Goodyear Eagle F1 SuperSport – gume za Pure ETCR šampionat

Goodyear Eagle F1 SuperSport

Goodyear Eagle F1 SuperSport – gume za Pure ETCR šampionat
Predstojećeg vikenda (18.-20. juna), na stazi Vallelunga u Italiji započeće Pure ETCR šampionat, u kojem će učestvovati trkaći turistički automobili sa električnim pogonom.

Goodyear Eagle F1 SuperSport

Goodyear je, kao tehnički partner, imao težak zadatak da razvije gume za ovaj šampionat, što je bio posebno težak zadatak, jer elektromotori snage 500 kW trenutno razvijaju ogroman obrtni moment od 960 Nm, a zbog baterije kapaciteta 65 kWh, masa trkaćeg automobila je 1.700 kg. Zadatk je bio utoliko teži, jer su pravilima predviđene iste gume, bez obzira na vremenske uslove, što znači da moraju imati jednako dobre performanse i na suhoj i na mokroj podlozi.

„Tabele sa tehničkim podacima automobila bile su polazna tačka. Već smo se uvjerili da su ovi automobili drugačiji od svih do sada – imaju veću masu (1.700 kg) i veći obtrni moment od automobila sa motorom SUS. S te tačke gledišta, bilo je jasno da moramo konstruisati gumu koja se može trkati i na mokrim i na suhim podlogama. Provjerili smo naš asortiman i otkrili da bi nedavno predstavljene gume Goodyear Eagle F1 SuperSport bile dobra osnova za Pure ETCR“ objašnjava Bernd Seehafer, tehnički projekt menadžer u Goodyearu.

Gazeći sloj je vrlo sličan gumi Eagle F1 SuperSport, ali mnogo toga prilagođeno novom izazovu. To se prije svega odnosi na upotrijebljene materijale. Smjesu čini kombinacija komponenti za suhe i mokre podloge, a konstrukcija karkase ima veću krutost i nosivost u odnosu na osnovnu gumu.

Također, trebalo je smanjiti akvaplaning, ali istovremeno ojačati rameni pojas, zbog velike mase automobila. Naime, uobičajeno je da se u trkama koriste jedne gume za suhu podlogu i druge za mokru, što u Pure ETCR nije slučaj, i predstavlja otežavajuću okolnost.
Goodyear Racing ima bogato ikustvojer je ekskluzivni dobavljač guma za šampionate kao što su FIA World Endurance Championship, WTCR – FIA World Touring Car Cup i NASCAR, a prethodna iskustva su vezana i za Formulu 1.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR