Francuska riješila da stane na put pristupačnim električnim automobilima iz Kine

Već se mnogo pričalo o talasu pristupačnih električnih vozila iz Kine koji bi mogao da preplavi evropsko tržište, a Evropski proizvođači su apelovali na političare da ih zaštite od jeftinije konkurencije. Prvi potez povukla je Francuska, koja više neće odobravati subvencije za kupovinu električnih automobila koji se proizvode u Kini.

Vlada Francuske planira da ograniči podsticaje za kupovinu novih električnih automobila isključivo na vozila proizvedena u Evropi, a ova odluka je samo deo paketa ekološki prihvatljivih poslovnih podsticaja koji za cilj imaju povećanje konkurentnosti francuske privrede, prenosi nova.rs

Električna vozila koja se prodaju u Francuskoj ispunjavaju uslove za subvenciju od 5.000 eura, pod uslovom da je njihova maksimalna cijena ispod 47 hiljada eura i njihova težina manja od 2,4 tone. Tesla je nedavno snizila cijene Modela 3 i Modela Y kako bi ispunjavali ove kriterijume, što je izazvalo kritike u javnosti da francuski poreski obveznici subvencionišu strane brendove, navodi Nova.

Prema prijedlogu koji je objavio predsjednik Francuske Emanuel Makron, subvencija za električne automobile bi bila rezervisana za vozila koja imaju nizak ugljenični otisak, što znači da su oni i njihove baterije napravljeni korišćenjem obnovljive energije. To bi u velikoj mjeri isključilo kineske proizvođače automobila, koji su nedavno napravili prodor na tržištu sa jeftinijim električnim vozilima, posebno iz SAIC-ovog brenda MG.

Dacia Spring, električni automobil rumunskog proizvođača u vlasništvu Renaulta, takođe se proizvodi u Kini, a sa svojom pristupačnom cijenom osvaja sve veći broj kupaca u Francuskoj.

„Podržaćemo baterije i vozila proizvedena u Evropi jer je njihov ugljenični otisak dobar. Nećemo koristiti novac francuskih poreskih obveznika da podstaknemo industriju van Evrope“, izjavio je Makron, dodajući da prijedlog ne predstavlja „protekcionizam“.

Hyundai Bayon (2024). Cijena u BiH kreće od 29,490 KM
Izvor

Prethodni članakSvaki četvrti Nijemac vara pri prodaji polovnog automobila
Sljedeći članakNovi Peugeot 408. Posve nova vrsta Peugeota, dinamični fastback koji iznenađuje iz svakog ugla

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime