Hyundai želi biti lider elektromobilnosti u SAD. Počet će s tvornicom baterija

226

Hyundai ima hrabar plan da postane lider elektromobilnosti u SAD. To znači ulaganja ne samo u ponudu modela, već i u infrastrukturu i dijelove.

Hyundai izaziva Teslu s namjerama da se s njom takmiči na američkoj teritoriji. Korejci, međutim, znaju da atraktivna ponuda modela, iako ključna, nije dovoljna da se pobijedi ovaj div. Da bi bili uspješni, potrebno je imati i adekvatne sadržaje koji garantuju nezavisnost.

Jedan od stupova bit će nova Hyundaieva tvornica baterija, koja će se graditi u Bryan Countyju u Georgiji. Dogovor između državnih vlasti i predstavnika korejskog koncerna već je sklopljen. Sada ne preostaje ništa drugo nego čekati da se gradnja završi i proizvodnja počne.

U sklopu investicije vrijedne 5,54 milijardi dolara izgradit će se pogon s kapacitetom za proizvodnju cca. baterija godišnje. Vrijedi napomenuti da će se u konačnici tamo graditi i gotova vozila. Prvi radovi krenut će početkom 2023. godine. Bude li sve išlo po planu, tvornica će početi s radom dvije godine kasnije.

Tvornica u Georgiji trebala bi igrati značajnu ulogu u Hyundaijevom planu elektrifikacije u SAD-u. Također će pomoći stabilizovati opskrbni lanac, zahvaljujući nezavisnosti od vanjskih izvora. To je ključni element strategije koja će korejski brend u budućnosti učiniti najvećim igračem na američkom tržištu električnih automobila.

To je također velika prilika za razvoj regije. Prema najavama, u tvornicama u okrugu Bryan bit će zaposleno oko 8,1 hiljada ljudi.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Izvor

Prethodni članakRenaultov direktor! Zbog jednog grama smanjenja CO2 automobili će poskupjeti 1000 eura!
Naredni članakŠkoda Afriq – reli verzija Kamiqa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here