Hyundai Motor Group i kompanija Canoo su najavili zajednički razvoj platforme za električna vozila. Nova platforma sa zasniva na vlastitoj Canoovoj konstrukciji, koja ima oblik skateboarda.

U okviru saradnje, Canoo će pružati usluge inženjeringa za razvoj potpuno prilagodljive električne platforme, usklađene sa specifikacijama koje će propisati Hyundai i Kia.

Hyundai Motor Group očekuje da će nova platforma biti prilagođena za rezličita električna vozila, od malih do komercijlanih, te da će uz smanjenje razvojnih troškova značajno pojeftiniti proizvodnju, što bi se trebalo odraziti i na cijene automobila.

Canoova platforma u obliku skateboarda, na sebi nosi osnovne komponente vozila, kao što su baterije i pogonski sklop, a svaka komponenta bi trebala imati višestruku funkciju, čime bi se smanjio broj dijelova i ukupna masa. Uz to, na takvu platformu bi se mogla postaviti bilo kakva karoserija, što dizajnerima otvara širok prostor za istraživanje.

U ovoj saradnji, Hyundai Motor Group će u narednih 5 godina uložiti 87 milijardi dolara. Od toga će Hyundai uložiti 52 milijarde u nove tehnologije, dok će Kia uložiti 25 milijardi dolara, a cilj je da ekološki prihvatljiva vozila čine 20% ukupne prodaje do 2025. godine.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR