Hyundai Ioniq 5 N na -30°C

Kompanija Hyundai Motor je objavila neke detalje ekstremnih zimskih testova, kojima je podvrgnut Ioniq 5 N, na poligonu Hyundai Mobis u Arjeplogu u Švedskoj.

Ioniq 5 N je prvi električni „N“ model visokih performansi, namijenjen za serijsku proizvodnju.

S obzirom na položaj u blizini Arktičkog kruga, poligon Hyundai Mobis u Arjeplogu nudi sve što je proizvođaču automobila potrebno za sveobuhvatna zimska testiranja, kao što su ledene površine sa niskim koeficijentom trenja i temperature koje sežu i do -30°C. Ovo omogućuje Hyundaijevim inženjerima da testiraju nove modele automobila u najekstremnijim uslovima, da bi postigli optimalnu ravnotežu između „uživanja u vožnji” i sposobnosti da bude „siguran i predvidiv“ u zimskim uslovima i pri niskim temperaturama.

Za Ioniq 5 N, Hyundai je kombinovao E-GMP platformu za električna vozila sa znanjima i tehnološkim rješenjema koja koristi za trkaće automobile.

„Naši N modeli su ‘brušeni’ i na ledenim površinama poligona u Arjeplogu, osiguravajući maksimalne performanse u najekstremnijim zimskim uslovima” rekao je Till Wartenberg, potpredsednik pododjeljenja N Brand Management & Motorsport u kompaniji Hyundai Motor.

Za Ioniq 5 N, inženjeri su optimizirali platformu sa konfiguracijom dual-motor, za postizanje visokih performansi u svim uslovima vožnje, što je omogućeno primjenom znanja o AWD mogućnostima na svim površinama koje je pokazao Hyundai i20 N Rally1 Hybrid.

Hyundai Ioniq 5 N će biti prvo proizvodno vozilo Hyundaijevog N brenda sa pogonom na sve točkove (AWD). Sposobnost Ioniqa 5 N za prolazak kroz krivine, dodatno je ojačana N Drift Optimizerom, koji integriše distribuciju obrtnog momenta naprijed i straga, obrtni moment na svakom točku zasebno, krutost sistema vješanja, otpor upravljača, te e-LSD (electronic-Limited Slip Differential), s ciljem stvaranja režima vožnje namijenjenog driftu.

To može pomoći vozačima svih nivoa vozačkih vještan da uživaju u driftanju.

Sa e-LSD diferencijalom, posebno podešenim za Ioniq 5 N, elektronska kontrola prati podatke sa senzora na točkovima, da bi precizno procijenila kada je određenom točku potreban dodatni obrtni moment da bi se poboljšalo opšte prianjanje vozila. To znači da e-LSD poboljšava upravljanje tokom skretanja i vožnje velikom brzinom na trkaćoj stazi, kao i tokom nepovoljnih uslova vožnje, kao što su glatki led i duboki snijeg. e-LSD diferencijal je konstruisan posebno za Ioniq 5 N te pruža brzu i precitnu reakciju, što je posebno važno, s obzirom na bržu isporuku obrtnog momenta električnih vozila, u poređenju sa vozilima koja pokreću motori SUS.

Osim toga, Ioniq 5 N koristi N Torque Distribution, koji je optimiziran za različite režime vožnje, omogućujući vozaču da odabere nivo obrtnog momenta i za prednje i stražnje točkove (zasebno). N Torque Distribution i e-LSD, zajedno rade na distribuciji snage za sva četiri točka u različitim odnosima i posebno brzo reaguju na trenutnu i besprijekornu isporuku obrtnog momenta, svojstvenu za električna vozila.

Više informacija i detalja će biti objavljeno u okviru globalnog debija Ioniqa 5 N, koji je planiran za juli ove godine.

Prethodni članakHyundai Santa Fe (2023). Cijena u BiH kreće od 91.990 KM
Sljedeći članakProizvodna Fabia protiv trkačke – koja je razlika?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime