Iz Forda su zvanično najavili novi crossover B-segmenta, koji će nositi ime Puma, a koji će se proizvoditi u Fordovoj tvornici u Craiovi, u Rumuniji.

Budući da se Puma uveliko oslanja na popularnu Fiestu, od koje će se razlikovati po visočijem klirensu i nekim stilskim elementima, jasno je da će se za pogon koristiti praktično isti motori.

Osim toga najavljeno je da će u Pumi biti dostupan i blagi hibridni sistem kojeg čine motor 1.0 EcoBoost i integrisani starter/generator (BISG) sa pogonom preko remena. Sistemska snaga takvog sklopa je 155 KS, što obećava dobre performanse.

Najsvježije špijunske fotografije snimljene na stazi Nürburgring, otkrivaju da će ovaj model, možda imati i još veće potencijale. Sudeći prema nekim detaljima, dvostrukim izduvnim cijevima, ali i ponašanju prototipa na stazi, moguće je da će Fordovo sportsko odjeljenje pripremiti i Pumu ST.

Za realizaciju pogona takve modelske varijante, po svoj prilici bi se koristio trocilindarski motor 1.5 EcoBoost (kao u Fiesti ST) sa 200 KS i 290 Nm obrtnog momenta, što bi subkompaktnom crossoveru osiguralo odlične perfomanse.

Prema prvim najavama, Ford Puma bi mogao biti predstavljen na jesen, pa bi se prvi modeli u prodajnim salonima mogli očekivati krajem ove ili početkom naredne godine, dok bi ST varijanta, eventualno, bila predstavljena nešto kasnije.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR