Na vozaču će biti da samo izabire stepene prijenosa, a ostatak procesa bit će automatizovan i u tome vrlo sličan klasičnim automatskim mjenjačima.

S novim modelom Venue korejski proizvođač automobila Hyundai uvodi jednu inovaciju. Naime, ovaj crossover za indijsko tržište ima posebni ručni mjenjač, koji naziva iMT, koji nema klasičnu pedalu kvačila. Umjesto rasporeda s tri pedale, ovaj automobil će imati samo kočnicu i gas, ali i klasičnu ručicu H mjenjača.

Dakle, na vozaču će biti da samo izabire stepene prijenosa, a ostatak procesa bit će automatizovan i u tome vrlo sličan klasičnim automatskim mjenjačima. Uglavnom, najvažniji dio sistema je takozvani intencijski senzora. On će predviđati promjene brzina i potom slati tu informaciju kontrolnoj jedinici mjenjača (TCU). Potom će TCU aktivirati hidraulični aktuator, koji će odvojiti ploču kvačila, a vozač će izabrati željenu brzinu.

O dolasku ovog mjenjača na druga tržišta zasad još nema informacija. Indija će vjerojatno poslužiti kao testna destinacija…

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR