškom
-Vozačevo i suvozačevo sjedište ručno podesivo u 4 smjera
-Suvozačko sjedište sa lumbalnom podrškom
-Pjenasto sportsko sjedište
-Platnene obloge sjedišta bez zatvarača
-Djelimično kožom obložena sjedišta bez zatvarača
-Centralna konzola sa osloncem za ruke i pretincem

Sigurnost

-Sistem za sprečavanje sudara sa kamerom i kočenjem nakon udara
-Sistem za zadržavanje vozne trake
-Upozorenje za napuštanje vozne trake
-Tempomat sa automatskim limitatorom brzine
-Podsjetnik za nevezane stražnje pojaseve
-Treći oslonac za glavu nazad
-Zračni jastuci naprijed i bočno za vozača i suvozača
-Bočne zračne zavjese
-Kontrola proklizavanja/ABS – ESC sa pomoći za start u brdu, EBA
-Inteligentni asistent za brzinu – prepoznavanje znakova za ograničenje brzine

Tehnologija i komfor

-Sportski podešen ovjes
-Automatski klima uređaj
-Pokretanje bez ključa sa 2 pasivna ključa
-ICE Feature Pack 11 – 8” ekran, Apple Car Play & Google Android Auto, glasovna kontrola, – 2 USB, DAB, navigacija, upozorenje za pogrešan smjer, B&O Play Sound System, 10 zvučnika
-Bežično punjenje telefona
-LED ambijentalno svjetlo
-Stražnji parking senzori
-Senzori za kišu, samozatamnjivanje retrovizora, dvotonska sirena

Dodatna oprema testnog modela:

-Crni krovni nosači – 502,00KM
-Sigurnosni vijci za točkove – 107,00 KM
-Mini čelični rezervni točak – 198,00 KM
-Winter Pack 1 – 1.309,00 KM
– Grijani vjetrobran (uključuje grijane prskalice vjetrobrana)
– Grijani upravljač (uključuje grijana prednja sjedišta uz automatski klima uređaj)
-Metalik boja – 1.111,00 KM

Cijena vozila bez PDV-a: 43.917,11 KM PDV 17%: 7.465,89 KM
Cijena testnog vozila sa PDV-om: 51.383,00 KM

Prethodni članakVolkswagen objavio cijene redizajniranog Pola u Njemačkoj
Sljedeći članakŠkoda Octavia TDI prešla 700,000 kilometara. Pogledajte koliko je snage ostalo

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime