Hyundai i10 – facelifting, ili nešto više?

168

Aktuelni Hyundai i10, premijerno je predstavljen početkom 2020. godine od kada je konstatno prisutan na evropskom tržištu, ali i na tržištima Indije, Vietnama, Mexica, te Južne Afrike.

Naravno, prisutan je i u BiH, pa smo ga imali priliku testirati

Novi Hyundai i10 1.2 MPI 5 MT – mali automobil sa velikim potencijalom

Imajući u vidu da je ovaj automobilčić tržišno dostupan već više od 2 godine, u Hyundaiju su, izgleda, odlučili da ga malo osvježe, te tako nastave dobre tržišne rezultate za naredne 3-4 godine.

To potvrđuju najnovije špijunske fotografije snimljene u Njemačkoj, gdje testni vozači sprovode ažuriranog prototipa.

Iako je prototip prekriven kamuflažom, vidljivo je da su zadržane prepoznatljive proporcije Hyundaijevog najmanjeg evropskog automobile, ali da ima i nekih novih detalja.
Na primjer, najinteresentnije i najatraktivnije izgledaju nova LED dnevna svjetla, smještena u revidiranu prednju rešetku.

Dok prednji dio izgleda potpuno novo, s druge strane, izgleda da na stražnjem dijelu neće biti nekih značajnijih izmjena.

Također, ne očekuju se ni značajne tehničke izmjene, jer će u ponudi po svoj prilici ostati već poznati 4-cilindarski motor 1.2 MPI i turbopunjeni 3-cilindarski motor 1.0 T-GDI.
Malo je vjerovatno da će se Hyundai odlučiti za hibridizaciju modela i10, jer bi to značilo značajno povećanje cijene, što bi se negativno odrazilo na potražnju.

Po svoj prilici, obnovljeni Hyundai i10 bi se mogao naći na tržištu polovinom, ili na jesen naredne godine, što znači da bi modelska generacija trebala ostati aktuelna sve do 2027. godine.

Imajući u vidu da će tokom 2025. godine, na snagu stupiti Euro 7 norme o izduvnim gasovima, moguće je da u tom periodu, Hyundai obnovi i ponudu pogonskih agregata.
Međutim, prema nezvaničnim izvorima, Hyundai će tokom 2023-24. godine, predstaviti dva mala, subkompaktna električna automobila, koji bi mogli nadomjestiti ponudu modela i10.

Prethodni članakNovi Mitsubishi ASX je Renault Captur sa drugim logom
Naredni članakAUDI Q4 e-tron zvanično predstavljen u BiH: Električan, efikasan i emotivan

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here